اصول فعالیت در زمینه فقه هنر و ضرورت پاسخ به سؤالات مرتبط
![آیت الله علیدوست](/Original/1395/06/10/IMG21224191.jpg)
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا آیت الله ابوالقاسم علیدوست در مراسم رونمایی از کتاب فقه هنر که در مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) برگزار شد با اشاره به تعریف فقه و هنر عنوان کرد: هرجا واژه فقه به کار می رود، به معنای دانش کشف شریعت است و هنر هم به معنای خلقی بدیع، متکامل و مطبوع است که با یک خلق جدید صورت می گیرد.
وی افزود: هنر موضوعی قدسی است و اگر این نگاه وجود داشته باشد می توان به این نتیجه رسید که هنر از استحباب شروع شده و به وجوب یا استقلال ماهیت که منتهی به حرام شدن است می رسد.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم تصریح کرد: هنر یک پدیده نقش آفرین در تاریخ بوده است اما اثر آن در عصر کنونی قابل مقایسه با گذشته نیست و صدها پرسش درباره هنر وجود دارد که باید به آنها پاسخ داده شود.
وی با بیان آماری پیرامون فضای موجود در این بخش ابراز کرد: طبق آماری که از شورای عالی فضای مجازی کشور وجود دارد، ما با یک سونامی اطلاعات و ارتباطات مواجه هستیم که بخش هنر مرتبط با موضوع ارتباطات است و باید با دقت ویژه ای در این بخش کار کرد.
استاد درس خارج حوزه علمیه قم خاطرنشان کرد: بیش از 490 میلیون نفر در ماه از یوتیوب و 800 میلیون نفر از فیس بوک بازدید می کنند و 480 میلیون صفحه مستهجن در اینترنت وجود دارد که به نوعی خود را مرتبط با بخش هنر می دانند.
وی افزود: انگیزه های فراوانی برای فعالیت در این بخش وجود دارد و طبق آمار، در سال 2005 بیش از 2/4 تریلیون دلار سود نصیب شرکت هایی شده است که در بخش فروش و اجاره ویدئوهای مستهجن فعالیت می کنند.
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم اصول فعالیت در زمینه فقه هنر را مرتبط با چهار موضوع دانست و گفت: ابتدا هرکاری که صورت می گیرد باید در چهارچوب انضباط فقهی باشد، چرا که انجام یک حرکت ژورنالیستی بدون پشتوانه و بنیان علمی که جای دفاع باقی نگذارد، نمی تواند وجدان مذهبی کشور را اقناع و مشکلی را حل کند.
وی افزود: در مرحله بعد باید کارهای صورت گرفته اساسی باشد و همچنین همراه با نگاه سلبی نباشد و در نهایت باید دغدغه مند و با انگیزه کشف حداکثری ظرفیت فقه همراه باشد.
آیت الله علیدوست تأکید کرد: کارهای زیادی برای رسیدن به وضع مطلوب وجود دارد که ابتدا باید ابهام های این موضوع در ساحت فقه برطرف شود و سپس مبانی فتاوا بررسی و حدود ورود فقها به مباحث مختلف معین شود.
وی اضافه کرد: باز شدن افق های جدید از دیگر موضوعاتی است که باید مدنظر قرار گیرد و نیز بحث فرآیند فتوا تا قانون در قم حل شود و با توجه به نقش مراجع، فقه و شریعت در تعریف و تصویب قوانین، قوانین با این موضوع وضع شده و با این قوانین به وجود آمده کشور را اداره کرد.
استاد درس خارج حوزه علمیه قم استنباط فقهی برای نظام را از دیگر موضوعات مهم دانست و اظهار کرد: باید در بحث استنباط برای نظام، اصولی تنظیم شود و مشخص شود که فقه نظام های فردی با نظام هایی که به دنبال برنامه ریزی هستند متفاوت است یا نه و با رعایت انضباط فقهی به این موضوع ورود کرد./872/پ202/ی