تولید بیش از ۹۰ اثر علمی از سوی پژوهشکده علوم و معارف قرآن
حجت الاسلام اکبر قنبری مسؤول حوزه ریاست پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن و رییس غرفه این پژوهشکده در حاشیه مسابقات بین المللی قرآن طلاب جهان اسلام در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا، ضمن معرفی تاریخچه راه اندازی این مرکز علمی در پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی، اظهار داشت: پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن دفتر تبلیغات اسلامی در سال 1366 با نام مرکز فرهنگ و معارف قرآن و با هدف گسترش فرهنگ قرآن و دفاع از حقانیت آموزه های آن شکل گرفت.
مسؤول حوزه ریاست پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن افزود: این مرکز با نگاهی کاملا نو به عرصه های تفسیر، ترجمه و موضوعات قرآنی به جهت دهی فعالیت های قرآنی در حوزه علمیه قم کمک زیادی کرده است.
وی با اشاره به وظایف و نقشه راه پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن، خاطرنشان کرد: این پژوهشکده وظایفی همچون تأمین منابع و اسناد قرآنی، طبقه بندی و سازماندهی معارف قرآنی، تدوین فرهنگ نامه ها و دائرة المعارف های متنوع قرآنی، پدید آوردن تفاسیر گوناگون، پاسخگویی به پرسش ها و شبهات و شناسایی کمبودها و نیازها در عرصه فرهنگ قرآنی را برعهده گرفته است و هم اکنون به عنوان یکی از بزرگ ترین مراکز قرآن پژوهی در کشور شناخته می شود.
حجت الاسلام اکبری ادامه داد: پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن که از زیرمجموعه های پژوهشگاه علوم وفرهنگ اسلامی است در سال 1395 از مرکز به پژوهشکده ارتقاء یافته است، با توجه به شرح وظایف خود، دارای اهداف و گروه های پژوهشی مختلف است که گروه تفسیر، گروه علوم قرآنی، گروه مطالعات تطبیقی، گروه دائرة المعارف های قرآنی، گروه فرهنگ نامه های قرآنی از جمله آن است.
وی با اشاره به آثار تولید شده و همچنین پژوهش های در دست اقدام این پژوهشکده یادآور شد: پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن تا به امروز بیش از 90 اثر منتشر شده داشته است و بالای 20 اثر نیز در دست انتشار قرار دارد و همچنین تا به امروز 16 نرم افزار قرآنی تولید شده که از میان می توان به نرم افزار تبیان 1، 2 اشاره کرد که نخستین نرم افزار قرآنی است که در آن پژوهش های قرآنی به دو زبان فارسی و انگلیسی منتشر شده است.
مسؤول حوزه ریاست پژوهشکده فرهنگ و معارف قرآن اضافه کرد: این پژوهشکده سه پایگاه اطلاع رسانی نیز دارد که با هدف ارائه خدمات علمی به پژوهشگران و محققان علوم قرآنی راه اندازی شده اند؛ نخست پایگاه معارف قرآن به آدرس www.maarefquran.com است که شامل بخش های: بانک مقالات قرآنی، نسخه های دیجیتالی آثار مرکز، اطلاع رسانی از پژوهش های قرآنی، دسترسی به کتابخانه تخصصی قرآن و اخبار قرآن پژوهی است.
وی افزود: مورد دوم پایگاه دانشنامه موضوعی قرآن به آدرس www.maarefquran.org است که این پایگاه حاوی مقالات قرآنی به زبان فارسی و عربی است که برای پژوهشگران و علاقه مندان به مباحث قرآنی فراهم شده است. دراین پایگاه هماکنون حدود 11 هزار و 600 مقاله تمام متن موجود است و همچنین پایگاه تخصصی ترجمه قرآن به آدرس www.maarefquran.net شامل ۱۲ ترجمه به زبان فارسی و ۳ ترجمه به زبان های انگلیسی، آلمانی و فرانسه است که بخش های مهم آن مقایسه ترجمه های قرآن، شناسائی مقالات ترجمه قرآن و پایان نامه های ترجمه هستند./1330/ت۳۰۲/ج