حکمت در قلب انسانهای متواضع رشد میکند
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجت الاسلام سید محمود مدنی، مدیر جامعه الزهرا(س) در پانزدهمین جلسه از سلسله جلسات «منشور فاطمی بر مبنای سیره حضرت زهرا(س)» که در حسینیه امام خمینی(ره) برگزار شد، با بیان اینکه عقاید، احکام و اخلاق، محورهای اساسی دین اسلام است و اسلام شامل همه اینها میشود و با یک نگاه، تجزیه کردن و تقسیم آنها معنا ندارد، گفت: همه این ها فرمان و دستور خداوند است و ما باید در همه این محورها، اهل علم و عمل باشیم.
وی افزود: برخی بزرگان معتقد هستند که گناه کبیره و صغیره وجود ندارد و همه گناهان کبیره هستند؛ زیرا گناه معصیت الله است و همه آنها به لحاظ معصیت الله بودن، کبیره هستند، اما از نگاه و جهت دیگر میتوان تقسیمهای دیگری داشت.
مدیر جامعه الزهرا(س) ادامه داد: محورها و دستورات اساسی اسلام به لحاظ این که مبنایی و یا بنایی هستند و یا برخی در دیگران تأثیر دارند و یا برخی تأثر دارند، تقسیم بندیهای مختلفی دارد.
اثرات بدحجابی بر جامعه
حجت الاسلام مدنی با بیان اینکه گاهی نگرانی ما نسبت به بدحجابی در جامعه بالا است و البته تردیدی در آن نیست و باید نسبت به این موضوع حساس بود، گفت: فساد همانطور که در بحث عفاف اشاره شد، بسیاری از زیربناها را تخریب میکند و جلوی تهذیب نفس و کمال را میگیرد و جامعه را از بین میبرد
وی افزود: گاهی ما آن حساسیتی که نسبت به گسترش بی حجابی داریم، به گسترش الحاد و بی دینی نداریم؛ امروز افکار و اندیشههای جوانان ما به سمت و سوی برخی جریانها میرود.
مدیر جامعه الزهرا(س)به نماز نخواندن برخی جوانان اشاره کرد و گفت: برخی از جوانان قبول دارند که با نخواندن نماز خطا میکنند، اما برخی نماز نخواندنها مسأله در جای دیگر دارد و جوان در فضا و جریانی قرار گرفته است که به سمت بی نمازی پیش رفته است.
حجت الاسلام مدنی اظهار کرد: ما به عنوان یک نهاد حوزوی نگران بدحجابی هستیم و به آن حساسیت داریم؛ اما واقعیت قابل کتمان نیست که الحاد و بیاعتقادی بسیار مهمتر از بیحجابی در جامعه است و ما باید نسبت به آن نگران باشیم.
حضور در جلسات اخلاق راهکار مقابله با الحاد
حجت الاسلام مدنی ادامه داد: «اخلاق» یکی از مباحث مهمی است که متأسفانه برخی از متدینها نسبت به آن حساسیت لازم را ندارند؛ گاهی فرد متدین در انجام یک کار بسیار تلاش میکند، اما به خاطر یک بیاخلاقی به آنچه که فراهم کرده است، آتش میزند.
مدیر جامعهالزهرا(س) با اشاره به اینکه بزرگان ما در حد اعلا جلسات اخلاق را فراموش نمی کردند، گفت: ما نیاز داریم که به صورت مداوم به یکدیگر یادآوری کنیم که همه ما نیاز به اخلاق داریم
وی افزود: آنچه از زندگی حضرت زهرا(س) درس میگیریم، این است که در سراسر زندگی کوتاه آن حضرت، اخلاق موج میزند؛ به طوری که عایشه همسر پیامبر گرامی اسلام(ص) با وجود این که نسبت به حضرت زهرا(س) حساسیتهایی داشت، روایت میکند: «من هیچ کس را ندیدم که از نظر سخن و گفتار (و در روایت دیگر) و ویژگیها و خوی و سیرت شبیهتر از فاطمه(س) به رسول خدا (ص) باشد».
حجت الاسلام مدنی تصریح کرد: اگر ما آیه ۴ سوره قلم که خداوند میفرماید: «وَ اِنَّكَ لَعَلي خُلُقٍ عَظيمٍ؛ و تو (اي پيامبر) بر قله اخلاق و كرامت قرار داري» را در کنار روایت قبل قرار دهیم، به اخلاق شایسته آن حضرت پی میبریم.
وی افزود: امام علی(ع) در خطبه قاصعه نهج البلاغه، تواضع را یکی از خصوصیات انبیا و فرشتگان بیان میکنند و میفرمایند: «وَ لَکِنَّهُ سُبْحَانَهُ کَرَّهَ إِلَیْهِمُ اَلتَّکَابُرَ وَ رَضِیَ لَهُمُ اَلتَّوَاضُعَ فَأَلْصَقُوا بِالْأَرْضِ خُدُودَهُمْ وَ عَفَّرُوا فِی اَلتُّرَابِ وُجُوهَهُمْ وَ خَفَضُوا أَجْنِحَتَهُمْ لِلْمُؤْمِنِینَ ؛ اما خدای متعال تکبر و خودبزرگبینی را برای آنان ناپسند شمرد و به فروتنی آنان راضی شد؛ در نتیجه آنان هم رخسارهای خود را (در برابر او) بر زمین گذاشتند و چهرههایشان را در خاک مالیدند و بالهای مهر و محبت خود را برای مؤمنان گسترانیدند».
حجت الاسلام مدنی با اشاره به به فلسفه روزه گرفتن افزود: برای فلسفه روزه روایات زیادی داریم؛ یکی از فلسفههای روزه و این که روزه بر ما اثر داشته یانه، این است که تقلل به پیشگاه خداوند و تذلل و تواضع ما بیشتر شود.
وی همچنین به روایتی از امام موسی کاظم(ع) اشاره کرد، گفت: «إنّ الزَّرعَ يَنبُتُ في السَّهلِ و لا يَنبُتُ في الصَّفا ؛ فكذلكَ الحِكمَةُ تَعمُرُ في قَلبِ المُتَواضِعِ و لا تَعمُرُ في قَلبِ المُتَكبِّرِ الجَبّارِ ؛ لأنّ اللّه َ جَعلَ التَّواضُعَ آلَةَ العَقلِ ، و جَعَلَ التَّكبُّرَ مِن آلَةِ الجَهلِ؛ گیاه در زمین هموار میروید و در زمین سخت محکم رشد نمینماید، همچنین حکمت و دانش در قلب انسان متواضع رشد و نمو میکند و در قلب انسان متکبر و گردنکش رشد نمینماید، چرا که خداوند تواضع را وسیله اندیشه و تعقل قرار داده و تکبر را وسیله نادانی مقرر داشته است».
مدیر جامعه الزهرا(س) تصریح کرد: آنان که به دنبال علم، حکمت و معارف اسلامی هستند، به این فرمایش امام کاظم(ع) دقت کنند که حکمت در قلب انسانهای متواضع رشد میکند و قلبهای متکبر و جبار نمیتوانند صاحب حکمت شوند.
حجت الاسلام مدنی یادآور شد: خداوند ابا دارد که حکمت را در قلب انسانهای متکبر و مغرور قرار دهد، اما این که ما متکبر هستیم یا متواضع، ساده نیست و گاهی انسان باید کلنجار برود تا بفهمد متکبر یا متواضع است؛ ما باید مرتب با خود کلنجار برویم، نکند که ظاهر ما تواضع باشد، اما در باطن ما تکبر وجود داشته باشد./968/پ۲۰۲/ج