تاریخچه حوزه علمیه اصفهان/ اصفهان بزرگترین حوزه علمیه ایران از صفویه تا پهلوی
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در اصفهان، حجت الاسلام مجید جلالی، جانشین معاون آموزش و پژوهش مرکز مدیریت حوزه علمیه استان اصفهان و مسؤول امور مدارس، ظهر امروز در نشست خبری با اصحاب رسانه اصفهان در تشریح تاریخچه حوزه علمیه اصفهان، گفت: از دهه های اول اسلام تقریباٌ قرن دوم هجری با آمدن ابوسعیدها از مدینه منوره به اصفهان حوزه شروع به فعالیت کرد و بعداً ابن سینا در اصفهان مدرس داشته و بهمنیار شاگرد معروف ابن سینا خدمت او تلمذ کرده است.
ابن سینا در حوزه علمیه اصفهان تدریس داشته و در اصفهان مدفون است
وی ادامه داد: بر اساس تصریح نوشته های جلال الدین همایی نویسنده تاریخ اصفهان در 4 جلد و حضرت آیت الله مظاهری ابن سینا در همین خیابان این سینا اصفهان روبروی بازارچه دردشت دفن شده است، ابوعلی سینا بین اصفهان و همدان رفت و آمد داشته و به همین دلیل یادبودی برای او در همدان ساخته شده است، اما قبر اصلی ابوعلی سینا در اصفهان قرار دارد.
حجت الاسلام جلالی افزود: «صاحب ابن عباد» از دانشمندان بزرگ شیعه که در عصر دولت دیالمه می زیسته و وزیر دولت بوده هم در اصفهان دفن است که کتابخانه مفصلی داشته و در روایت است که وقتی بین اصفهان و شهرری تردد می کرده 400 شتر کتاب های او را حمل و نقل می کردند و بعد از نوشته شدن کتاب معروف ابوالفرج اصفهانی به نام «الاغانی» مرحوم صاحب ابن عباد راحت می شود و می گوید همین کتاب«الاغانی» برای من کافیست و نیازی به دیگر کتاب ها ندارم.
جانشین معاون آموزش و پژوهش مرکز مدیریت حوزه علمیه استان اصفهان ابراز داشت: امثال ابونعیم اصفهانی ها و بزرگانی دیگر در قرون 5 و 6 و 7 در اصفهان داشته ایم، اما حوزه علمیه اصفهان از زمان صفویه که اصفهان پایتخت شاه عباس صفوی شد با دعوت از مرحوم «محقق کرکی» یا محقق ثانی صاحب« جامع المقاصد» از نجف اشرف به اصفهان رونق عجیبی گرفت.
«محقق کرکی» مؤسس حوزه علمیه اصفهان/ شاه عباس «محقق ثانی» را ولی فقیه زمان می دانست
وی بیان داشت: شاه عباس صفوی حدود 500 سال قبل خطاب به محقق کرکی گفت که شما نائب امام زمان(عج) هستید و ما دستورات شما را لازم الاجرا می دانیم و این همان مصداق ولایت فقیه است، بعد از آن محقق ثانی مؤسس حوزه اصفهان شد، قبلاٌ در اصفهان اهل سنت غالب بودند اما بعد از دوران صوفویه چون پادشاهان صفوی شیعه اثنی عشری بودند شیعه دین رسمی کشور ایران اعلام شد.
حجت الاسلام جلالی تصریح کرد: محقق کرکی که اصالتاٌ از علمای شیعه لبنان بود برای همه مساجد اصفهان امام جماعت گذاشت و نماز جمعه را در مسافت های شرعی برقرار کرد، بعد از محقق کرکی ملاعبدالله شوشتری از شاگردان مقدس اردبیلی را می توان پدر حوزه علمیه اصفهان نامید.
مسؤول امور مدارس حوزه علمیه استان اصفهان گفت: شاه عباس مدرسه علمیه ملاعبدالله که امروز هم وجود دارد و در کنار میدان امام(ره) اصفهان واقع شده است را در اختیار ملاعبدالله شوشتری قرار داد، وقتی ملاعبدالله به اصفهان آمد به نقل از شاگرد بزرگش یعنی «ملا محمدتقی مجلسی» می خوانیم که در اصفهان قدیم که مساحت آن از امروز بیشتر بوده و شامل منطقه چهارمحال هم می شده تنها 50 طلبه وجود داشت.
«ملاعبدالله شوشتری» پدر حوزه علمیه اصفهان/مسجد شیخ لطف الله به نام «لطف الله ویسی» از علمای جبل عامل است
وی بیان داشت: مرحوم ملاعبدالله شوشتری 14 سال فقط و فقط مشغول تدریس بود و بعد از این 14 سال که از نجف به اصفهان آمد بیش از 1000 شاگرد داشت که مرحوم محمدتقی مجلسی یکی از آن هاست، به همین دلیل ملا عبدالله شوشتری را پدر حوزه علمیه اصفهان می نامند، پدر شیخ بهایی بعد از آن به اصفهان آمد و سپس شیخ بهایی آمد و بعد از آن پدر زن شیخ بهایی و سایر علمای لبنان به اصفهان آمدند.
حجت الاسلام جلالی ابراز داشت: در آن زمان هجمه بزرگی علیه علمای شیعه در لبنان وجود داشت و همین سبب مهاجرت بسیاری از آنان به ایران و اصفهان شد، «شیخ لطف الله ویسی» که اکنون مسجدی به نام شیخ لطف الله به نام او در میدان امام(ره) اصفهان قرار دارد هم یکی از علمای جبل عامل لبنان است.
حوزه علمیه اصفهان تا زمان پهلوی اول با حوزه علمیه نجف برابری می کرده است
جانشین معاون آموزش و پژوهش مرکز مدیریت حوزه علمیه اصفهان گفت: حوزه علمیه اصفهان با حضور علمایی نظیر میرداماد، میر فندرسکی و مجلسی ها تبدیل به بزرگترین حوزه علمیه ایران شد و تا اوایل دوران حکومت پهلوی اول حوزه اصفهان حتی با حوزه علمیه نجف برابری می کرد و بعد از زمان رضاخان و دشمنی رضاخان با حوزه های علمیه و تأسیس حوزه علمیه قم در 1340 قمری و با توجه به نزدیک بودن اصفهان به قم، از رونق حوزه علمیه اصفهان کاسته شده اما امروز هم هنوز یکی از 3 حوزه مستقل و مهم کشور است.
وی افزود: مدارس زیادی الان تحت مدیریت مرکز مدیریت استان اصفهان در رده ها و سطوح مختلف مشغول فعالیت هستند، مدرسه امام صادق(ع) چهارباغ است که شاه سلطان حسین صفوی آن را ساخته و از دوران صفویه تا امروز باقی مانده از جمله این مدارس است، مدرسه جده بزرگ در بازار و از دوران صفویه باقی است، مدرسه میزرا حسین هم از دوران صفویه و در بازارچه بیدآباد اصفهان قرار دارد.
حجت الاسلام جلالی بیان داشت: مدرسه کاسه گران در نزدیک مسجد جامع هم از مدارس قدیمی حوزه علمیه اصفهان است، مدرسه نوریه هم مدارس قدیمی است، مدرسه درب کوشک در خیابان آیت الله طیب هم در زمره همین مدارس تاریخی جای دارد، یک سری از مدارس حوزه علمیه اصفهان آموزشی و بقیه آن ها خوابگاهی هستند.
مسؤول امور مدارس حوزه علمیه استان اصفهان اظهار داشت: مدارس آموزشی حوزه علمیه اصفهان شامل امام صادق(ع) چهارباغ اصفهان، مدرسه چهارباغ خوراسگان، مدرسه صدر بازار که تقریباٌ می توان آن را مرکز حوزه علمیه اصفهان به شمار آورد و حضرت آیت الله مظاهری و سایر اساتید بزرگ اصفهان در آنجا تدریس می کنند و در بازار اصفهان واقع شده است، مدرسه صدر خواجو، مدرسه جده بزرگ، مدرسه ملاعبدالله، مدرسه ولی عصر(عج) با مدیریت حضرت آیت الله ناصری، مدرسه صاحب الزمان(عج) رهنان، مدرسه اباصالح المهدی(عج)، مدرسه رکن الملک، مدرسه صاحب الامر و مدرسه میرزا حسین مدارس هستند.
وی گفت: سایر مدارس حوزه استان اصفهان در شهرستان ها قرار دارند، در شهرضا دو مدرسه به نام های امام حسین(ع) و اقدمیه، در دهاقان مدرسه امام حسن مجتبی(ع)، در سمیرم مدرسه امام صادق(ع)، در فریدونشهر مدرسه ولی عصر(عج)، در خوانسار مدرسه باقرالعلوم(ع)، در داران مدرسه خاتم الانبیاء(ص)، در شرق اصفهان مدرسه آیت الله نایینی در نایین، مدرسه امام هادی(ع) در هرند، در چادگان مدرسه امام حسن عسکری(ع) و مدرسه علمیه تیران از جمله مدارس ما در شهرستان ها هستند.
حجت الاسلام جلالی افزود: بحمدالله بعد از آمدن حضرت آیت الله مظاهری با تشکیل درس در صدر بازار و استقلال آن حوزه علمیه اصفهان رونق دوباره ای گرفته امروز 22 سال از ریاست ایشان بر حوزه علمیه اصفهان می گذرد و روزانه بیش از 500 طلبه پای درس ایشان حاضر می شوند.
جانشین معاون آموزش و پژوهش حوزه علمیه اصفهان بیان داشت: با تشکیل مرکز مدیریت حوزه علمیه استان اصفهان امروز بیش از 10 هزار طلبه فعال در حوزه برادران استان اصفهان پرونده دارند که از پایه 1 تا سطوح عالی و در همه سنین از حدود 14 ساله تا پیرمرد 90 ساله هم طلبه داریم. به تعبیر آیت الله بهجت(ره) حوزه های علمیه سربازخانه های امام زمان(عج) هستند و به اسلام و دین خدمت می کنند و ان شاءالله تا زمانی که این پرچم به دست امام زمان(عج) برسد این روند قوی تر ادامه خواهد داشت./201/869/ب1