۱۲ مهر ۱۳۹۶ - ۱۹:۴۸
کد خبر: ۵۲۹۸۲۰

رایزنی رؤسای جمهور ایران و ترکیه

رجب طیب اردوغان رییس جمهور ترکیه امروز وارد تهران شد و مورد استقبال رسمی رییس جمهور کشورمان قرار گرفت.
روحانی و اردوغان

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، رجب طیب اردوغان رییس جمهور ترکیه امروز وارد تهران شد و مورد استقبال رسمی رییس جمهور کشورمان قرار گرفت.

ایران و ترکیه 4 سند همکاری امضا کردند

جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ترکیه برای تعمیق سطح مناسبات خود 4 یادداشت تفاهم همکاری امضاء کردند.

اسناد و یادداشت تفاهم همکاری روز چهارشنبه در حضور حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر حسن روحانی رییس جمهوری اسلامی ایران و آقای رجب طیب اردوغان رییس جمهور ترکیه از سوی مقامات عالی‌رتبه دو کشور به امضاء ‌رسید.

یادداشت تفاهم همکاری‌ گمرکی بین وزارت امور اقتصادی و دارایی جمهوری اسلامی ایران و وزارت گمرک و تجارت جمهوری ترکیه، یادداشت تفاهم همکاری‌ بین بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و بانک مرکزی جمهوری ترکیه، یادداشت تفاهم همکاری‌ بین سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران و اداره کل آرشیو دولتی نخست وزیری جمهوری ترکیه و یادداشت تفاهم همکاری‌ بین صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران و سازمان رادیو و تلویزیون دولتی جمهوری ترکیه اسنادی بود که در راستای تعمیق هر چه بیشتر سطح مناسبات تهران – آنکارا به امضاء‌ رسید.

روحانی در نشست مشترک مطبوعاتی با رییس جمهور ترکیه:

فعالیت سه مرز میان ایران و ترکیه 24 ساعته می شود/ ایران و ترکیه لنگر ثبات خاورمیانه هستند

رییس جمهور، ایران و ترکیه را لنگر ثبات در منطقه حساس خاورمیانه دانست و تاکید کرد که دو کشور برای توسعه روابط مشترک اقتصادی و رساندن مبادلات تجاری به رقم 30 میلیارد دلار، تصمیمات مهمی اتخاذ کرده اند.

حجت الاسلام و المسلمین دکتر حسن روحانی عصر چهارشنبه در نشست مشترک مطبوعاتی با  آقای "رجب طیب اردوغان" رییس جمهور ترکیه گفت: توسعه روابط بانکی ، تجارت با پول ملی و همچنین فعالیت سه مرز میان ایران و ترکیه به صورت 24 ساعته ، از جمله تصمیماتی که در مذاکرات فشرده امروز اتخاذ شدند.

رییس جمهور که پس از مراسم امضای 4 سند همکاری بین ایران و ترکیه سخن می گفت، اظهارداشت: ایران و ترکیه به عنوان دو کشور مسلمان، دوست و قدرتمند در منطقه، امروز لنگر ثبات در منطقه حساس خاورمیانه هستند.روابط دو کشور در زمینه‌های سیاسی، منطقه‌ای، اقتصادی و فرهنگی، طی سال‌های اخیر، روز به روز در حال توسعه بوده است و در دیدار دو جانبه و همچنین نشست مشترک همکاری‌های راهبردی دو کشور، مقرر گردید تصمیماتی که درباره توسعه سطح روابط اتخاذ کردیم، تا پایان هفته آینده نهایی شوند.

دکتر روحانی با اشاره به اهمیت ترانزیت کالا بین دو کشور در سه نقطه مهم مرزی و لزوم ارایه تسهیلات در زمینه معبرها و مسایل گمرکی، اظهار داشت: این اقدامات می‌تواند به توسعه سطح روابط دو کشور کمک کند و امروز تصمیم گرفته شد که سه مرز به صورت 24 ساعته فعالیت کنند که دو مرز از فردا فعالیت خود را آغاز خواهد کرد و مرز سوم نیز بلافاصله پس از تکمیل به این روند اضافه خواهد شد.

رییس جمهور خاطر نشان کرد: در زمینه روابط دو کشور در بخش سرمایه‌گذاری نیز جمهوری اسلامی اعلام کرد که تسهیلات لازم را برای سرمایه‌گذاری ترکیه بویژه در زمینه پتروشیمی، گردشگری، زیرساخت و حمل و نقل فراهم خواهد کرد و طرف ترکیه نیز برای سرمایه‌گذاری اعلام آمادگی نمود.

دکتر روحانی افزود: در زمینه روابط در بخش نفت و گاز نیز تصمیم بر این شد که طرف ترکیه گاز بیشتری از ایران برداشت کند و در این راستا مذاکرات لازم بین دو وزارتخانه انجام شود.همچنین طرف ایرانی در این زمینه اعلام کرد که آماده استقبال از سرمایه‌گذاری طرف ترکیه است.

رییس جمهور گفت: اراده دولت ایران و ترکیه بر این مبناست که مبادلات تجاری دو کشور به مرز 30 میلیارد دلار در سال ارتقاء‌ یابد.

دکتر روحانی همچنین با اشاره به مذاکرات مفصل و مواضع مشترک دو کشور در خصوص تحولات منطقه بویژه سوریه و همه پرسی اخیر در اقلیم کردستان عراق، گفت: هدف نهایی دو کشور عدم تغییر مرزهای جغرافیایی، تمامیت ارضی کشورها و نیز ثبات و امنیت منطقه است که در خصوص سوریه مذاکرات سه جانبه با روسیه در قالب مذاکرات آستانه، و در خصوص عراق مذاکرات سه جانبه میان دو کشور و دولت مرکزی عراق ادامه خواهد یافت.

رییس جمهور تصریح کرد: ایران و ترکیه تجزیه طلبی و تشدید اختلافات قومی و مذهبی را  که از سوی توطئه‌گران و بیگانگان برای منطقه ما طراحی شده ، نمی‌پذیرند و از دیدگاه دو کشور ، عراق و سوریه کشورهای واحد و یکپارچه‌ای هستند و ما تغییر مرزهای جغرافیایی را به هیچ وجه نخواهیم پذیرفت.

دکتر روحانی خاطر نشان کرد: مردم کردستان عراق همسایگان خوب و برادران عزیز ما هستند و نمی‌خواهیم فشاری بر آنها وارد شود اما تصمیمات  اشتباهی که برخی سران اقلیم اتخاذ کردند را باید جبران کنند و در این راستا ایران، ترکیه و عراق، ناچار هستند با تصمیمات خود اهداف راهبردی‌شان را در منطقه دنبال کنند.

رییس جمهور با تأکید بر اینکه مبارزه با تروریسم یکی از اهداف مهم و مشترک ایران و ترکیه می‌باشد، اظهار داشت: با هر گروه تروریستی در هر کجا که باشند، باید مبارزه کنیم، چه به نام داعش، چه به نام جبهه النصره و پ.ک.ک و یا هر اسم و عنوان دیگری داشته باشند، تروریست‌ها باید بدانند که دولت‌ها و قدرت‌های منطقه اجازه فعالیت‌های ناجوانمردانه و ضدانسانی را به آنها نخواهند داد.

رجب طیب اردوغان رییس جمهور ترکیه نیز در این مراسم ضمن تبریک مجدد پیروزی دکتر روحانی در انتخابات ریاست جمهوری و نیز گرامیداشت ماه محرم‌الحرام و تسلیت شهادت امام حسین(ع) و یارانش، اظهار داشت: امیدوارم این روزهای مبارک مایه تقویت وحدت، اخوت و محبت بین مسلمانان و دنیای اسلام باشد.

رییس جمهور ترکیه چارچوب مذاکرات انجام شده را بسیار مفید و سازنده توصیف کرد و گفت: ارتقاء حجم روابط به میزان 30 میلیارد دلار و نقشه راه دستیابی به این هدف موضوع اصلی مذاکرات امروز بود و مطمئن هستم که با افزایش روزافزون حجم روابط ، مناسبات و همکاری‌های تهران و آنکارا به طور روز افزون توسعه خواهد یافت.

اردوغان خاطر نشان کرد: امروز تصمیم گرفتیم همکاری‌های بانک‌های مرکزی دو کشور و سایر بانک‌ها هر چه بیشتر تقویت شود و به منظور نجات روابط اقتصادی خود از فشار ارز تصمیم گرفتیم مبادلات تجاری خود را با استفاده از پول ملی خودمان انجام دهیم.

رییس جمهور ترکیه همچنین بر علاقمندی ترکیه برای سرمایه‌گذاری در زمینه انرژی و گردشگری تأکید کرد.

اردوغان همچنین با اشاره به مسایل منطقه‌ای، اظهار داشت: ما همه پرسی غیرقانونی که از سوی اقلیم کردستان عراق انجام شد را به رسمیت نمی‌شناسیم و در سطح جهان به جز اسراییل هیچ کشوری از اقلیم کردستان حمایت نکرده است.

رییس جمهور ترکیه تصریح کرد: از نظر ما تصمیمی که با نشستن بر سر میز مذاکره با موساد اتخاذ شده باشد، به هیچ وجه مشروع و مورد قبول نیست و مطمئن هستم که این تصمیم تنها به منزوی شدن اقلیم کردستان خواهد انجامید و در این خصوص ایران و ترکیه موضع قاطع و واحدی دارند.

اردوغان گفت: قطعاً همه پرسی اقلیم کردستان را نامشروع می‌دانیم و تدابیر خاصی را برای برخورد با این موضوع در نظر گرفته که برخی از آنها را انجام داده‌ایم و در قبال «اقلیم کردستان عراق»، ایران، ترکیه و دولت مرکزی عراق موضع واحدی دارند.

رییس جمهور ترکیه خاطر نشان کرد: در خصوص سوریه نیز مکانیزم سه جانبه‌ای را در نظر گرفتیم و در این راستا ایران، روسیه و ترکیه روند مذاکرات آستانه را آغاز کرده و در آن چارچوب گام‌هایی را برداشته‌ایم.

اردوغان با تأکید بر تلاش و مبارزه مشترک در سوریه در قبال داعش و جبهه النصره اظهار داشت: مطمئن هستم در نتیجه این مبارزه به داد مردم مظلوم سوریه خواهیم رسید و دفاع مشترک ما از کلیه مظلومین جهان وظیفه و دینی بر گردن ما می‌باشد.

بیانیه مشترک روسای جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ترکیه منتشر شد

روسای جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ترکیه در یک بیانیه مشترک، با تکیه بر پیوندهای برادری و دوستی بین دو ملت، بر اراده سیاسی در راستای تقویت همکاری‌های دوجانبه و چندجانبه بین تهران و آنکارا تاکید کردند.

متن این بیانیه مشترک که در پایان سفر رجب طیب اردوغان به تهران منتشر شد، به این شرح است:

 بسم الله الرحمن الرحیم

در پاسخ به دعوت جناب آقای دکتر حسن روحانی، رئیس جمهوری اسلامی ایران، جناب آقای رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه در راستای تعمیق و تحکیم روابط دوستانه و برادرانه بین جمهوری ترکیه و جمهوری اسلامی ایران و در تاریخ 12 مهر ماه 1396 برابر با 4 اکتبر 2017 میلادی از جمهوری اسلامی ایران دیدار رسمی به عمل آوردند.

به مناسبت این دیدار، چهارمین نشست شورای عالی همکاری میان جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ترکیه تحت ریاست مشترک جناب آقای دکتر حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران و جناب آقای رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه و با شرکت  وزیر امور خارجه، وزیر صنعت، معدن و تجارت، وزیر امور اقتصادی و دارایی، وزیر راه و شهرسازی، وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و رئیس دفتر رئیس جمهوری اسلامی ایران و شرکت رئیس ستاد کل ارتش، وزیر امور خارجه، وزیر اقتصاد، وزیر انرژی و منابع طبیعی، وزیر گمرک و تجارت، وزیر کشور، وزیر فرهنگ و گردشگری، وزیردفاع ملی و معاون دبیرکل ریاست جمهوری ترکیه برگزار گردید.

روسای جمهور با تکیه بر پیوندهای برادری و دوستی بین دو ملت، بر اراده سیاسی در راستای تقویت همکاری های دوجانبه و چند جانبه بین دو کشور تاکید ورزیدند. روسای جمهوردر خصوص روابط دو جانبه و موضوعات منطقه ای و بین المللی و مسائل مرتبط با جهان اسلام به تبادل نظر پرداختند.

 

طرفین :

خرسندی خود از کارکرد شورای عالی راهبردی همکاری در توسعه همکاری های دو کشور در زمینه های سیاسی، اقتصادی، تجاری و فرهنگی را ابراز نمودند؛

اراده استوار خویش در راستای استفاده از امکانات و فرصت های موجود در جهت توسعه و تعمیق همکاری ها و روابط دوجانبه را اعلام نمودند؛

بر توسعه روابط بین پارلمانی به عنوان بخش مهمی از همکاری های دو جانبه و اهمیت انجام دیدارهای متقابل نمایندگان مجالس دو کشور تأکید نمودند؛

ضمن تأکید مجدد بر هدفگذاری حجم تجاری30 میلیارد دلاری، به منظور دستیابی به این هدف نهادهای دولتی را به بهره برداری منظم و موثر از ساز و کارهای موجود همکاری و نمایندگان بخش خصوصی را نیز به ارزیابی فرصت های کاری در کشورهای خود و کشورهای ثالت به اتفاق همتایان خود با استفاده از مجراهای ارتباطی فراخواندند و بر نقش بانک های دو کشور در تسهیل همکاری های مذکور تاکید ورزیدند؛

اهمیت همکاری و هماهنگی نزدیک به منظور رفع موانع لجستیکی و اداری پیش روی روابط تجاری بین دو کشور را متذکر شدند؛

بر جایگاه راهبردی و نقش محوری دو کشور در ترانزیت بار و مسافر به عنوان دروازه های ورود به اروپا و آسیا برای یکدیگر تاکید نمودند؛

ضمن تأکید بر تداوم و توسعه همکاری های دو کشور در حوزه انرژی، خواستار اجرایی شدن طرح های مشترک و ارائه طرح های نو برای پیشبرد این همکاری ها شدند؛

بر اهمیت ویژه برجام به عنوان الگوی کار آمدی از موفقیت دیپلماسی چند جانبه برای حل و فصل مسائل بین المللی تاکید نمودند.

برای اجرای موفق مفاد برجام که مبتی بر قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل می باشد، اجرای کامل تعهدات از سوی تمامی طرفین را ضروری دانستند.

بر اینکه بهره گیری حداکثری از سازوکار موجود همکاری علیه فعالیت‏های غیرقانونی عناصر پ.ک.ک و پژاک در مرز مشترک و برداشتن گام‏های مشترک برای مبارزه ثمربخش با تروریسم و جرایم سازمان یافته، منافع هر دو کشور را تامین خواهد نمود تاکید کردند؛

با تجدید احترام خود به قانون اساسی، حاکمیت و تمامیت ارضی عراق، همه‏پرسی غیرقانونی و غیرمشروعی که از سوی اقلیم کردستان عراق برگزار شد را رد کرده،  کان لم یکن بودن نتایج این اقدام و پشتیبانی خود از گامهایی که دولت عراق در جهت حفظ تمامیت ارضی و یکپارچگی سیاسی خود برخواهد داشت را قید کردند؛

بر ضرورت اجتناب مقامات اقلیم کردستان عراق از اقداماتی که موجب آسیب نظام مبتنی بر قانون اساسی و نیز اتحاد و تمامیت ارضی عراق می شود، تاکید نمودند و تدابیری را که عراق در دوران پسا رفراندوم با رایزنی و هماهنگی اتخاذ خواهند کرد را ارزیابی نمودند؛

با تجدید پایبندی خود به تمامیت ارضی، وحدت سیاسی، حاکمیت ملی سوریه، بر اینکه اختلافات سوریه صرفاً با شکل گیری یک راه حل سیاسی پایان پذیر است تأکید نمودند.

انتظارات خود مبنی برایجاد پیشرفت در روند سیاسی در نتیجه دستاوردهای نشست آستانه که از سوی جمهوری ترکیه، جمهوری اسلامی ایران و فدراسیون روسیه به عنوان کشورهای تضمینکننده در حال انجام است ابراز نمودند؛

عطف نظر به ضرورت مبارزه با تروریسم و افراطیگرایی در سوریه، بر لزوم تداوم همکاریها در چارچوب گفتگوهای آستانه با هدف تسکین آلام مردم سوریه تاکید نمودند؛

جنایات و هرگونه اقدامات خشونت آمیز و افراط گرایانه علیه مسلمانان روهنگیا و فاجعه انسانی در میانمار را قویاً محکوم کرده و از دولت میانمار دعوت نمودند هر چه سریع تر به این وضعیت اسفبارکه موجب بی خانمان گردیدن بسیاری از مسلمانان آن کشور گردیده، پایان داده، به توصیه های سازمان های بین المللی و در راس آن سازمان ملل متحد و سازمان همکاری اسلامی به منظور اعاده حقوق مسلمانان روهنگیا گوش فرا داده و به سازمان های مذکور اجازه بازرسی دهد؛

انتظار خود از دولت میانمار در خصوص همکاری سازنده با کشورهای اهدا کننده کمک به نیازمندان و متضررین را ابراز نمودند؛

با محکوم نمودن هر گونه تدابیر محدود کننده در دسترسی مسلمانان فلسطینی به مسجد الاقصی، همبستگی کامل خود با مردم فلسطین و لزوم حفظ تقدس و موقعیت تاریخی بیت المقدس و حرم شریف قدس، از جامعه جهانی جهت افزایش حمایت شان از آرمان فلسطین اعم از تأسیس حکومت مستقل و دارای حاکمیت فلسطین به پایتختی قدس شریف، دعوت نمودند؛

در چهارچوب احکام پیمان نامه منع گسترش سلاح های هسته ای، بر همکاری دو کشور در راستای ایجاد منطقه ای عاری از سلاح های کشتار جمعی در خاورمیانه تاکید نمودند؛

با اشاره به وضعیت امنیتی موجود در افغانستان، ضمن حمایت از دولت وحدت ملی در این کشور آمادگی خود را برای کمک به تامین صلح و ثبات و تحکیم امنیت در افغانستان اعلام نمودند.

با ابراز نگرانی از نتایج وخیم اوضاع امنیتی در منطقه، بر اهمیت استمرار رایزنی های دو جانبه و چند جانبه به منظور کمک به حل مسالمت آمیز مشکلات امنیتی و تأمین صلح و تقویت ثبات در منطقه تأکید نمودند؛

ضرورت استفاده بهینه از ساز و کارهای موجود جهت رایزنی در موضوعات همکاری های دو جانبه را مورد تأکید قرار دادند؛

بر تداوم تماس ها در سطح مسئولین سیاسی در رابطه با موضوعات دو جانبه و منطقه ای و اهمیت افزایش دیدارهای بین مقامات عالی رتبه دو کشور تأکید کردند.

در پرتو مراتب فوق الذکر و به مناسبت برگزاری چهارمین نشست شورای عالی همکاری ترکیه-ایران، مقرر شدپنجمین نشست شورای عالی در سال آینده در آنکارا برگزار شود. علاوه بر این اسناد زیر در حضور جناب آقای دکتر حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران و جناب آقای رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه به امضاء رسیدند:

- یادداشت تفاهم همکاری‌ های گمرکی بین وزارت امور اقتصادی و دارایی جمهوری اسلامی ایران و وزارت گمرک و تجارت جمهوری ترکیه

- یادداشت تفاهم همکاری‌ بین سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران و اداره کل آرشیو دولتی نخست وزیری جمهوری ترکیه

- یادداشت تفاهم همکاری‌ بین صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران و سازمان رادیو و تلویزیون دولتی جمهوری ترکیه

- یادداشت تفاهم همکاری بین بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و بانک مرکزی جمهوری ترکیه

روحانی در نشست شورای عالی همکاریهای راهبردی ایران و ترکیه:

هدف نهایی دو کشور عدم تغییر مرزهای جغرافیایی، حفظ تمامیت ارضی کشورها و تقویت ثبات و امنیت منطقه است

رییس جمهور در چهارمین نشست شورای عالی همکاریهای راهبردی ایران و ترکیه، با بیان اینکه مناسبات تهران – آنکارا رشته‌های محکم تاریخی و تمدنی داشته و دو کشور دارای ریشه‌های عمیق فرهنگی، دینی و تمدنی هستند؛ اظهار امیدواری کرد که روند گفتگوها و مذاکرات مسئولان ایران و ترکیه منجر به دور جدیدی از همکاری‌های همه جانبه فی‌مابین شود.

حجت‌الاسلام والمسلمین دکتر حسن روحانی روز چهارشنبه در این نشست با اشاره به اینکه در سال‌های اخیر فضای همکاری دوستانه و بسیار خوبی در مناسبات دو کشور برقرار بوده و همکاری‌ها و توافقات ارزشمندی صورت گرفته است، گفت: اراده دو دولت بر توسعه روابط و همکاری‌های مشترک مستحکم بوده و قصد داریم تا روابط فی‌مابین را براساس منافع مشترک دنبال کرده و بیش از پیش گسترش دهیم.

دکتر روحانی با اشاره به اینکه نباید اجازه دهیم آنهایی که از توسعه مناسبات ایران و ترکیه خشنود نیستند، بتوانند روابط و همکاری‌های ما را تخریب کنند، گفت: امروز حضور دو قدرت ایران و ترکیه بیش از هر زمان دیگری برای برقراری ثبات و امنیت در منطقه حائز اهمیت است و همکاری‌ها و رایزنی‌های مشترک ما می‌تواند موجب تقویت آرامش و امنیت در منطقه شود.

رییس جمهور توسعه همکاری‌های تهران - آنکارا در بخش‌های مختلف از جمله انرژی را مورد اشاره قرار داد و گفت: جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد تا در راستای تأمین نیاز ترکیه به انرژی از جمله گاز همکاری‌های خود را با این کشور بیش از پیش گسترش دهد.

دکتر روحانی توسعه روابط اقتصادی و ارتقاء حجم مبادلات تجاری میان ایران و ترکیه برای تحقق هدف 30 میلیارد دلاری در روابط تجاری فی‌مابین را حائز اهمیت دانست و گفت: توسعه همکاری‌ها و روابط بانکی ایران و ترکیه و استفاده از پول ملی در مبادلات تجاری و قرارداد تجارت ترجیحی می‌تواند نقش بسزایی در راستای دستیابی به این هدف ایفا کند که در این خصوص بانک‌های مرکزی دو کشور باید با رایزنی‌های بیشتر زمینه‌های لازم را فراهم کنند.

رییس جمهور به آخرین توافقات در حوزه بانکی اشاره کرد که بر مبنای آن در زمینه همکاریهای بانکی نیز 5 بانک دولتی ایران و بانک دولتی ترکیه روابط کارگزاری را آغاز می کنند که طی مذاکرات هفته های آینده، سایر بانکهای ایرانی هم امکان برقراری روابط کارگزاری را خواهند یافت.

همچنین بر اساس این مذاکرات مقرر شد، قرارداد استفاده از پول ملی ایران و ترکیه با هدف تسهیل تصفیه مبادلات تجاری بین بانکهای مرکزی دو کشور به همراه دو بانک بزرگ تجاری، ظرف یک هفته آینده به امضا برسد.

رییس جمهور با اشاره به ظرفیت‌های مناسب سرمایه‌گذاری در ایران در بخش‌های مختلف از جمله امور زیربنایی، پتروشیمی و گردشگری، گفت: شرکت‌ها و فعالان اقتصادی ترکیه نیز می‌توانند مانند دیگر شرکت‌های خارجی برای سرمایه‌گذاری حضور فعال داشته باشند.

دکتر روحانی همچنین با اشاره به ضرورت گسترش روابط دو کشور در زمینه فناوری‌های نوین و همکاری شرکت‌های دانش‌بنیان دو کشور ، اظهار داشت: ایران و ترکیه می‌توانند در بخش‌های مختلف از جمله همکاری‌های گمرکی، برق، آب، گردشگری، راه‌سازی، ایجاد مراکز تفریحی، توسعه گردشگری و همکاری‌های کنسولی و قضایی، مناسبات و همکاری‌های خوبی را با یکدیگر سامان دهند.

رییس جمهور روابط و رایزنی‌های مسئولان نیروهای مسلح ایران و ترکیه را سرآغازی خوب برای گسترش همکاری‌های دو کشور در بخش دفاعی و نظامی عنوان کرد و افزود: امیدوارم این همکاری‌ها و رایزنی‌ها موجب تقویت روابط دو کشور و امنیت بیشتر در منطقه شده و بتواند گشایش‌های جدیدی را در مناسبات فی مابین ایجاد کند.

دکتر روحانی اظهار امیدواری کرد تا تصمیمات شورای عالی راهبردی روابط دو کشور و رایزنی روسای کمیسیون‌های مشترک ایران و ترکیه، بتواند موجب توسعه همه جانبه مناسبات و همکاری‌های تهران – آنکارا و تقویت صلح و ثبات در منطقه باشد.

دکتر روحانی همچنین با اشاره به تحولات منطقه بویژه سوریه و همه پرسی اخیر در اقلیم کردستان عراق، گفت: هدف نهایی دو کشور عدم تغییر مرزهای جغرافیایی، حفظ تمامیت ارضی کشورها و نیز تقویت ثبات و امنیت منطقه است که در خصوص سوریه مذاکرات سه جانبه با روسیه در قالب مذاکرات آستانه، و در خصوص عراق مذاکرات سه جانبه میان دو کشور و دولت مرکزی عراق ادامه خواهد یافت.

رییس جمهور افزود: ایران و ترکیه می‌توانند همکاری‌های خود در سازمان اکو بویژه در زمینه بانک اکو و بازار مشترک برق منطقه‌ای اکو را بیش از گذشته افزایش دهند.

رجب طیب اردوغان رییس جمهور ترکیه نیز در این نشست سفر به ایران و برگزاری نشست شورای عالی همکاری راهبردی ایران و ترکیه را مهم و مایه افتخار دانست و گفت: بی‌شک این نشست‌ها موجب برطرف شدن موانع موجود در مسیر توسعه همکاری‌ها و مناسبات دو کشور بوده و شرایط را برای دستیابی به راه‌حل‌های جدید و انعقاد موافقتنامه‌ها و پروژه‌های لازم برای گسترش هر چه بیشتر روابط فی‌مابین فراهم خواهد کرد.

رییس جمهور ترکیه با اشاره به اینکه رایزنی‌های مسئولان ایران و ترکیه در سال‌های اخیر افزایش پیدا کرده و امروز نیز در خصوص روابط دو جانبه و منطقه‌ای دو کشور با رییس جمهور ایران رایزنی‌های خوبی داشتیم، گفت: ارتباط و رایزنی مسئولان نیروهای مسلح ایران و ترکیه در تهران و آنکارا، موجب شده تا علاوه بر همکاری‌های سنتی دو کشور در حوزه دفاعی و نظامی هم روابط خوبی داشته باشیم که این موجب خشنودی است.

اردوغان با تأکید بر اینکه اراده ایران و ترکیه بر توسعه همه جانبه مناسبات بر اساس ظرفیت‌ها و توانمندی‌های موجود است، گفت: باید برای تحقق هدف 30 میلیارد دلاری در مبادلات تجاری دو کشور از همه ظرفیت‌ها استفاده کرده و تلاش بیشتری داشته باشیم.

رییس جمهور ترکیه با اشاره به علاقمندی شرکت‌ها و بخش خصوصی ترکیه برای حضور و سرمایه‌گذاری در پروژه‌های ایران، اظهار داشت: ما باید فعالان اقتصادی و بخش‌های خصوصی دو کشور را برای توسعه همکاری‌ها و اجرای پروژه‌های مشترک تشویق کنیم.

اردوغان استفاده از موافقتنامه تجارت ترجیحی را عاملی مهم در مسیر توسعه مناسبات دانست و گفت: باید به روابط و مناسبات ایران و ترکیه به عنوان روابطی استراتژیک نگاه شود.

رییس جمهور ترکیه با بیان اینکه دولت ترکیه بانک‌های دولتی و خصوصی این کشور را برای همکاری با بانک‌های ایرانی تشویق می‌کند، گفت: ایران و ترکیه می‌توانند روابط خود را در بخش‌های مختلف از جمله حمل و نقل، روابط گمرکی، امور زیرساختی و انرژی‌های تجدیدپذیر بیش از گذشته توسعه دهند.

اردوغان گفت: ایران به عنوان کشوری که مهد تمدن است و آثار تاریخی و جاذبه‌های فرهنگی زیادی دارد، مورد علاقه گردشگران ترکیه است که در این راستا می‌توانیم با توسعه گردشگری دو کشور، روابط دوستانه دو ملت را تقویت کنیم.

روسای جمهور ایران و ترکیه همچنین بر ضرورت تلاش و همکاری بیش از پیش کمیسیون‌های مشترک دو کشور در راستای اجرای توافقات و توسعه همکاری‌ها تأکید کردند.

همچنین در این نشست اعضای شورای راهبردی روابط ایران و ترکیه در حضور رؤسای جمهور دو کشور اقدامات و برنامه‌های متقابل خود را در راستای توسعه همه جانبه مناسبات و همکاری‌های فی‌مابین تشریح کردند./۱۳۲۳/ ۲۰۴/ص

ارسال نظرات