علامه طباطبایی پیشگام تبیین اهمیت حکومت اسلامی و ولایت فقیه بود/ نیاز انسان به رهبر برای رسیدن به اهداف امری فطری است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، آیت الله محمد تقی مصباح یزدی رییس مؤسسه آموزشی و پژوهشی امام خمینی(ره) پنجشنبه شب در همایش بزرگداشت سالگرد ارتحال علامه طباطبایی که با حضور اساتید این مؤسسه در دارالقرآن علامه طباطبایی برگزار شد، بر ضرورت پاسداری از دستاوردهای علمی، معنوی و تربیتی علامه طباطبایی تأکید کرد.
وی افزود: در بین علمای معروفی که به همه آن ها بدهکار هستیم و نسبت به آن ها زانوی ادب می زنیم اشخاصی به جامعیت علامه طباطبایی کم بودند، فقهای بسیار برجسته ای داشتیم که به آن ها مدیون هستیم اما کسی مانند علامه که در همه رشته های علوم اسلامی احاطه لازم را داشته باشد و ارتباط آن ها را با یکدیگر درک کند و بتواند بر آن میراث گرانبها بیفزاید کم داشته ایم.
خدمت به قرآن کریم از بارزترین ویژگی های علامه طباطبایی بود
عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با بیان این که از بارزترین ویژگی های علامه طباطبایی خدمت به قرآن کریم بود، اظهار داشت: ایشان خدمات خوبی در زمینه قرآنی و تفسیر داشته اند که باید مورد استفاده قرار گرفته و پاس داشته شود.
وی در ادامه با گرامیداشت میلاد پیامبر اسلام، یکی از ویژگی های پیامبر را علاقه شدید به هدایت مردم دانست و ادامه داد: پیامبر در این مسیر بسیار غصه می خوردند و در قیامت که هر کس به فکر خود است حضرت ندای«واامتاه» سر می دهند، پیامبری که این اندازه اهتمام به هدایت مردم دارند بر اساس فرمایش قرآن روزی از مردم بابت مهجوریت قرآن شکایت می کند.
آیت الله مصباح یزدی با بیان این که هیچ ناشکری و کفران نعمتی به اندازه مهجوریت قرآن زشت نیست، ابراز داشت: این مسأله به اندازه ای زشت است که پیامبر شفیع از برخی شکایت می کند که قرآن کریم را رها کردند.
فهم، تبیین و عمل؛ راهکارهای مهجوریت زدایی از قرآن کریم
وی عنوان کرد: مهجوریت قرآن که سبب شکایت پیامبر می شود مراتبی دارد، شیاطین انس و جن تلاش می کنند که از هدایت های قرآن استفاده نشود و در این مسیر شبهات فراوانی ایجاد می کنند تا مردم از هدایت الهی دور شوند.
استاد برجسته حوزه علمیه قم خاطرنشان کرد: باید بررسی کرد که آیا خودمان حق قرآن را درست ادا کردیم یا خیر، حتی گاهی برای مسائل مطالب دینی با وجود این که قرآن مسائل و دلالت خوبی داشت سراغ این کتاب الهی نرفتیم و حتی در مواردی سراغ روایت هایی گرفته شده که سند درستی ندارد و در دلالت مورد شک است اما مورد بحث قرار داده شده و پیرامون آن رساله ها نوشته شده است در حالی که از آیات قرآن که دلالت روشن بر همان مطلب داشت اسمی برده نمی شود.
وی اضافه کرد: آیا این موضوع نمی تواند مصداق مهجور قرار دادن قرآن باشد، مدیون همه بزرگان هستیم اما شخصیتی مانند علامه طباطبایی توفیق پیدا کرد تا قرآن را از مهجوریت خارج کند و کمتر کسی همانند ایشان پیدا می شود.
آیت الله مصباح یزدی عمل به معارف قرآنی را امری ضروری دانست و گفت: خواندن و فرا گرفتن مفاهیم قرآنی مقدمه ای برای عمل است، گاهی آیات بسیار خوب تلاوت و تدریس می شود اما متأسفانه به آن عمل نمی شود.
وی افزود: برای از مهجوریت خارج شدن قرآن باید در راستای فهم، تبیین معارف، عمل کردن خود و جامعه به دستورات قرآنی تلاش کرد؛ امروز نیازمند این هستیم که مسائل اجتماعی و سیاسی خود را بر اساس دستورات قرآن و اسلام اجرایی کنیم، حضرت امام می فرماید «قسمت اعظمی از فقه ما مربوط به مسائل سیاسی و اجتماعی است» اما در دوران سیاه شاهنشاهی گوش شنوایی برای طرح این مسائل وجود نداشت.
حضرت امام در بینش جامعه نسبت به مسائل سیاسی و اجتماعی اسلام تحول ایجاد کردند
رییس مؤسسه امام خمینی(ره) با بیان این که امام راحل تحولی در بینش جامعه نسبت به اسلام و مسائل سیاسی و اجتماعی آن به وجود آورد، اظهار داشت: یکی از کارهای مهم حضرت امام در زمان تبعید نجف پرداختن به مسأله حکومت اسلامی و ولایت فقیه بود یعنی ایشان ابتدا در زمینه حکومت اسلامی و اثبات ولایت فقیه کار علمی و فرهنگی انجام دادند و در عین حال مبارزه می کردند تا این که انقلاب به پیروزی رسید.
وی ادامه داد: کسانی نیز قبل از آن در فکر بررسی این مسائل از نظر علمی بودند تا زمینه فکری آن آماده شود از این رو مجموعه مقالاتی از مرحوم علامه طباطبایی، شهید مطهری، شهید بهشتی و افراد دیگر به نام مرجعیت و روحانیت نوشته و چاپ شد که دو مقاله متعلق به علامه است که عنوان یکی از آن ها ولایت و زعامت بود.
آیت الله مصباح یزدی با بیان این که مرحوم علامه طباطبایی تحولی در تحقیقات علمی و فقهی حوزه ایجاد کرد، ابراز داشت: غالبا وقتی درباره ولایت فقیه و حکومت اسلامی بحث می شود روایات و سند و دلالت آن ها مورد بررسی قرار می گیرد.
علامه طباطبایی پیشگام تبیین اهمیت حکومت اسلامی و ولایت فقیه بود
وی عنوان کرد: علامه طباطبایی در مقاله خود برای اثباث ولایت فقیه اسمی از مقبوله عمربن حنظله برخی روایات دیگر نمی برد، ایشان در مقدمه ای می فرماید « قرآن دعوت به فطرت کرده است و از امور فطری واضح این است که اگر مجموعه ای از انسان ها بخواهند با یکدیگر زندگی کنند و هدف مشترکی داشته باشند نیازمند یک مدیریت هستند؛ بنابراین این که انسان ها برای رسیدن به اهداف خود نیازمند مدیر و فرمانده هستند امری فطری به شمار می رود.»
استاد برجسته حوزه علمیه قم خاطرنشان کرد: تجربه های تاریخی نشان می دهد که هر جا مردم مدیریت صحیح داشتند زود به اهداف خود رسیدند، اگر این مسأله نباشد مصالح جامعه اسلامی تأمین نمی شود، پیامبر مقید بودند که حتی وقتی برای چند روز به جهاد می رفتند حتما جانشینی برای خود تعیین می کردند، در همین راستا بعد از پیامبر 12 امام مدیریت امور جامعه را بر عهده داشتند، حال آیا می شود که خدا و چنین پیامبری به فکر بعد از ایشان نباشند؟
وی اضافه کرد: علامه درباره شرایط ولی فقیه می فرماید فردی که در تقوای دینی و حسن تدبیر و اطلاع از اوضاع و مصالح بر همه مقدم است باید مسؤولیت را بر عهده گیرد، رفتار مسلمین باید همانگونه باشد که پیامبر اسلام برای جامعه اسلامی تبیین کردند، در احکام ثابت شریعت کمتر اختلاف وجود دارد اما احکام مربوط به اجتماع و حکومت نیازمند تعیین یک مقام دارای صلاحیت است تا تصمیمات لازم را در مواقع مورد نیاز اتخاذ کند، این موارد نیازمند ولی فقیه و ولی امر است.
آیت الله مصباح یزدی گفت: علامه طباطبایی می فرماید مسلمین تا آخرین حد ممکن باید در اتفاق و اتحاد بکوشند، حفظ مصلحت اسلامی و مسلمن بر همه واجب است و تنها به حکومت و ولی فقیه مربوط نمی شود، مرز جامعه اسلامی اعتقاد است که باید مصالح آن را تأمین کرد؛ قبل از این که کسی درباره حکومت اسلامی طرحی داده یا درصدد اجرای آن باشد علامه طباطبایی درباره مسائل اجتماعی و سیاسی اسلام چنین مقاله ای می نویسند.
وی افزود: علامه طباطبایی نه تنها تفسیر و علوم قرآن را احیا کرد بلکه راه و روش استفاده از قرآن برای همه نیازمندی های اجتماعی را آموزش دادند./1323/