فراخوان همایش ملی تصوف، شاخصهها و نقدها اعلام شد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجت الاسلام والمسلمین محمدتقی سبحانی پیش از ظهر امروز در نشست خبری اعلام فراخوان همایش ملی «تصوف، شاخصه ها و نقدها» که در مرکز همایش های غدیر برگزار شد، اظهار داشت: موضوع بحث ما تصوف و یا به تعبیر عام عرفان است؛ سخن ما در مورد نهضتی است که در قرن دوم هجری در جهان اسلام پدید آمد و در بخش های مختلف اسلام گسترش پیدا کرد.
رییس قطب تعمیق ایمان و باورهای دینی دفتر تبلیغات اسلامی با بیان این که تصوف منجر به پدید آمدن آداب و اندیشه های زیادی شده است، ابراز کرد: آن چیزی که مسلم است ریشه های تصوف در آغاز از بیرون جهان اسلام از جمله رهبانیت مسیحی آمد ولی فرهنگ قرآنی در شکل گیری تصوف اسلامی نقش زیادی داشت.
وی ابراز داشت: به دلیل ریشه غیر اسلامی این فرهنگ دیدیم که آداب و رسوم، اندیشه های نادرست و باورهای خرافی خارج از حوزه عقل و دین در این گروه های صوفیانه رسوخ کرد به طوری که در ابتدا موج شدیدی از سوی علمای اسلامی علیه این جریان شکل گرفت.
حجت الاسلام والمسلمین سبحانی با اشاره به این که تصوف از سوی اهل سنت تعدیل و اصلاح شده است، عنوان داشت: تصوفی که در حوزه های علمیه اهل سنت دیده می شود، خالی از بسیاری انحرافاتی است که ما در این همایش به دنبال آن هستیم؛ بسیاری از فرقه های تصوف در اهل تسنن به سمت اعتقادات اسلامی آمده اند و بخش بزرگی اهل سنت از این که به آنها صوفی گفته شود افتخار می کنند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود خاطرنشان ساخت: تصوف در آن محیط آن چنان با حوزه فکر و فرهنگ دینی یکسان شده که در الازهر نیز رنگ اسلامی دین مدارانه و معقول پیدا کرده ولی متأسفانه بیرون از این حرکت اسلامی، جریان هایی در تصوف شکل گرفت و به تدریج تبدیل به فرقه های صوفیانه شد که به سرعت نیز تکثیر پیدا کردند.
عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در ادامه با تأکید بر این که این فرقه های صوفیانه به گونه ای با معارف دینی پیوند خورده اند، گفت: وقتی به هویت و تاریخ آنها مراجعه می کنیم، به آداب و اندیشه های بسیار زیاد نامعقول و انحرافی پی می بریم.
وی یادآور شد: این فرقه های دور افتاده به تدریج در محیط های اسلامی فعال شدند به گونه ای که بخش زیادی از جامعه فاصله ای بین این مسأله و عرفان اسلامی نمی بینند که هدف ما از برگزاری این همایش همین موضوع است.
حجت الاسلام والمسلمین سبحانی ابراز کرد: اهمیت این همایش در چند جهت است؛ نخست این که بخشی از فرهنگ صوفیانه در ادبیات ما نیز رسوخ کرده است و انحرافاتی از طریق همین ادبیات منتقل می شود و دوم آن که پاره ای آثار دینی از جمله تفسیر و احادیث کسانی که آشنایی کاملی ندارند، مباحثی از میراث تصوف را بیان می کند.
وی با اشاره به این که بسیاری از مداحان نیز شعرهایی که از حلقه های صوفیانه بیرون آمده استفاده می کنند، خاطرنشان کرد: حتی در موسیقی سنتی مضامین نادرست صوفیانه تبلیغ و ترویج می شود و بخشی از جامعه ناآگانه درگیر این معارف می شوند.
استاد حوزه و دانشگاه در بخش دیگری از سخنان خود یادآور شد: دفتر تبلیغات اسلامی که به تعبیر رهبر معظم انقلاب نماد روشن فکری حوزه است، وظیفه خود می داند که در برابر این گونه حرکت های فرهنگی نقش روشن گرانه و بیدارگرانه داشته باشد و از نخبگان دعوت کند تا این گونه مباحث را تبیین کنند.
وی تصریح کرد: توجه اصلی ما در این همایش به تصوف فرقه ای است، یعنی آن بخشی از تصوف که درون فرقه های حاشیه ای رفته و آداب و اندیشه های انحرافی را ترویج می کند، بنابراین به عرفان که از اندیشه های اسلامی است، کاری نداریم.
رییس همایش ملی تصوف، شاخصه ها و نقدها با بیان این که سیاست دوم این همایش روشن گری های معرفتی و علمی است، ابراز کرد: با افراد و اشخاص در این همایش کاری نداریم و حتی تلاش می کنیم ورودی در غیر حوزه فکر و آداب نداشته باشیم، البته اگر کسانی باشند که اعتقاد دارند این آداب می تواند برداشت درستی باشد می توانند در این همایش شرکت کنند.
وی ابراز داشت: سیاست سوم ما نگاه اعتدال محور است، چراکه مشاهده می کنیم در طول سالیان گذشته فرقه های تصوف اهل تسنن که تقید به آداب شرعی هم دارند باز هم سمینارهایی در جهت اصلاح فرهنگ خود برگزار کرده اند و برای این که تصوف را با اندیشه های اسلامی همراه کنند، پیشگام هستند.
حجت الاسلام والمسلمین سبحانی در ادامه عنوان کرد: ما نیز پیشگام شده ایم تا برای اصلاح و تکامل فرهنگ معنوی اسلامی گام برداریم و امیدواریم حتی مورد استقبال فرقه های تصوف قرار بگیرد و به گونه ای نقد درونی در این فرقه ها آغاز شود.
وی با اشاره به این که از اساتید حوزه و دانشگاه و پژوهشگران حوزوی و دانشگاهی در این همایش دعوت شده است، ابراز داشت: پایگاه استنادی علوم اسلامی که از وزارت علوم مجوز فعالیت دارد، نیز با این همایش همکاری دارد و مقالات برتر نیز از سوی این پایگاه منتشر خواهد شد.
عضو هیأت علمی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی در پایان یادآور شد: تا پیش از پایان سال تحصیلی 96-97 یعنی اواخر بهار سال آینده نیز همایش ملی تصوف، شاخصه ها و نقدها نیز برگزار خواهد شد و از مجموعه آثار و همچنین اطلاعات مربوط به فرقه های تصوف در نمایشگاهی رونمایی خواهد شد./1330/پ۲۰۲/ی