۰۵ فروردين ۱۳۹۷ - ۱۱:۵۷
کد خبر: ۵۵۹۴۰۵
در نوروز ۹۷؛

بقاع متبرکه پایگاهی برای نشر معارف اهل بیت

مردم بیرجند به واسطه عشق خود به خاندان عصمت و طهارت بقعه‌ای در محل دفن امامزادگان باقریه(ع) ایجاد کرده و هنوز هم که هنوز است این مکان را مأمنی برای دردهای خود قرار داده‌ و پایگاهی برای نشر معارف اهل بیت هستند.
بقاغ متبرکه

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا از بیرجند، شكى نيست كه يكى از مكان‌هاى كسب فيض و نزول رحمت الهى، قبور امامزادگان والا مقام است، قبورى كه علماى اعلام به استحباب زيارات آن، تصريح كرده‌اند و در بسيارى از مناطق شيعه نشين قبورشان شناخته شده و مورد توجه همگان قرار گرفته است.

امامزادگان و بقاع متبرکه در ایران اسلامی به عنوان پایگاه نشر معارف اهل بیت(ع) است و به فرمایش مقام معظم رهبری این امامزادگان و بقاع متبرکه باید به قطب فرهنگی کشور تبدیل شوند.

وجود امامزادگان در هر منطقه منشأ نورانیت و برکت و شناخت سیره اهل بیت(ع)  وظیفه همه مسلمانان است چرا که خداوند سبحان پاداش نبی اکرم را مودت اهل بیت(ع) معرفی می‌کند و این نشان از اهمیت تکریم اهل بیت(ع) دارد.

امامزادگان باقریه(ع) معروف به مزار دره شیخان

امامزادگان باقریه(ع) یا مزار دره شیخان مدفن ۷۲ امام‌زاده می‌باشد که در ورودی شهر بیرجند و نزدیک پایانه مسافربری واقع شده است.

نام دره‌شیخان برگرفته از دو کلمه، دره و شیخان بوده است، دره فرو رفتگی میانه دو دامنه کوه می‌باشد که در آن آبراهه یا رودی جریان دارد و شیخ به معنی مرد بزرگ و دانشمند و مرشد و احتمالاً شیخان جمع شیخ و جمعی از بزرگان باشد. از این رو به نظر می رسد این دره به دلیل اینکه محل دفن جمعی از بزرگان بوده به دره شیخان معروف شده است.

احتمالی دیگر که گفته می‌شود به این دلیل است که در این دره به گروهی شبیخوان زده شده به دره شبیخوان معروف شده که بعداً به دره شیخان استعمال شده است.

دره شیخان مزار غریبی است که تاریخی بلند و داستانی غم انگیز را در دل خود جای داده است، آن طور که آیتی در تشریح واقعه دره شیخان به نقل از تاریخ حسامی نقل کرده است: سید حامدالله علوی بزرگ زاده‌ای از نوادگان امام محمد باقر(ع) با گروهی از افراد خاندان خود از مدینه به ری و از آن جا به خراسان می‌آیند.

این خاندان در قیامی خونین علیه خلیفه جبار عباسی به این سرزمین می‌رسند و با اهل و عیال در کوه‌ها و بیابان‌های منطقه پراکنده می‌شوند.

در این نبرد سید حامد علوی در اطراف روستای چنشت شهرستان سربیشه به شهادت رسیده که امروز نیز مزار شریف این امامزاده مأمنی برای عاشقان و دلدادگان اهل بیت(ع) است.

بعد از وی سید محمد نقیب رهبری گروه را برعهده گرفته و همراه با باقی مانده سپاه راهی کوه‌های باقران می‌شوند و در نهایت نیز حدود ۷۰ نفر از این افراد در ورودی شهر بیرجند که اکنون به دره شیخان معروف است غافلگیر شده و قتل‌عام می‌شوند.

امامزادگان باقریه مأمنی برای دلدادگان و عاشقان

بعد از این واقعه مردم بیرجند به واسطه عشق خود به خاندان عصمت و طهارت بقعه‌ای در محل دفن این امامزادگان ایجاد کرده و هنوز هم که هنوز است این مکان را مأمنی برای دردهای خود قرار داده‌اند.

حجت الاسلام مهدی قاصری، رئیس اداره اوقاف وامور خیریه بیرجند به اقدامات عمرانی انجام شده در امامزادگان باقریه بیرجند اشاره کرد و بیان داشت: فعالیت‌های عمرانی بسیار خوبی در این مکان انجام شده و هنوز هم ادامه دارد.

حجت‌الاسلام قاصری با اعلام این مطلب که ساختمان قدیمی این بقعه در سال 82 تخریب و دوباره به مساحت 6 هزار مترمربع طراحی شد، اضافه کرد: همچنین طرح جامع آستانه مبارکه امامزادگان باقریه(ع) در اواخر سال ۸۹ مصوب و اجرای طرح جامع آن نیازمند ۴۰۰ میلیارد ریال اعتبار است.

وی با اشاره به اینکه طرح جامع این بقعه دارای بخش‌های صحن و سرا، فضای خدماتی و پذیرایی، اقامتی، فضای فرهنگی و قرآنی و پارکینگ طبقاتی است به بخش زیارت اشاره کرد و گفت: فضای زیارت شامل گنبدخانه، شبستان آقایان، شبستان بانوان، کفشداری برادران و خواهران، اتاق صوت، انبار، وضوخانه روباز،‌ گلدسته و ضریح به مساحت 5 هزار مترمربع است.

رئیس اداره اوقاف وامور خیریه بیرجند بخش صحن و سرا‌ی طرح را شامل فضای سبز، آبنما، صحن فراغتی، صحن زیارت، گلدسته، اطلاعات و نگهبانی به مساحت 18 هزار مترمربع اعلام و تبیین کرد: همچنین فضای خدماتی و پذیرایی طرح شامل سالن پذیرایی، فضای سنتی، آشپزخانه، انبار مواد غذایی، سردخانه، شستشوی ظروف، انبار ظروف، سلف سرویس، پذیرش، بوفه و واحدهای تجاری به مساحت یک هزار مترمربع است.

حجت الاسلام قاصری با اشاره به اینکه فضای اقامتی طرح جامع آستان امامزادگان باقریه(ع) بیرجند شامل اقامت جمعی، سوئیت اقامتی، راهرو، تراس، انبار و فضای تفریحی به مساحت یک هزار و 500 مترمربع است، بیان داشت: احداث پارکینگ طبقاتی و روباز به مساحت 5 هزار و 100 مترمربع از دیگر بخش‌های طرح جامع است.

رنگ و بوی متفاوت امامزادگان باقریه در روز چهارشنبه

وی با بیان اینکه آستان مقدس امامزادگان باقریه(ع) بیرجند همه روزه به ویژه عصر چهارشنبه پذیرای خیل زائران می‌باشد، اعلام کرد: اغلب بانوان بیرجندی عصر چهارشنبه به همراه خود مقداری نان و ماست به یاد این امامزادگان می‌برند و در بین زائران توزیع می‌کنند.

رئیس اداره اوقاف وامورخیریه بیرجند اضافه کرد: عامه مردم فلسفه بردن نان و ماست را اینگونه بیان می‌کنند:« در زمان حضور این شهدا در دره شیخان جمعی از زنان مؤمن این منطقه برای کمک و یاری رساندن به آنها با مقداری نان و ماست به نزدشان می‌آیند که با صحنه شهادت جمعی آن‌ها روبرو می‌شوند، آن‌ها با حفر چاله‌ای در طول دره، شهدا را با لباس‌های خونین دفن می‌کنند.»

حجت الاسلام قاصری با بیان اینکه باورعمومی مردم این است که این زیارتگاه مرادبخش و سریع‌الاجابه است، تصریح کرد: در صورت اجرای طرح جامع آستان مقدس امامزادگان باقریه(ع) این مکان به قطب فرهنگی شهرستان بیرجند تبدیل خواهد شد./880//۲۰۳/خ

ارسال نظرات