فضای مجازی بهعنوان یک فرصت برای توسعه و ترویج کتابخوانی
به گزارش خبرگزاری رسا، آئین اختتامیه هشتمین دوره جشنواره کتابخوانی رضوی،با حضور سیدعباس صالحی، وزیر فرهنگ و اندیشه اسلامی، حجت الاسلام والمسلمین احمد مازنی، رئیس کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی، طیبه سیاوشی، نماینده مجلس شورای اسلامی، علیرضا مختارپور، دبیرکل نهاد کتابخانه های عمومی کشور، حجت الاسلام والمسلمین حبیب رضا ارزانی، دبیر ستاد عالی کانون های فرهنگی و هنری مساجد کشور، نیکنام حسینی پور، مدیرعامل موسسه خانه کتاب، محمود آموزگار، رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران و جمعی دیگر از مسئولان نهادهای فرهنگی و برگزیدگان این جشنواره در مجموعه فرهنگی شهدای هفتم تیر برگزار شد.
سید عباس صالحی در این آئین گفت: برگزاری هشتمین دوره برای هشتمین امام، نمادی مبارک است که می تواند معنای خود را داشته باشد در نقطه عطفی که ایجاد کند برای این حرکت.
وی ادامه داد: در بحث توسعه اجتماعی کشورها و ملت ها، توسعه فرهنگی به عنوان کانون و محور توسعه مطرح است و در توسعه فرهنگی، نشر و کتاب کانون حرکت توسعه فرهنگی است و کانون در توسعه نشر و کتاب هم توسعه کتابخوانی است. این سه کانون اگر محل توجه ما قرار گیرد، طبیعتا باید همت های بیشتری را معطوف توسعه کتابخوانی کنیم، چون پایه توسعه فرهنگی و توسعه همه جانبه کشور است.
مقام عالی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی تصریح کرد: با این نگاه طبعا توسعه کتابخوانی، هم یک برنامه مستمر نیاز دارد و هم در کنار این برنامه مستمر می تواند شوک ها و فرصت های خاص را بطلبد. می توان فرصت های خاصی برای شوک های کتابخوانی ایجاد کرد. این فرصت ها می توانند از هدیه در عید نوروز تا مناسبت های مختلف باشد. یکی از مناسبت های پربرکت و پربار برای ما ایرانیان، جشنواره رضوی است. توجه بنیاد بین المللی امام رضا (ع) به جشنواره رضوی، اتفاقات مثبتی را رقم زده است.
صالحی افزود: امام رضا (ع) در طول بیش از هزار سالی که آن حضرت پا به ایران نهاده اند، برای ما ایرانیان، برکت های فراوانی داشته و دارد و این تنها مربوط به چند دهه و چند سده نیست. در دوره قبل از صفویه که هنوز تشیع در ایران رسمیت پیدا نکرده بود نیز مرقد امام رضا (ع) مرجع ایران بوده و این موضوع قرن هاست که ادامه دارد.
وی گفت: یکی از اتفاقاتی که در مسابقات کتابخوانی رضوی می تواند رخ دهد این است که صدها هزار نفر را درگیر کرده است. در این جشنواره، قدم های پیشروانه و روبه جلویی برداشته شده است. اتفاقی که شروع شده و می تواند دامنه وسیع تری پیدا کند، بازتولید کتاب است. کتاب باید در مسیر فرآوری قرار گیرد و خواننده در بازتولید آن نقش داشته باشد. اگر بتوانیم کتابخوانی را از انفعال خارج کنیم، قدم بزرگی برداشته ایم. کتاب مانند نفت خامی است که خواننده فرآوری آن را انجام می دهد و می تواند با ذوق و سلیقه خود آن را در اشکال و قالب های مختلف، بازتولید کند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، ادامه داد: کتابخوان نباید صرفا احساس کند، فقط تصویربردار است که با چشم هایش کتاب را تصویربرداری می کند، بلکه باید حس کند یک مولد فعال است که در یک فرآوری فعال آن را تبدیل به حیطه های دیگر می کند. باید مسیر بازتولید کتاب را برای رواج کتابخوانی فعال کنیم. گام هایی که امروز در این جشنواره برداشته شده، با این نگاه بوده است.
وی در بخش پایانی سخنان خود اظهار کرد: مساله دیگر، توجه به فضای مجازی به عنوان یک فرصت برای توسعه و ترویج کتابخوانی است، البته اگر از آن درست استفاده کنیم. در این راه، بسترهای خلاق انسانی بسیار به کمک می آیند. البته توجه به این نکته مهم است که چگونه می توان به درستی و با رعایت حقوق مالکیت ناشر و نویسنده، کتاب را در فضای مجازی قرار دارد. در صورت درست پیمودن این مسیر، می توان به کمک فضای مجازی، کتابخوانی را گسترده تر کرد. فضای مجازی، فرصتی برای کتابخوانی است اگر به درستی دریچه های ورود آن را دریابیم و از آن استفاده حداکثری کنیم./۹۹۸/د ۱۰۳/ش