حذف هزینههای غیرضروری دولت راهکار جبران کسری بودجه
به گزارش خبرگزاری رسا، آرمان خالقی گفت: درباره وابستگی بودجه به نفت گفت: اولویت دولت در شرایط فعلی استفاده از پول نفت در بخشهایی مانند پرداخت حقوق کارمندان و کارگران است که اگر چیزی از پول نفت باقی بماند و در این بخش هزینه میشود و در نهایت اگر باقیماندهای وجود داشته باشد هم در اجرای طرحهای عمرانی هزینه خواهد شد.
از این جهت، اینکه نفت خام دیگر در پروژههای عمرانی نقشی ندارد، اتفاق مثبتی است و در واقع موهبتی است که حالا به آن دست یافتهایم و باید آن را به قانون تبدیل کنیم که دولت به هیچ وجه از درآمدهای حاصل از نفت در حوزه جاری استفاده نکند. در عین حال، دولت باید مکلف باشد درآمدهای نفتی را برای ایجاد صنایع تبدیلی و پایین دستی نفت و پتروشیمی اختصاص دهد تا زنجیرههای تولید تکمیل شوند.
وی درباره راهکارهای جبران کاهش درآمدهای نفتی تأکید کرد: هزینههای مازاد و غیرضروری دولت باید کاهش یابد و روی افزایش بهرهوری باید به طور جدی کار شود و هزینههایی که به دلیل غیر بهرهور بودن دولت در حال اتلاف است باید به طور جدی دیده شود تا هزینههای دولت کاهش یابد.
یکی دیگر از کارهایی که باید اتفاق بیفتد واگذاری برخی تصدیگریهای دولتی است. چه ضرورتی دارد که دولت برخی مجوزها را صادر کند و یا برخی پروژههای اجرایی را انجام دهد در حالی که وظیفه حاکمیتی محسوب نمیشود.
عضو هیئت مدیره خانه صنعت ایران ادامه داد: وقتی این اتفاقات میافتد یعنی این رویه جواب میدهد و دولت باید به این سمت حرکت کند. بسیاری از کارهایی که حالا دولت در آن مداخله میکند در اصل کار دولت نیست و باید به مردم و تشکلها واگذار شود تا هزینههای دولت کاهش یابد.
به گفته خالقی، افزایش درآمدهای دولت ناشی از روشها و پایههای مختلف مالیاتی و یا گسترش چتر مالیاتی میتواند جایگزینی برای کاهش درآمدهای نفتی باشد.
وی افزود: در این خصوص دولت باید جلوی فرارهای مالیاتی فراوانی را که وجود دارد بگیرد، اینکه دولت به مؤدیان مالیاتی بزرگ اکتفا میکند خطای بزرگی است بلکه باید طوری حرکت کند که تمام افرادی که در کشور کار میکنند تحت پوشش سیستم مالیاتی قرار گیرند حتی اگر از پرداخت مالیات معاف هم باشند. تا به این ترتیب تراکنش مالی افراد مشخص باشد و شفافیت اقتصادی وجود داشته باشد، در نتیجه مؤدیان مالیاتی بزرگ شناسایی شوند و جلوی پولشویی و فرار مالیاتی گرفته شود.
عضو هیئت مدیره خانه صنعت ایران درباره استقراض دولت از بانک مرکزی برای جبران کسری بودجه هم عنوان کرد: چاپ پول بیپشتوانه و استقراض از بانک مرکزیاشتباهاتی است که تقریباً همه دولتها آن را مرتکب شدهاند.
خالقی درباره بحث حذف صفر از پول ملی مطرح نیز گفت: در شرایطی که تورم کشور تک رقمی نیست برداشتن صفرها فقط باعث میشود که بعد از چند سال ارزش پول ملی کم شود. یعنی فقط برای تاثیر روانی، صفرها برداشته میشود نه اینکه پول پرقدرت شود./1360//101/خ