درس امام حسن به مسؤولان توجه به معیشت مردم و فقرزدایی از جامعه است
حجت الاسلام محمدجواد یاوری، استادیار گروه تاریخ و تمدن دانشگاه باقرالعلوم(ع) درگفتگو با خبرنگار خبرگزاری رسا با تسلیت شهادت امام حسن مجتبی(ع) اظهار داشت: برخی افراد و رسانهها سعی می کنند، دو موض را در زندگی امام حسن مجتبی(ع) به چالش بکشند و علیه ایشان سیاهنمایی کنند، مسأله نخست، صلح حضرت با معاویه و موضوع دوم فعالیتهای فرهنگی ایشان، لذا لازم است این دو موضوع تبیین شود.
حجت الاسلام یاوری افزود: امام حسن(ع) بعد از این که از سوی امیرمؤمنان علی(ع) برای امامت معرفی شد، همانند پدر بزرگوارشان با اقتدار و قدرت در مقابل فساد و زیاده خواهی معاویه ایستادند، وی را از حکومت عزل کرده و سپاهیانی را علیه حکومت طاغوت تجهیز کردند.
وی به نقش خواص در صلح با معاویه اشاره و تصریح کرد: شیخ مفید به پنج گروه از مردم در زمان امام حسن(ع) اشاره می کند که فقط یک گروه اندک، شیعه هستند و معاویه توانست چهار گروه دیگر اعم از خوارج، قدرت طلبان و گروههای سست ایمان و طماع را فریب داده و با خودش همراه کند.
استادیار گروه تاریخ و تمدن دانشگاه باقرالعلوم(ع) یادآور شد: برخی از خواص شیعه نیز ابتدا در مقابل دستورات امام حسن(ع) اجتهاد کرده و به دلایلی تسلیم شرایط بودند و همراهی نمیکردند و در نهایت به بهانه صلح با معاویه که مسبب آن بودند، امام را متهم کرده و تنها گذاشتند.
وی به فعالیتهای فرهنگی امام حسن(ع) اشاره و خاطرنشان کرد: حضرت به عنوان رهبر امت اسلامی در مقابل بنی امیه اقدامات مؤثری را انجام دادند، با احتجاجات خود از حریم ولایت، جایگاه امیرمؤمنان علی علیه السلام و اسلام ناب محمدی دفاع کردند، شاگردان زیادی را تربیت کردند، به نقل و نگارش حدیث همت گماشتند که روایت مکارم الاخلاق حضرت در تاریخ یعقوبی بیانگر آن است و انسجام بخشی شیعه در دوران خفقان حکومت معاویه را پیگیری کردند و زمینه ساز قیام سیدالشهدا(ع) شدند.
حجت الاسلام یاوری، بحث فقرزدایی را از جمله اقدامات امام مجتبی(ع) دانست و گفت: توجه به معیشت مردم و برطرف کردن مشکلات نیازمندان و مستمندان از جمله اقداماتی است که مسؤولان نظام اسلامی باید از امام حسن(ع)، الگوگیری داشته باشند.
وی افزود: امام حسن(ع) به عنوان کریم اهل بیت(ع)، 25 بار پیاده به مکه رفتند، چندین مرتبه اموالشان را در راه خدا بذل کردند که هدفشان غیر از عبادت، ارتباط گیری با مردم، همراهی با اقشار ضعیف جامعه و برطرف کردن مشکلات آنها بوده است.
حجت الاسلام یاوری، اقدامات امام حسن مجتبی(ع) در مقابل بنی امیه را جهاد کبیر خواند و تأکید کرد: شیخ مفید در کتاب «من لایحضره الفقیه» گواهی می دهد یکی از کتابهای امام حسن(ع) نزد ایشان است که این مطلب بیانگر پیگیری حضرت جهت حفظ تراث اهل بیت(ع) است، رهبر معظم انقلاب نیز از مجموعه فعالیتهای حضرت در راستای حفظ سنت نبوی و علوی به عنوان جهاد کبیر تعبیر کردهاند./998/ج