۰۸ فروردين ۱۴۰۰ - ۱۵:۱۰
کد خبر: ۶۷۷۲۱۸
عضو هیأت رییسه مجلس شورای اسلامی؛

سیستم بانکی باید متحول شود

سیستم بانکی باید متحول شود
عضو هیأت رییسه مجلس با بیان اینکه "مدیران ناکارآمد از موانع بخش تولید هستند" گفت: دست مافیای واردات باید از اقتصاد کشور قطع شود چراکه مافیای واردات اجازه نفس کشیدن به تولید و تولید کننده را نمی‌دهد.

به گزارش خبرگزاری رسا، از اوایل دهه 90 تا به امروز عرصه اقتصاد و تولید دو محور مهم در نامگذاری سال‌ها از سوی رهبر معظم انقلاب بوده به طوری که در چندسال اخیر تاکیدات معظم له در سخنرانی‌های ارزشمندشان و نیز این نامگذاری‌ها بر توجه افکار عمومی و مسئولان بر مسئله مهم تولید متمرکز بوده است.

رهبر معظم انقلاب اسلامی در سخنرانی نوروزی سال 1400 در بحث ضرورت رفع موانع تولید به مواردی همچون واردات بی‌رویه، قاچاق کالا و رفع مقررات زائد اشاره کردند و افزودند: موانع تولید بسیار بیشتر است که باید در صداوسیما تبیین، و با کمک دستگاه‌ها و مردم رفع شود.

با توجه به نامگذاری سال 1400 به نام "تولید، پشتیبانی‌ها و مانع زدایی‌ها" از سوی رهبرمعظم انقلاب اسلامی خبرنگار خبرگزاری تسنیم در دیدار نوروزی و مصاحبه تفصیلی با "حجت‌الاسلام علیرضا سلیمی" که 4 دوره نمایندگی مردم محلات و دلیجان را در مجلس شورای اسلامی برعهده دارد ابعاد مختلف تحقق شعار سال را به بحث و گفت‌و‌گئ گذاشته است.

سلیمی که در دوره یازدهم عضو هیئت رئیسه و عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی است در این گفت‌و‌گو به تبیین ابعاد و ضرورت‌های مانع‌زدایی و بیان موانع موجود برسر راه حوزه تولید کشور پرداخته است که مشروح این مصاحبه در زیر می‌آید:

* مقام معظم رهبری در چندسال اخیر بر اهمیت اقتصاد و به طور اخص موضوع تولید تاکید فرمودند، به نظرتان این تاکید از سوی معظم له به چه دلیل بوده است؟

سلیمی: "تولید" تنها مسیر توان‌بخشی و خنثی‌سازی تحریم‌ها در دورانی به شمار می‌رود که دشمن با تمام توان وارد جنگ اقتصادی با ما شده و از تمام توان خود با تحریم تلاش دارد کشور ما را تسلیم قلدری و زیاده‌خواهی خود کند.

بنابراین ما برای مایوس کردن دشمن یک راه بیشتر نداریم و آن ایستادن روی پای خود و رسیدن به خودکفایی در بخش تولید است زیرا جنگ امروز ما عمدتا در حوزه اقتصادی است و ما نیازمند این هستیم که در حوزه تولید گام‌های اساسی برداریم.

* به نظر شما برای تحقق شعار سال و حل موانع و مشکلات بخش تولید چه ضرورت‌هایی متصور است؟

سلیمی: برای این مهم ما نیازمند پیش نیازهایی هستیم که پیش نیاز نخست پشتیبانی از تولید به معنای واقعی کلمه نه تنها به معنای شعاری است زیرا تحقق شعار سال و عبور از مشکلات نیاز به همت و حرکت است و با شعار و بنر و تبلیغ بی عمل هیچ دستاوردی به دست نمی‌آوریم.

رهبر معظم انقلاب عرصه‌هایی که ما در آن ها نیاز به پشتیبانی داریم را مشخص فرمودند و نوع پشتیبانی‌ها مشخص است و آنچه را که ما امروز به آن نیاز داریم اقدام و عمل است.

برای اقدام عرصه های مورد نیاز را مقام معظم رهبری مشخص کردند که یک مبارزه با فساد و دوم مقابله با قاچاق کالا است و پیش نیاز ها روشن است و بحث مهم، پشتیبانی از تولی کننده است تا تولیدکننده این اطمینان و اعتماد را داشته باشد که کالایی که تولید می کند روی دستش نمی‌ماند.

*در اینجا که بحث حمایت از تولیدکننده مطرح شد و اقبال بازار برای خرید از وی، اولویت در این مسیر را چه می‌دانید؟

سلیمی: ضرورت دارد بازار داخلی در اختیار خودمان و تولید کننده داخلی ما قرار بگیرد چراکه تولید و تولیدکننده نیاز دارد تا از قاچاق و واردات بی رویه و بی کیفیت جلوگیری شود.

امروز در پاره‌ای از موارد شاهد واردات بعضی از محصولات که مشابه داخلی آن در داخل کشور تولید می‌شود، هستیم و متاسفانه مافیای واردات اجازه نفس کشیدن به تولید و تولید کننده را نمی‌دهد و نفس تولید را بریده است.

* همانطور که اشاره کردید یکی از مشکلات که نفس تولید را گرفته واردات بی‌حساب کتاب است، آیا آماری از وضعیت این واردات دارید؟

سلیمی: ما چندین میلیارد دلار قاچاق کالا در کشور داریم که گفته می شود 15 میلیارد دلار کالای قاچاق وارد کشور شده که و روشن است عدد 15 میلیارد دلار عدد بسیار بزرگی به شمار می‌رود و محال است از مبادی غیر رسمی وارد شود و حتما بخشی از آن سازمان یافته و از مبادی رسمی وارد شده که باید این منافذ شناسایی و دستگاه‌های امنیتی و نظارتی به شدت برخورد کنند.

* این یعنی برخی افراد خاص دارای منافعی هستند، مشخصا توضیح می‌دهید چه بخش‌های وابسته در این بخش منفعت دارند؟

سلیمی: بحث تعارض منافع را در کشور باید جدی بگیریم و تعارض منافع بدین معناست که بعضی از آقایان که مسئولیت امور را به دست دارند کار اقتصادی می‌کند و چطور می شود برادر معاون اول رئیس جمهور به عنوان یک فعال بزرگ مطرح شود یا داماد رئیس دولت تولیدکننده باشد؟ ما نباید با هم تعارف داشته باشیم و باید اجازه ندهیم رانت (معنوی) برای کسی ایجاد شود.

حتما این گونه موارد به کشور آسیب وارد می‌کند و صحبت این نیست که برادر رئیس جمهور باید گدایی یا تکدی‌گری کند اما آقایان از رانت اطلاعاتی و سایر رانت‌های موجود استفاده می‌کنند و هر کجا می روند درها باز است و کدام تولیدکننده ما با درب باز روبرو می‌شود؟

چطور می شود داماد اقای وزیرکار بدون ضمانت‌های کافی چند ده میلیارد وام بگیرد ولی آن کاسب بیچاره یا تولیدکننده ما برای 5 میلیون تومان باید ده ها وثیقه و زمان ببرد؟  همه این ها رانت است و اگر ما تصمیم داریم تولید را حمایت و پشتیبانی کنیم این‌ها باید ساماندهی شود.

 
"حجت‌الاسلام سلیمی" عضو هیئت رئیسه مجلس معتقد است: "بحث تعارض منافع را در کشور باید جدی بگیریم و تعارض منافع بدین معناست که بعضی از آقایان که مسئولیت امور را به دست دارند کار اقتصادی می‌کند"... "مدیران بی تدبیر و بی عرضه باید جا به جا شوند زیرا صرفا به جای تدبیر برای امور کشور به دنبال پیدا کردن مقصر هستند و مهم ترین مانع تولید در کشور، مدیران بی عرضه هستند"...
 
 

*به بحث تسهیلات پرداختید فکر می‌کنید وضعیت بانکی کشور در حمایت از تولید مناسب است؟

سلیمی: در حوزه تولید سود بانکی را حتما باید متناسب سازی کنیم و امروز فرقی نمی کند تولیدکننده باشد یا دلال همه به را به یک چشم نگاه می کنندو روشن این به کشور آسیب می زند و سیستم بانکی در این حوزه حتما باید دچار یک تحول اساسی شود.

* باتوجه به اینکه در سال 1400 مطابق فرمایش رهبرمعظم انقلاب باید موانع تولید برداشته شود، بارها در جلسات تولیدکنندگان از مشکلات مالیاتی گلایه دارند، تحلیل شما از این موضوع چیست؟

سلیمی: امروز مالیات بر ارزش افزوده، مالیات بر محصولات است و سه لایه مالیات بر ارزش افزوده از مردم گرفته می شود و باعث شده کالا در کشور گران تر شود و هدف این نبوده و مقصود این بوده است که کسی که مصرف بیشتری دارد مالیات بیشتری بپردازد ولی امروز همه مالیات می دهند هم تولیدکننده هم مصرف کننده خرد و عمده و سیستم مالیاتی باید تغییر پیدا کند.

از سوی دیگر متاسفانه امروز فرار مالیاتی در کشور بیداد می‌کند و اخذ مالیات های نا به جا نشان می‌دهد این حوزه باید دچار یک تحول اساسی شود و برای حمایت از تولید نیاز به یک برنامه و اصلاح اساسی در حوزه مالیاتی هستیم.

* همانطور که می‌دانید اخذ مجوز برای تولید یا پیگیری امور تولید مطابق قانون نیازمند سیر مراحل اداری است حال آنکه بسیاری از تولیدکنندگان از گیر افتادن در چرخه بروکراسی گلایه دارند، آیا وضعیت سیستم بروکراسی اداری برای صدور مجوزهای تولید و حل مشکلات تولیدکنندگان در کشور را موثر و روان می‌دانید؟

سلیمی: بروکراسی اداری در کشور کشنده است و حقیقتا کسی مجوزی بخواهد باید بارها و بارها دور این وزارتخانه ها طواف کند و آقا یک روز جلسه است یک روز چه و چه و مردم را این بروکراسی اداری بیچاره کرده است.

* اما در این بین یک موضوع مهم برای تولید داخلی متصور است و آن هم خریدار و مشتری داخلی است، فکر می‌کنید امروز وضعیت مردم در خرید تولیدات چه داخلی و حتی خارجی را چگونه می‌دانید؟ آیا این پایین آمدن قدرت خرید مردم تقاضا را کاهش و درنتیجه عرضه تولیدکننده را کاهش نمی‌دهد؟

سلیمی: افزایش قدرت خرید مردم یک اصل مهم است که لازمه آن افزایش ارزش پول ملی در مقابل ارزهای مشابه است و اگر قدرت پول ملی را افزایش ندهیم حتما با مشکل مواجه می شویم و دولت امروز مسیری که انتخاب کرده حتما باعث کاهش ارزش پول ملی می شود که نتیجه آن تورم، گرانی بی اندازه و کاهش توان خرید مردم است.

در دولت آقای روحانی ضریب جینی وضعیت اسفناکی را نشان می دهد که در 60 سال گذشته اینگونه نبوده است و همان طور که تولید نقدینگی و میانگین تورم در 50 سال گذشته بی نظیر بوده و این ها نتیجه افسار گریخته رشد نقدینگی است که دولت یا نخواسته یا نتوانسته است آن را کنترل و مهار کند و یک بار مشکل را دولت قبلی یک بار مردم یک بار ترامپ می‌داند و حال که می گویند بعدا مشکلات را می گویم و هر بار به دنبال مقصر هستند درحالیکه تمام راه حل مشکلات کشور داشتن نگاهی به درون و تکیه بر ظرفیت داخلی است.

* در پایان، نقش مدیران و کارگزاران و متولیان بخش تولید را بر ثمر دادن و میوه دهی بخش تولید چگونه ارزابی می‌کنید؟

سلیمی: باید به جهش تولید، رونق تولید و رفع موانع توجه شود، مدیران بی تدبیر و بی عرضه باید جا به جا شوند زیرا صرفا به جای تدبیر برای امور کشور به دنبال پیدا کردن مقصر هستند و مهم ترین مانع مدیران بی عرضه هستند که چه در حوزه استان ها و برخی از استاندارها و چه در بخش‌های کلان، از ضعیف‌ترین افراد انتخاب شده که باید جا به جا شوند.

مدیری که تنها بلد بوده شعار داده یا تلفنچی بوده شده معاون وزیر یا فلان مسئولیت را گرفته و قطعا اگر می‌خواهیم تولید جان بگیرد این مدیران را باید جا به جا کنیم و این همت ملی می‌خواهد و ان‌شاالله سال 1400 هم ویروس کرونا نجات پیدا کنیم هم از ویروس مدیران ضعیف و ناکارآمد که بدتر از کرونا هستند.

علی اصغر خواجه الدین
ارسال نظرات