بحران غذایی در سوریه و یمن
به گزارش خبرگزاری رسا، مجله انگلیسی «اکونومیست» اخیراً با انتشار گزارشی به وضعیت وخیم تغذیه در میان کشورهای عربی همزمان با فرا رسیدن ماه مبارک رمضان پرداخت. بر اساس این گزارش در حال حاضر بیش از 60 میلیون نفر در 12 کشور عربی که بارزترین آنها سوریه و یمن هستند از سوء تغذیه و گرسنگی رنج می برند.
برنامه جهانی غذا وابسته به سازمان ملل اخیراً تخمین زد که اکنون 960 میلیون نفر در سراسر جهان غذای کافی برای زندگی سالم ندارند که حدود 64 میلیون نفر از آنها در 12 کشور عربی زندگی می کنند. جنگ و بحران های اقتصادی، گرسنگی را به عنوان یک واقعیت مزمن بر زندگی مردم این کشورها تحمیل کرده است. در حال حاضر حتی کشورهای باثبات نیز نگران پیامدهای منفی افزایش قیمت جهانی مواد غذایی هستند.
بحران غذایی در سوریه و یمن
گزارشها نشان میدهد که مشکل گرسنگی و سوءتغذیه در سوریه و یمن بسیار شدید تر از سایر کشورهاست و بیش از نیمی از مردم این کشورها از گرسنگی رنج می برند. در سوریه قیمت سبد مواد غذایی اساسی متشکل از نان، برنج ، عدس ، روغن و شکر در فوریه گذشته 222 درصد نسبت به ماه مشابه سال 2020 افزایش یافت و هزینه آن اکنون بیش از دو برابر حقوق ماهیانه یک کارمند عادی است.
یمن نیز سازمان ملل نسبت به بروز قطعی قریبالوقوع هشدار داده و آژانسهای کمک رسانی به دلیل کمبود بودجه جیره غذایی مردم این کشور را کاهش دادند. لازم به ذکر است که کمبود سوخت هر دو کشور موجب افزایش قیمت مواد غذایی شده است. سوریه و یمن مدتهاست که گوشت این دو کشور تبدیل به یک کالای لوکس شده و بسیاری از مردم از پس خرید آن برنمیآیند. میوه و محصولات لبنی نیز در لیست کالاهای لوکس قرار دارند. بنابراین نان در این کشورها به عنوان ارزان ترین منبع کالری اغلب به خودی خود تبدیل به یک وعده غذایی شده و نه بخشی از وعده غذایی. با این وجود نیز مردم برای خرید نان با یارانه دولتی باید ساعت ها در صف باشند.
قبل از وقوع جنگ، سوریه به اندازه کافی گندم برای تامین نیازهای خود داشت. مطالعات انجام شده توسط دانشگاه «هومبولت» در برلین نشان میدهد که سوریه 943 هزار هکتار از اراضی کشاورزی خود را از سال 2012 تا 2018 از دست داده است.
همچنین حضور اشغالگران آمریکایی در این کشور و غارت گندم و منابع طبیعی سوریه از جمله مهمترین عوامل محرومیت سوریها از ثروت های کشورشان به شمار میرود. در همین حال سایر کشورهای عربی نیز با چالش های جدی در زمینه مواد غذایی دست و پنجه نرم می کنند.
لبنان و بحران اقتصادی
از زمان آغاز بحران اقتصادی در لبنان به ویژه پس از سال 2019 که با بن بست سیاسی این کشور همراه شده، لیره حدود 90 درصد ارزش خود را از دست داده است. در نتیجه قیمت مواد غذایی نسبت به سال گذشته 417 درصد افزایش یافت.
طبق ارزیابیهای صورت گرفته در دانشگاه آمریکایی بیروت، لبنانیها طی روزهای ماه مبارک رمضان برای داشتن یک وعده غذایی ساده افطاری متشکل از سوپ و سالاد و غذای اصلی همراه با مرغ هزینهای بالغ بر دو برابر حداقل دستمزد یک کارمند عادی متحمل میشوند. همچنین مواد غذایی اساسی و یارانه ای مانند روغن پخت و پز در برخی از فروشگاه ها با تدابیر و مراقبتهای ویژه توزیع میشود.
گسترش فقر در مصر
بر اساس این گزارش همچنین در حالی که بخش زیادی از مردم مصر در گرسنگی به سر میبرند «عبدالفتاح السیسی» رئیس جمهوری این کشور در سایه اعتراضات و نارضایتیهای مردم چشم به دوره دوم ریاست جمهوری خود دارد. ژانویه گذشته بانک «گلد من ساکس» موج جدیدی از افزایش سرسامآور قیمت کالاها و مواد غذایی ناشی از افزایش تقاضا و کمبود دلار را پیش بینی کرد. نگرانی از افزایش شدید قیمت مواد غذایی اساسی در مصر که سالانه نزدیک به 13 میلیون تن گندم برای تامین نان یارانه ای وارد میکند به شکل قابل توجهی وجود دارد.
همچنین قیمت برنج به عنوان یک ماده اصلی دیگر در وعدههای غذایی مصری به بالاترین سطح رسیده و کارشناسان پیشبینی میکنند افزایش ناچیز قیمت مواد غذایی در مصر به بسیاری از مردم این کشور آسیب خواهد رساند و ممکن است از اواخر سال جاری میلادی قیمتها به شکلی سرسام آوری افزایش یابد.
از سوی دیگر شاخص جهانی قیمت مواد غذایی طبق گزارش سازمان ملل برای 10 ماه متوالی افزایش یافته و در ماه مارس به بالاترین سطح از اواسط سال 2014 رسید.
اکنون افزایش قیمت مواد غذایی عامل اصلی تورم در عربستان سعودی است که در ماه فوریه حدود 11 درصد افزایش یافت.
حتی در کشور ثروتمندی مانند امارات متحده عربی مقامات این کشور نگرانی زیادی درباره تعیین قیمت مواد غذایی دارند ؛ چرا که 90 درصد از محصولات خوراکی این کشور وارداتی است.