تاثیرات کواکب و صور فلکی از نگاه قرآن
به گزارش خبرنگار سرویس حوزه و روحانیت خبرگزاری رسا، یکی از آموزههای مسلم قرآنی این است که رفتارها و انتخابهای آدمیان در عالم تکوین و اوضاع جوی و امثال آن تأثیر دارد. هر چند ممکن است علم بشر فعلاً نتوانسته باشد نوع تأثیر و میزان و کیفیت آن را مشخص کند اما این یک آموزه مسلم قرآنی است:
«وَ لَوْ أَنَّ أَهْلَ الْقُرى آمَنُوا وَ اتَّقَوْا لَفَتَحْنا عَلَيْهِمْ بَرَكاتٍ مِنَ السَّماءِ وَ الْأَرْضِ وَ لكِنْ كَذَّبُوا فَأَخَذْناهُمْ بِما كانُوا يَكْسِبُونَ»(أعراف، 96)
«ظَهَرَ الْفَسادُ فِي الْبَرِّ وَ الْبَحْرِ بِما كَسَبَتْ أَيْدِي النَّاسِ لِيُذِيقَهُمْ بَعْضَ الَّذِي عَمِلُوا لَعَلَّهُمْ يَرْجِعُونَ» (روم، ۴۱)
در مقابل، میتوان گفت از نگاه قرآن کواکب و سیارات و بروج و اوضاع فلکی و امثال آن هیچ نقش قابل ذکری در خیر و شر و فضیلت و رذیلت و اختیار و انتخاب آدمیان ندارند. در هیچ جای قرآن گفته نشده است که از عوامل تأثیرگذار در خیر و شر و بیماری و سلامتی مردم، اوضاع فلکی و وضعیت سیارات سبعه و امثال آن است.
مع الاسف در طول تاریخ اسلام همواره بودهاند کسانی که یا تحت تأثیر برخی از موهومات و خرافات مطرح شده در کتابهای تنجیم و هیئت یونانی، یا به دلیل تأثیرپذیری از افسانهها و اسطورهای هندی و مصری و یونانی و باورهای خرافی عصر جاهلیت، یا در اثر جهل نسبت به آموزههای اصیل قرآنی و اسلامی و سیره پیامبر اکرم(ص) و ائمه اطهار(ع) مسأله را برعکس کردهاند! آنان برخلاف معارف صریح قرآنی، سخن از تأثیر بروج و کواکب در شکلدهی به سبک زندگی فردی و اجتماعی آدمیان میگویند! آنان حتی انتخاب شغل و رشته تحصیلی افراد را متأثر از کواکب و نجوم میدانند! آنان با سخنانی عوامپسند، که البته با اخذ هزینههای هنگفت از عدهای سادهلوح نیز همراه است، انتخابهای آدمیان و بیماری و سلامتی آنان و حتی انتخاب شغل و رشته تحصیلی و محل زندگی آنان را متأثر از سعد و نحس ایام و حرکت افلاک و امثال آن میدانند!
این مسأله در دوران انحطاط مسلمین خیلی رواج داشت و عدهای بیعرضه و تنبل و بیتدبیر، به جای آنکه نقش انتخابهای خودشان را در اوضاع فلاکتبار زندگی فردی و اجتماعیشان تحلیل کنند، عامل بدبختیها و فلاکتهای سیاسی و اقتصادیشان را در سعد و نحس ایام میجستند!
با کمال تأسف در سالهای اخیر شاهد هستیم که مجدداً گرایشهایی به این سمت و سو ایجاد شده است، نحلههایی انحرافی مثل عرفان حلقه و فنگشوی و سودجویانی حرفهای مثل مدعیان دروغین سنگدرمانی و امثال آن قارچگونه رشد میکنند و با دریافت مبالغی هنگفت عدهای از سادهلوحان را سرکیسه میکنند! در چند سال اخیر هم شاهد هستیم که در سایه غفلتها و شاید بیتدبیریهای آموزشی و پژوهشی، برخی از کسانی که خود را طلبه مینامند و بعضاً لباس روحانیت هم بر تن میکنند، با بهرهگیری از فضای مجازی و فریب عدهای سادهلوح، اقدام به برگزاری کارگاههایی عمومی و دورههایی چون نجوم احکامی و تنجیم طبی و آموزش علوم غریبه و متافیزیک و علوم ابجد و علم رمل کرده و با اخذ هزینههایی نجومی از افراد، مدعیاند مشتریان خودشان را پولدار میکنند و آنان را از همه امراض روحی و جسمی و بدنی ایمن میکنند! رفتارهایی که نه در پیشینه حوزههای علمیه سابقه دارد و نه هیچ نسبتی با قرآن و اندیشههای اسلامی و سبک زندگی و سیره تبلیغی و تعلیمی پیامبر اکرم(ص) و ائمه اهل بیت(ع) دارد!
حجت الاسلام احمد حسین شریفی
اینکه در هی جای قرآن ذکر نشده دلیل خوبی نیست و انکار کامل نشان از بی اطلاعی آن جناب است البته دکاندارانی در این عرصه حضور دارند اما این نگاه را نمی پسندم