انواع جدیدی از ظروف و مواد بستهبندی
به گزارش خبرگزاری رسا، اغلب مصرفکنندگان از ظروفی که بتوانند از آنها استفاده مجدد داشته باشند استقبال میکنند اما آیا همه ظروف بستهبندی قابلیت استفاده مجدد دارند؟
بطری های شیشه ای
در کل بطریها و جارهای شیشهای از ایمنترین وسایل بستهبندی محسوب میشوند که هیچگونه مهاجرت موادشیمیایی از بستهبندی داخل موادغذایی وجود ندارد و شما میتوانید با اطمینانخاظر ظروف شیشه مورد استفاده در بستهبندی خیارشور، زیتون، مربا، عسل و... را پس از شستوشو و اطمینان از باقینماندن موادغذایی در آنها مجددا استفاده کنید. تنها نکتهای که باید به آن دقت کنید درِ ظرف است بهخصوص اگر میخواهید برای کنسروکردن موادغذایی از آن استفاده کنید باید مطمئن شوید بهخوبی بستهشده و زنگ نزده است.
ظروف فلزی
ظروف فلزی دوتکه(بدنه و در) یا سهتکه(بدنه، در و ته قوطی) بهطور معمول برای بستهبندی موادغذایی و بهخصوص غذاهای کنسروشده و آماده مصرف مورد استفاده قرار میگیرند. سطح داخلی این قوطیها که در تماس با موادغذایی است با یک لایه اکسید قلع و یکلایه لاک، پوشش داده شده بنابراین بهتر است در صورتی که قصد استفاده مجدد از این ظروف را دارید، ترجیحا برای مصرف غذایی استفاده نکنید زیرا شستوشوی متناوب آنها سبب ایجاد خراش و درنتیجه مهاجرت احتمالی از لایه قلع داخل موادغذایی میشود.
ظروف پلاستیکی
این ظروف امروزه پر کاربردترین مواد بستهبندی برای مواد غذایی محسوب میشوند. گرچه بسیاری از این ظروف بهخصوص اگر سالم باقی مانده باشند، برای استفاده مجدد مناسب بهنظر میرسند اما قبل از استفاده مجدد ظروف پلاستیکی مهمترین مسأله چککردن نوع ظرف است که معمولا در کف تمام قوطیها حک میشود یا با شماره مشخص میشود.
ظروفی که عدد1 یا حروفPET روی آنها نوشته شده را شاید دیده باشید. این پلاستیکها بیشتر برای بطریهای آب و نوشیدنیها، آبمیوه و روغن مورداستفاده قرار میگیرند. این بطریها را پس از مصرف بهخوبی بشویید و استفاده کنید اما باید به چند نکته توجه کنید، این بطریها به هیچوجه نباید در معرض حرارت قرار بگیرند و پس از آن باید دور انداخته شوند زیرا باعث تغییر طعم و بوی مواد غذایی میشوند؛ بنابراین هرگز این ظروف را در ماکرویو یا ماشین ظرفشویی قرار ندهید.
عدد2 یا HDPE را مثلا روی بطریهای شیر، عدد4 یا LDPE را مثلا روی کیسههای خرید یا عدد5 یا PP را روی قوطیهای ماست شاید دیده باشید. این ظروف برای استفاده مجدد ایمن هستند و تا زمانی که این قوطیها یا کیسهها سالم هستند و از نظر فیزیکی آسیب ندیدهاند میتوانید از آنها مجددا استفاده کنید و در صورتی که کیسهها در تماس با موادغذاییخام قرار گرفتند(مثل گوشت، مرغ و ماهی، میوه و سبزیجات) بهتر است آنها را دور بیندازید زیرا با شستوشو نمیتوانید مطمئن شوید آلودگیهای آنها از بین رفته است.
عدد3 یا PVC و عدد6 یا PS روی برخی لیوانها یا سینیهای مورداستفاده در بستهبندی گوشت نشانگر این است که این ظروف برای استفاده مجدد مناسب نیستند و احتمال مهاجرت ترکیبات خطرناک(نظیر دیاکسینها)داخل موادغذایی وجود دارد.
دکتر مریم قادری قهفرخی - متخصص صنایع غذایی / روزنامه جام جم