۲۲ تير ۱۴۰۱ - ۱۹:۵۹
کد خبر: ۷۱۴۷۱۶

حفظ معافیت مالیات علی‌الحساب واردات بنگاه‌های خوش‌حساب تولیدی و بازرگانی

حفظ معافیت مالیات علی‌الحساب واردات بنگاه‌های خوش‌حساب تولیدی و بازرگانی
واردات مربوط به تولید توسط تولیدکنندگان تا پیش از این از پرداخت مالیات علی‌الحساب معاف بود اما به نظر می‌رسد با رویه جدید اعلام شده، اگر این گروه سه سال سابقه حسابرسی مالیاتی نداشته باشند، مشمول ۲ درصد مالیات علی‌الحساب خواهند شد.

به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم،  در آیین‌نامه‌ای که اخیرا از سوی وزارت اقتصاد و سازمان مالیاتی تدوین شده ، مقرر گردید که واردکنندگان 4 درصد مالیات علی‌الحساب خودشان را در گمرک پرداخت کنند و در سال بعد که مالیات پرداخت می‌کنند، این 4 درصد به عنوان مالیات علی‌الحساب در نظر گرفته و مابقی محاسبه و نهایی شود. 
در همین راستا، معاون حقوقی و فنی سازمان امور مالیاتی با بیان اینکه برخی مودیان مالیاتی خوش‌حساب از نظر سازمان امور مالیاتی با یک ارتباط سامانه‌ای که بین سازمان مالیاتی و گمرک برقرار شده بود، از پرداخت این مالیات علی‌الحساب مستثنی شده بودند، گفت: اما طیف وسیعی از واردکنندگان که از منظر سامانه مالیاتی جزو خوش‌حساب‌ها قرار نمی‌گرفتند، این مالیات علی‌الحساب را پرداخت می‌کردند. 

گفتنی است، براساس رویه‌ای که در گذشته حاکم بود، کالاهای وارداتی مربوط به تولیدی‌ها که دارای پروانه بهره‌برداری و جواز تاسیس بودند، بدون نیاز به اینکه سه سال سابقه حسابرسی مالیاتی داشته باشند، به صورت کامل از پرداخت مالیات علی‌الحساب معاف بوده است.

به نظر می‌رسد که در رویه‌ای که اخیرا توسط وزارت اقتصاد اعلام شده، واردات کالاهای غیر مصرفی از سوی تولیدکنندگان مشمول 2 درصد مالیات علی‌الحساب خواهد شد و این در حالی است که تا پیش از این تولیدکنندگانی که با کارت بازرگانی خود اقدام به واردات می‌کردند از پرداخت مالیات معاف بودند.

البته همچنان شرط خوش‌حسابی پابرجا است و اگر تولیدکنندگان سه سال سابقه حسابرسی مالیاتی و صدور برگه تشخیص داشته باشند، از پرداخت مالیات علی‌الحساب معاف خواهند شد اما در این بازه زمانی باید مالیات علی‌الحساب 2 درصد را پرداخت کنند.

دستورالعمل دریافت مالیات علی‌الحساب از واردکنندگان کالا که در گذشته استفاده می‌شده به شرح زیر است:

مالیات , وزارت امور اقتصادی و دارایی جمهوری اسلامی ایران , اقتصاد ,

در بخشنامه مرکز واردات و امور مناطق آزاد و ویژه گمرک ایران که در سال 1398 ابلاغ شده آمده است:

مالیات , وزارت امور اقتصادی و دارایی جمهوری اسلامی ایران , اقتصاد ,

مالیات , وزارت امور اقتصادی و دارایی جمهوری اسلامی ایران , اقتصاد ,

حفظ معافیت مالیات علی‌الحساب واردات بنگاه‌های خوش‌حساب تولیدی و بازرگانی

در خصوص مالیات علی‌الحساب مربوط به واردات کالاهای مصرفی و غیرمصرفی نیز اگر واردکننده‌ای در صورت حسابرسی توسط سازمان امور مالیاتی و دریافت برگه تشخیص در سه سال پیاپی مالیات خود را پرداخت می‌کرد از پرداخت مالیات علی‌الحساب معاف می‌شد اما واردکنندگان طی آن سه سال مالیات علی‌الحساب خود را با نرخ 4 درصد پرداخت می‌کردند.

در حقیقت مالیات علی‌الحساب ابزار دولت برای کنترل کارت‌های یکبار مصرف بازرگانی بود، بنابراین وقتی یک واردکننده سه سال پیاپی مالیات علی‌الحساب خود را پرداخت می‌کرد، مشخص می‌شد که کارت بازرگانی یکبار مصرف نیست و از پرداخت این مالیات معاف می‌شد. رویه جدیدی که اعلام شده، بحث مالیات علی‌الحساب واردات مربوط به کالاهای مصرفی و غیرمصرفی از سوی واردکنندگان با همان رویه قبلی انجام خواهد شد.

سید کامل تقوی نژاد، رییس اسبق سازمان امور مالیاتی در بخشنامه مربوط به این موضوع که در سال 1396 ابلاغ شد، ادارات کل امور مالیاتی سراسر کشور را موظف کرده است تا امکان برخورداری از شرایط خوش حسابی مربوط به «وصول مالیات علی الحساب واردات قطعی کالا به میزان 4% مجموع ارزش گمرکی و حقوق ورودی مندرج در اظهارنامه های گمرکی» را فراهم کنند. در این بخشنامه آمده بود که مودی خوش حساب موضوع بند 4 به مودیانی اطلاق می گردد که دارای شرایط ذیل باشند:

- در پایگاه اینترنتی خدمات الکترونیک مودیان مالیاتی سازمان امور کشور ثبت نام خود را کامل نموده باشند.

- در سه سال اخیر اظهارنامه و حساب سود و زیان (دارای فعالیت بازرگانی(واردات)) حاوی فروش و درآمد را در موعد مقرر تسلیم نموده باشد، مودیانی که کمتر از سه سال فعالیت دارند، مشمول خوش حسابی نمی باشند.

- نسبت به پرداخت یا ترتیب پرداخت بدهی های مالیاتی قطعی شده سنوات قبل اقدام نموده باشد.

جدول تغییرات احتمالی رویه دریافت مالیات علی‌الحساب به شرح زیر است:
مالیات , وزارت امور اقتصادی و دارایی جمهوری اسلامی ایران , اقتصاد ,
 
در همین خصوص سعید توتونچی معاون سازمان مالیاتی تاکید کرد، مالیات صفر درصدی واحدهای تولیدی که از قبل اجرا می‌شده همچنان پابرجاست اما مالیات واحدهای تولیدی که 4 درصد مالیات علل الحساب پرداخت میکردند به 2 درصد کاهش یافته است.
 
ضرورت شفاف‌سازی وزارت اقتصاد در خصوص رویه جدید دریافت مالیات علی‌الحساب

با توجه به این شرایط در حقیقت تنها این کارت‌های بازرگانی یکبار مصرف هستند که مالیات علی‌الحساب آنها در صورت واردات کالاهای غیر مصرفی با کاهش 2 درصدی مواجه خواهد شد.

به هر ترتیب لازم است وزارت اقتصاد در این خصوص شفاف‌سازی کند که این رویه جدید تعیین شده در خصوص واردات کالاهای واسطه‌ای و مواد اولیه تولید چه تاثیری بر معافیت مربوط به کارت‌های بازرگانی تولیدکنندگان خواهد داشت.

انتهای پیام/

ارسال نظرات