تفریح پولدارها با نگهداری حیوانات اهلی و وحشی
خرید حیوانات مختلف به عنوان کادوی تولد مد جدیدی است که پا به زندگی اصیل ایرانیان گذاشته است. برخی نیز حیوانات را به قصد پر کردن جای خالی فرزند و عضو رسمی از خانواده به زندگی خود وارد میکنند بی آنکه تصور کنند آن حیوان چه آسیبهایی را میبیند و چقدر از زندگی در محیط خانه مورد آزار قرار میگیرد.
چندی پیش خبر حضور ۹ میلیون حیوان خانگی شناسنامه دار و بدون شناسنامه در ایران منتشر شد. گویی در این روزها نگهداری از حیوانات نشانه سرمایه داری و لاکچری بودن است! در بین بلاگرها و سلبریتیها نگهداری از سگ و گربه گذشته و به حیوانات عجیب و غریب همچون ایگوآنا، مار بوآ، کروکدیل، بچه فیل و حیواناتی از این دست رسیده است.
عدهای از این افراد به نگهداری از یک حیوان بسنده نکرده و برای جفت گیری و پر کردن تنهایی حیوانات و برطرف کردن احساس عذاب وجدان خود جفت آن حیوان را خریداری و نگهداری میکنند این درحالیست که این امر از نظر روانشناسی نشانه خلاهای عاطفی است.
در این میان قانونگذار نگاهی خاص به این مساله دارد و در قانون مجازات مصوب سال گذشته مسئولیتهایی را برای این افراد در نظر گرفته است، مسئولیتهایی که الزم است، اما کافی نیست. اما با استناد به پروندههای موجود در محاکم قضایی، باید تالش مضاعفی برای وضع مقررات نمود تا بتوان از حجم پروندههایی با این موضوع کاست.
متاسفانه جوانان نیز به قصد پیروی از سبک زندگی اشتباه بلاگرها تمایل زیادی به نگهداری از نژادهای مختلف سگ و گربه در خانه پیدا کردند و این اقدام را نشانهای از مرفه بودن و طبقات بالای اجتماعی میدانند درحالیکه نگهداری برخی از این نژادها در کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس و اتحادیه اروپا ممنوع است.
در سالیان گذشته اقوام ایرانی از حیوانات مختلفی همچون مرغ، خروس، گاو، گوسفند، سگ، اردک و.. با فراهم آوردن شرایط زندگی این حیوانات نگهداری میکردند. اکنون نیز دوستداران حیوانات در روستاها و خانههایی که محیط مناسبی برای رفع نیاز حیوانات لازم است رواج دارد، اما نگهداری از حیوانات در منازل آپارتمانی از موضوعات تأمل برانگیز به شمار میرود که در سالهای اخیر ظاهراً با تنوع گونههای جانوری نیز همراه شده است.
کروکودیل
در این راستا مژگان جمشیدی کارشناس حیات وحش در گفتگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری برنا درباره نگهداری حیوانات حیات وحش در منازل شخصی اظهار کرد: نباید در منزل و ویلای شخصی از حیوانات حیات وحش نگهداری شود و این امر تخلف است که سازمان محیط زیست باید با آن برخورد جدی کند. متاسفانه در سالهای اخیر افراد ثروتمند به تفریحات جدید و متنوع و نگهداری از حیوانات بومی و غیر بومی روی آوردند و مسلما جای حیات وحش در منزل نیست.
جمشیدی درباره صدور پروانه برای باغهای پرندگان بیان کرد: متاسفانه وقتی شاهد این هستیم که سازمان محیط زیست روند صدور پروانه برای کارگاههای تاکسیدرمی و باغهای پرندگان را سرعت میبخشد طبیعی است که هرکسی پول زیادی را داشته باشد روی میآورد به اینکه در خانه خود باغ وحش یا باغ پرنگان خصوصی راه اندازی کند و متاسفانه بسیاری از تخلفات، قاچاق، شکار و صید غیرقانونی که صورت میگیرد توسط افرادیست که دارای مجوز هستند. این امر دست آخر منجر به بیماری، از بین رفتن آن حیوان، فرار از منزل میشود که در این صورت حتی درصورت زنده گیری نیز ممکن است کشته شود.
وی افزود: این حیوانات دیگر قابلیت بازگشت به طبیعت را نخواهند داشت به دلیل اینکه این نوع از حیوانات از تولگی در خانه نگهداری شدند و بعضا دست آموز هستند دیگر نمیتوان آنان را در طبیعت رها کرد. نگهداری حیوانات حیات وحش در منزل غیرقانونی، غیرعلمی و غیرمحیط زیستی است و از مصادیق آزار حیوانات قاچاق و تخلفات محض است که باید با آن برخورد شود.
نژاد سگ
دین اسلام همواره به حیوانات توجه داشته و یکی از شاخصههای آن سفارش و تاکید ائمه اطهار مبنی بر نگهداری و مراقبت از این حیوانات است. در آموزههای دینی و در کلام فقهای اسلامی حفظ جان حیوانات و ضرورت رسیدگی از قبیل تأمین آب و غذای حیوانات مورد تأکید قرارگرفته است.
پیامبر اسلام درباره رعایت حقوق جانداران، شامل انسانها و حیوانها دستورات و قوانینى تعیین کرده اند. این قوانین و مقررات که در ۱۴۰۰ سال پیش، تعیین شده، نشان دهنده توجه اسلام به حقوق تمام جانداران است.
در ایران نیز مطابق ماده ۶۸۸ مکرر قانون مجازات اسلامی در مورد قانون نگهداری سگ مقرر میدارد: «گرداندن حیوانات خطرناک یا حیواناتی که مضر برای سلامت عمومی بوده یا نجس لعین میباشند از قبیل سگ در اماکن و معابر عمومی و وسائط نقلیه ممنوع است و مرتکب علاوه بر جزای نقدی از یک میلیون ریال تا پنج میلیون ریال و به ضبط حیوان مذکور محکوم میگردد». همچنین نگهداری حیوانات مذکور در آپارتمانها ممنوع و در منازل مسکونی چنانچه موجب نارضایتی هر یک از ساکنین شود ممنوع است. نگهدارنده در مرتبه اول موظف است با اخطار دادسرا ظرف مدت ده روز رفع مزاحمت نماید و در مرتبه دوم و یا در صورت عدم رفع مزاحمت به جزای نقدی از پانصد هزار ریال تا پنج میلیون ریال محکوم و در هر صورت حیوانات مذکور ضبط خواهند شد.
ایگوآنا
جای هیچکدام از حیوانات حیات وحش از جمله سنجاب، گرگ، ببر، پلنگ، توله گرگ و... در منزل نیست و آنان باید در طبیعت باشند.
این موضوع در بیانیه جهانی حقوق حیوانات هم آورده شده، اما متاسفانه زیاده خواهی برخی مردم و بی توجهی سازمان حفاظت محیط زیست نسبت به تخلفاتی که صورت میگیرد باعث میشود تا شاهد افزایش این رخداد باشیم این درحالیست که برخی از این حیوانات نیز ناقل بیماری به انسانها هستند.