اکران «مصلحت» + فیلم
به گزارش خبرنگار سرویس فرهنگی و اجتماعی خبرگزاری رسا، فیلم سینمایی مصلحت (Expediency) فیلمی تاریخی، سیاسی، هیجان انگیز و درام به کارگردانی حسین دارابی است که در سال 1399 ساخته و در سال 1402 اکران شد.
تهیهکنندگی این فیلم را محمدرضا شفاه برعهده داشته و فیلمنامه آن را نیز حسین دارابی، احمد حیدریان و احسان ثقفی براساس طرحی از رضا زهتابچیان، به نگارش درآوردهاند؛ فیلم مصلحت نخستین بار در سیونهمین دوره جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد.
این فیلم موضوع سیاسی قابل بحثی را مطرح میکند که میتواند مورد توجه مخاطبان قرار بگیرد؛ این اثر اولین فیلم بلند حسین دارابی است که بازیگران توانمندی در آن نقشآفرینی کردهاند؛ تاریخ همیشه منبع اقتباس مناسبی برای سینما بوده چرا که پرداختن به داستانهای گذشته فرصت مناسبی است که غیرمستقیم نگاهی داشته باشیم به وضعیت امروز؛ همین میتواند دلیل اصلی رونق فیلمهایی درباره تاریخ معاصر در سالهای اخیر باشد.
فیلم مصلحت محصول جدید سازمان اوج و حوزه هنری نیز در ادامه همین موج جدید قرار میگیرد و به دلیل ایدهای که روی آن دست گذاشته، یکی از آثار مهم و بحثبرانگیز جشنواره فجر امسال بود؛ سینما میتواند جایگاهی فراتر از سرگرمی صرف داشته باشد؟ این سوالی است که مدیران سینمایی در چهار دهه گذشته با سیاستها و برنامههای گوناگون خود سعی بر ارائه جوابی برای آن داشتهاند.
حتی اگر در مواردی این سیاستها به آثار موفقی منجر شده باشد، سیاستهای کلی معمولا شکست خورده است؛ نتیجه اینکه در دهه نود شاهد آغاز جریانی تازه در سینمای ایران هستیم که مبتنی بر ایده و استراتژی، تولید فیلمها را با اهداف و کارکرد مشخص در دستور کار قرار میدهد؛ در مواردی ایده و رویکرد جاری در این فیلمها کارکردی فراتر از سینمای صرف پیدا میکند و البته که این مشخصا فارغ از بحث کیفیت نهایی است.
یکی از رویکردهای مهم فیلمسازی در این بحث، پرداختن به تاریخ معاصر، به ویژه در دهه شصت و پنجاه بوده که مسلما با توجه به اهمیت رویدادهای سیاسی و اجتماعی آن دوران و میراثی که برای سالها و نسلهای بعد بهجا گذاشتهاند، دلیل این تصمیم و سیاست نیازی به توضیح و توجیه ندارد.
با همین نگاه اگر به سراغ فیلم مصلحت برویم، موضوع حساسیت برانگیز فیلم اهمیت دو چندانی پیدا میکند برای یافتن ارتباط آن با وضعیت امروز؛ فیلمی که نام آن از پدری به مصلحت نظام و در نهایت به مصلحت تغییر کرده است؛ داستان در آستانه سال 60 و آغاز دههای پرحادثه اتفاق میافتد.
زمانی که بعد از انقلاب، نظام سیاسی جدید تازه دارد مستقر میشود؛ در این زمان اختلاف سیاسی میان یکی از شخصیتهای بانفوذ نظام با فرزندش، آنها را در مقابل هم قرار میدهد و موجب تقابل و موازانه سخت پیوند خانوادگی و مصلحت سیاسی کشور میشود.
فیلم مصلحت همانقدر که در موضوع جای بحث دارد و باید از زوایای مختلف به قرائت تاریخی و رویکرد آن پرداخته شود، در اجرا هم اثر شاخصی به حساب میآید، مخصوصا که اولین فیلم بلند حسین دارابی است که این فیلمساز جوان در کار خود تسلط و انگیزه چشمگیری را به خرج داده و همچنین موفق شده تا فیلمش را از زیر سایه سنگین مقایسه با نمونههای موفق قبلی مانند فیلمهای محمدحسین مهدویان خارج کند؛ استفاده از بازیگران شاخص با خاستگاه و سابقه تئاتری هم ترکیب بازیگری جذابی را رقم زده است.
این فیلم پس از حضور در جشنواره فیلم فجر سال 1399 موفق شد برنده دیپلم افتخار بهترین کارگردانی فیلم اول (حسین دارابی) شده و نامزد دریافت 6 جایزه دیگر نیز شود که از میان آنها میتوان به نامزدی دیپلم افتخار بهترین بازیگر نقش اول زن (نازنین فراهانی) و نامزدی سیمرغ بلورین بهترین بازیگر نقش مکمل مرد (وحید رهبانی)، بهترین تدوین (سیاوش کردجان)، بهترین موسیقی متن (فردین خلعتبری).
بهترین طراحی لباس (بهزاد جعفری طادی) و بهترین طراحی صحنه (بهزاد جعفری طادی) اشاره کرد؛ مصلحت یک تریلر معمایی جاسوسی است که پس از سه سال بلاتکلیفی، سرانجام از چهارشنبه 17 خرداد 1402 اکران خود را با شعار «عدالت خط قرمز ندارد!» در سینماهای سراسر کشور آغاز کرد؛ شما میتوانید به محض انتشار نسخه قانونی، این فیلم را با بالاترین کیفیت از وبسایت دوستیها با مصرف پهنای باند اینترنت نیم بها دانلود و تماشا کنید.