سندمنتشر نشده درباره مردی که راه شیخ فضلالله را ادامه داد
روزهایی که بر ما گذشت، صد و چهاردهمین سالگرد اعدام مظلومانه فقیه سربدار، آیتالله شیخ فضلالله نوری (ره) بود و یادآور خاطره دو احیاگر آن مجاهد شهید،که عبارتند از بزرگمرد دین و سیاست، مرحوم آیت الله حاج شیخ حسین لنکرانی و تاریخنگار خبیر، مرحوم استاد علی ابوالحسنی منذر. به همین مناسبت در روزهای دهم و یازدهم مردادماه، دو همایش مهم در شهرهای قم و تهران برای نکوداشت شیخ شهید (ره) برگزار شد و بزرگان حوزه و دانشگاه جهت تجلیل از احیاگران شیخ، از این دو ترویجکننده شیخ شهید (ره) نیز تجلیل کردند.
اما همزمان با این امر، پارهای از جریانات سکولار و غربگرا، از روی عنادی که با شخصیّت شیخ شهید (ره) داشتند، علاوه بر هجمه به ایشان و تکرار تهمتهای بیبنیاد گذشته، به تخریب شخصیّت مرحوم آیت الله شیخ حسین لنکرانی نیز پرداختند تا جایی که حتی کوشیدند ایشان را از دایره اسلام و ایمان نیز خارج کنند! در حالی که در اعلامیه علمای تهران و بلاد به مناسبت اولین سالگرد ارتحال مرحوم لنکرانی از ایشان به عنوان «عالم مجاهد» و یکی «از رجال برجستۀ تاریخ حماسهساز روحانیت شیعه، حضرت آیةاللّه حاج شیخ حسین لنکرانى اعلىاللّه مقامهالشریف» یاد شده است، خبرگزاری فارس به همین مناسبت در نظر دارد تا سندی تاریخی و منتشر نشده را پس از نیم قرن، برای نخستینبار منتشر سازد و قضاوت را به خوانندگان بسپارد.
سندی که اکنون پیش رو دارید، نامه مرجع عالیقدر، حضرت آیتاللهالعظمی شبیری زنجانی به آیتالله شیخ حسین لنکرانی به تاریخ 11 شوال سال 1393 قمری، برابر با 16 آبان سال 1352 خورشیدی است. از عمر این سند قریب به 50 سال میگذرد. چنانکه پیداست در پی ارتحال مرحوم آیتالله سیداحمد زنجانی (والد معظّم آیت الله سید موسی شبیری زنجانی)، ابتدا نامه تسلیت آیتالله شیخ حسین لنکرانی به دست آیت الله شبیری رسیده و سپس طی نامهای که اینک به عنوان سند منتشر میکنیم آیتالله شبیری از آیتالله لنکرانی قدردانی میکند. نکته جالب نامه، تعبیر «علامه» است که آیتالله شبیری به عنوان یک عالم دقیق النظر، برای مرحوم لنکرانی به کار میبرد.
در متن نامه میخوانیم:
باسمهتعالی
حضور مبارک علامه شهیر حضرت حجتالاسلام والمسلمین آقای حاج شیخ حسین لنکرانی دامت برکاته
«پس از تقدیم عرض سلام و اخلاص معروض آنکه تلگراف تسلیت بمناسبت ارتحال مرحوم والد اعلی الله مقامه ارسال فرموده بودید زیارت گردید از الطاف و مراحم عالیه کمال تشکر و امتنان داشته و از خداوند متعال شفاء عاجل و دوام ظلّ مبارک را خواهانم.11 شوال 1393 سید موسی شبیری زنجانی»
لازم به ذکر است که صحت و اصالت نامه از سوی استاد رضا مختاری (رئیس مؤسسه کتابشناسی شیعه) نیز تأیید شده است.
آیت الله لنکرانی کیست؟
آیتاللّه حاج شیخحسین لنکرانى، معروف به مرد دین و سیاست، از روحانیان مبارز عصر ما است که از زمان شهید مدرس تا جنبش ۱۵ خرداد و ۲۲ بهمن همواره در مبارزات اجتماعى و سیاسى حضورى فعال داشت و بیش از سه ربع قرن عمر خویش را به پیکار مستمر با استبداد و استعمار اختصاص داد که از آن جمله مىتوان به نقش او در مبارزه با قرارداد ۱۹۱۹ و نیز لایحه کاپیتولاسیون (پاییز ۱۳۴۳ ش) اشاره کرد. براى آشنایى با شرح حال و مبارزات سیاسی مرحوم لنکرانى، و روابط وى با امام خمینى(ره)، مصاحبهها و مقالات مهمی از استاد ابوالحسنی در فصلنامه موسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران، تهران، شماره ۱۳ به بعد، درج شده که مطالعۀ آن به طالبین توصیه مىشود.
در ادامه نظر شما را به برخی عکسها و سندهای نادر از آیتالله شیخ حسین لنکرانی (ره) جلب میکنیم.
دوران جوانی ایشان که گویا مربوط به اواخر عصر قاجاریه و بیش از یک قرن پیش است
آیت الله شیخ حسین لنکرانی در سفر حج با لباس احرام
نامه زیبای آیت الله مرعشی نجفی به آیت الله شیخ حسین لنکرانی بابت بازگشت از حج
آیت الله شیخ حسین لنکرانی حدود صد سالگی در منزل شخصی خویش در واقع در چهاراه گلوبندک، کوچه شیخ فضل الله نوری (ره)
آیتالله لنکرانی در کنار حضرات آیات مرحومان سید عبدالله شیرازی و حاج شیخ علی نمازی و نیز استاد ابوالحسنی (منذر) در حسینیه فاطمیون تهران
استاد ابوالحسنی منذر در معیّت آیت الله شیخ حسین لنکرانی؛ مسجد ارک تهران، مراسم یادبود شهید محمدتقی شرعی، گویا سال 1365