گروه دفاعی خبرگزاری تسنیم-سید محمد طاهری: بیش از یک هفته از آغاز عملیات طوفان الأقصی میگذرد و همچنان نبرد شدید بین رزمندگان مقاومت و ارتش رژیم صهیونیستی ادامه دارد. تاکنون رزمندگان مقاومت موفق شدهاند در جریان عملیاتهای زمینی و راکتی خود تلفات 1500 نفری به رژیم صهیونیستی وارد کرده و در مقابل نیز حدود 2300 نفر از مردم نوار غزه در حملات هوایی ارتش رژیم صهیونیستی به شهادت رسیدهاند.
از همان روز اول نبرد اما موضوعی که موجب تعجب همه کارشناسان و تحلیلگران شده است، آمادگی بالای رزمندگان حماس و همچنین حفاظت اطلاعات مناسب آنها برای اجرای این عملیات بود. موضوعی که مقامات صهیونیستی سعی کردند در اظهارتشان آن را منتسب به ایران و اینطور وانمود کنند که رزمندگان مقاومت توان طراحی، آموزش و کسب آمادگی برای چنین عملیاتی را ندارند.
اما با نگاهی به اقدامات و فعالیتهای گروهایهای مقاومت فلسطینی میتوان دریافت که آنها از حدود چهار سال پیش در تدارک چنین عملیاتی بودهاند و آخرین مرحله از رزمایشهای خود را در تنها یک ماه قبل از آغاز عملیات طوفان الأقصی انجام دادهاند.
رزمندگان گروههای مقاومت فلسطینی از سال 2020 با تشکیل اتاق مشترک عملیات، سلسله رزمایشهای مشترک «رکن الشدید» را طراحی میکنند. پس از آن این رزمایشها به صورت سالانه و با اهداف مشخص اجرا و رسانهای شده است اما سردرگمی و غافلگیری دستگاههای امنیتی رژیم صهیونیستی نشان میدهد آنها خیلی هم این رزمایشها را جدی نمیگرفتهاند.
اولین رزمایش مشترک گروههای مقاومت با نام رکن الشدید 1 در تاریخ 9 دی ماه 1399 برگزار شده است. اتاق مشترک عملیات گروههای فلسطینی در بیانه خود به مناسبت آغاز رزمایش رکن الشدید 1 تاکید میکند: «با توجه به آنچه که آرمان فلسطین و میهن عزیز ما از شمال تا جنوب میگذرد و مردم ما از بی عدالتی، محاصره، شهرک سازی و تجاوز رنج میبرند و در زمانی که مقدسات ما در معرض یهودی سازی، هتک حرمت و عیاشی صهیونیستی قرار گرفته است، ما در جناحهای مقاومت فلسطین همچنان به لطف خدا نسبت به شهدا و اسیران خود پایبند هستیم، از عهد و قول خود به مردم مبنی بر ادامه راه مقاومت، جهاد و مبارزه کوتاهی نکردیم.»
این همان نکتهای است که رهبر انقلاب هم در بیانات خود در مراسم دانش آموختگی دانشجویان دانشگاههای افسری نیروهای مسلح به آن تاکید کرده و فرمودند «وقتی ظلم و جنایت از حد بگذرد طوفان بپا میشود»
در بخش دیگری از این بیانیه به نوعی از تشکیل یک مرکز فرماندهی و کنترل یکپارچه بین گروههای مقاومت رونمایی و اعلام شده است «عجیب نیست که مجاهدان و فعالان از همه جناحها تمام تلاشهای خود برای مبارزه با دشمن را در حوزههای آموزش، تجهیز،آماده سازی و نبرد مشترک میدانی به صورت هماهنگ به پیش ببرند.»
تمرین پاکسازی ساختمان توسط رزمندگان مقاومت در رزمایش رکن الشدید-1
نکته قابل توجه دیگری که در این بیانیه وجود دارد آن است که اتاق مشترک عملیات گروههای مقاومت تاکید میکند که این رزمایشها با هدایت مرکز فرماندهی و کنترل یکپارچه و از شمال تا جنوب نوار غزه و با مهمات جنگی اجرا خواهد شد. همچنین هدف از برگزاری این رزمایشها افزایش آمادگی نیروهای مقاومت از طریق شبیه سازی شرایط واقعی نبرد و مقابله با سناریوهای احتمالی حملات دشمن است.
بررسی تصاویر رزمایشهای رکن الشدید نشان میدهد نیروهای مقاومت به صورت مشترک کلیه سناریوهایی را که در جریان طوفان الأقصی و در صحنه واقعی نبرد اجرا کردند را در طول 4 سال و به صورت متمادی تمرین کردهاند.
در این بین تمرین جنگ شهری و نفوذ به شهرکهای صهیونیست نشین، پاکسازی، تصرف ساختمان، نقل و انتقال سریع نیروها و تصرف پایگاههای نظامی ارتش رژیم، یکی از اصلیترین تمرینات نیروهای مقاومت را به خود اختصاص داده است.
تمرین عملیات آب برد و نفوذ به سواحل دشمن توسط رزمندگان مقاومت در رزمایش رکن الشدید-1
عملیات آببرد نیروهای حماس در جریان عملیات طوفان الأقصی
از سوی دیگر تمرین رزم زمینی و مقابله با تهاجم ارتش رژیم به نوار غزه نیز بخش دیگر تمرینات رزمندگان مقاومت در جریان رزمایشهای رکن الشدید بوده است. در این بین تمرین مقابله با ادوات زرهی بخصوص تانک مرکاوا به وسیله موشکهای ضد زره هدایت شونده، مینها و تلههای انفجاری، راکتهای ضد زره یاسین و همچنین اجرای رزم نزدیک و به اسارت درآوردن خدمه تانکها و نفربرهای اسرائیلی، محور اصلی این بخش بوده است. به صورتیکه در هر چهار رزمایش این سناریو به طرق مختلف تمرین شده و نشان میدهد نیروهای مقاومت سرمایه گذاری جدی برای این حوزه کرده بودند.
از سوی دیگر تمرین نفوذ از طریق ساحل و اجرای عملیاتهای آب برد، بکارگیری انواع مختلف مینهای دریایی نیز بخش دیگری از تمرینات مشترک رزمندگان مقاومت در اولین رزمایش رکن الشدید بوده است.
تمرین حمله وتصرف پایگاه نظامی ارتش رژیم صهیونیستی توسط رزمندگان مقاومت
نفوذ رزمندگان مقاومت به پایگاه ارتش رژیم صهیونیستی در عملیات طوفان الأقصی
اینها تقربیا همان اقداماتی است که رزمندگان حماس در جریان اولین روز نبرد خود آنها را به صورت میدانی اجرا کردند و موجب وارد آمدن تلفات بیسابقه و بهت و حیرت ارتش و دستگاههای امنیتی رژیم اشغالگر قدس شدند.
به فاصله یکسال و در 5 دیماه سال 1400 رزمایش مشترک رکن الشدید 2 با همان مشخصات رزمایش قبلی برگزار میشود. اما در این رزمایش به صورت خاص بر روی عبور از دیوار حائل و مرز بین نوار غزه و مناطق اشغالی تمرکز شده است. این در حال است که مرز بین نوار غزه و فلسطین اشغالی با تدابیر امنیتی شدید و حتی دیوارهای بتنی در عمق زمین برای جلوگیری از حفر تونل توسط نیروهای مقاومت کنترل میشود.
شلیک راکت ضد زره یاسین در رزمایش رکن الشدید-2
استفاده رزمندگان مقاومت از راکت یاسین در عملیات طوفان الأقصی
7 دیماه سال 1401 رزمایش مشترک رکن الشدید 3 در نزدیکی مرز نوار غزه و سرزمینهای اشغالی آغاز میشود. در این رزمایش که توسط بخش زبدهای از نیروهای مقاومت صورت گرفته است، تمرکز روی اجرای تمرینات واکنش سریع و سنجش سرعت عمل نیروهای مقاومت برای گذر از حصار مرزی و نفوذ به شهرکها و پایگاههای نظامی ارتش رژیم صهیونیستی بوده است. از سوی دیگر سناریوی به اسارت گرفتن نظامیان و فرماندهان شاخص اسرائیلی که در جریان عملیات طوفن الأقصی اجرا شد نیز بخشی از تمرینات رزمندگان مقاومت در این رزمایش بوده است.
این رزمایش به صورتی نقطه عطف رزمایشهای رکن الشدید و آزمونی برای نیروهای ویژه و زبده مقاومت بوده است تا آنها در روز عملیات از بالاترین سطح آمادگی برخوردار باشند.
تمرین به اسارت گرفتن نظامیان صهیونیست در رزمایش رکن الشدید-3
به اسارت گرفتن نظامی صهیونیست در جریان عملیات طوفان الأقصی
چهارمین و آخرین رزمایش مشترک رکن الشدید 19 شهریور ماه سال 1402 یعنی حدود یک ماه قبل از آغاز عملیات طوفان الأقصی اجرا میشود. در این رزمایش آخرین هماهنگیها در چارچوب شبکه یکپارچه فرماندهی و کنترل گروههای مقاومت فلسطینی انجام شده و بازدیدهای میدانی فرماندهان به منظور کسب اطیمنان از آمادگی رزمندگان مقاومت صورت میگیرد.
انجام آخرین هماهنگیها در جریان رزمایش رکن الشدید-4
در خلال مراحل مختلف رزمایشهای مشترک رکن الشدید، رزمندگان مقاومت علاوه بر تمرین رزم زمینی و عملیاتهای ویژه به منظور نفوذ به شهرکها و پایگاههای نظامی صهیونیستی و به اسارت گرفتن نظامیان و شهرک نشینان، یگانهای راکتی، پهپادی و پدافندی و امدادی مقاومت نیز تمرینات خود را انجام دادهاند. به صورتیکه در همان روز اول نبرد توانستند بیش از 5 هزار راکت به سمت سرزمینهای اشغالی شلیک کنند.
تمرین یگانهای پهپادی در رزمایشهای رکن الشدید
بکارگیری یگانهای پهپادی در عملیات طوفان الأقصی
تمرین یگانهای راکتی در رزمایشهای رکن الشدید
شلیک انبوه راکتهای مقاومت در عملیات طوفان الأقصی
این امر نشان میدهد طراحی شبکه جدید نبردهای نامنظم در قالب یک رزم ترکیبی و یک شبکه فرماندهی و کنترل یکپارچه از سالها پیش در ذهن رزمندگان فلسطینی وجود داشته و آنها توانستهاند با موفقیت کامل این راهبرد را عملیاتی کنند. قطعا در جریان این رزمایشها نیروهای مقاومت برخی از توانمندیهای خود را رسانهای نکرده در حفاظت اطلاعات کامل آنها را از چشم سرویسهای اطلاعاتی دشمن مخفی نگه داشتهاند.
نمایی از شبکه یکپارچه فرماندهی و کنترل صحنه رزم نیروهای مقاومت در جریان رزمایشهای رکن الشدید
به نظر میرسد رزمندگان مقاومت به صورتی رزمایشهای خود را اجرا کردهاند که دشمن فکر نمیکرده است آنها توانایی اجرای عملیاتی دقیق بر مبنای این رزمایشها را داشته باشند و شاید در ساعات اولیه عملیات هم فکر میکرده است با یک رزمایش روبرو است اما به هر ترتیب، تا اینجای کار گروههای مقاومت نشان دادهاند باشناخت کامل از نقاط ضعف و قوت رژیم صهیونیستی، راهبردهای نظامی خود را مبتنی بر نبرد بی قاعده و رزم نا همتراز طراحی کرده و در زمینه طراحی انواع عملیاتها و همچنین آموزش و تجهیز نیروهای خود و پشتیبانی از مراحل مختلف عملیات به بلوغ رسیدهاند.
اما در مقابل ارتش و دستگاههای امنیتی اسرائیلی علی رغم دهها تجربه از جنگ با نیروهای فلسطینی نتوانستهاند به شناخت دقیق از راهبردها و تاکتیکهای خاص رزمندگان مقاومت برسند و بر همین اساس هم تا بدین جا هیچ راهبرد مشخصی را در جنگ با حماس و سایر گروههای مقاومت در پیش نگرفتهاند.