لزوم توجه به مرجعیت حوزه در پژوهش ها/پژوهش های مرتبط با وهابیت، تهاجمی باشد
شیوه سلوک اجتماعی شهید صدوقی و آیت الله آخوند همدانی با مردم
حجت الاسلام والمسلمین ملکی قائم مقام مدیر حوزه های علمیه در این مراسم گفت: فعالیت های موسسه دارالاعلام در مسیر موفقیت آمیزی قرار گرفته است.
وی افزود: تقدیر ویژه ما از آیت الله العظمی مکارم شیرازی است که چنین مؤسسه مبارکی را تأسیس کرده اند. ایشان در هر عرصه ای که وارد شده اند، مرتبط به یک نیاز مهم بوده است. از روزی که ایشان در حوزه علمیه در سنین جوانی دست به قلم شدند و تا زمان مرجعیت بانی مهمترین و اثرگذارترین خروجی هایی بودند که مورد نیاز اسلام، تشیع، حوزه دین و روحانیت و نظام اسلامی بوده اند.
قائم مقام مدیر حوزه های علمیه در قم یادآورشد: تأسیس مراکز تخصصی، برگزاری همایش های بزرگ از جمله کنگره مقابله با جریان های تکفیری که متأسفانه هنوز ابعاد خاص این کنگره آشکار نشده است، از دیگر جلوات این مرجع بزرگ است. ایشان عالمی زمان شناس هستند که در هر حالتی بهترین عملکرد را داشته اند.
حجت الاسلام والمسلمین ملکی تصریح کرد: سرمایه اجتماعی که عالمان بزرگ ما به میراث گذاشته اند و تراث اخلاقی و علمی و اجتماعی و فرهنگی را ماندگار کردند، تنها با علم آنها ماندگار نشد زیرا آنها با عمل خود، این تراث را ماندگار نمودند.
قائم مقام مدیر حوزه های علمیه در قم با اشاره به مرجعیت علمی و اهمیت آن برای حوزه بیان کرد: امام راحل بیان می کنند که دشمنان از روحانیت می ترسند زیرا ملت پشت سر شما است. ایشان این خطر را نیز بازگو می کند تا زمانی که مردم خداجوی پشت سر روحانیت باشند دشمنان نمی توانند کاری انجام دهند.
وی افزود: علمای بزرگ همیشه مردم را دوست داشتند و برای مردم احترام قائل بودند. شهید صدوقی نیم ساعت به اذان از یک طرف خیابان عبور می کردند و پس از نماز از سوی دیگر خیابان عبور می کردند و با مردم و مغازه دارها گفتوگو می کردند و از احوالات آنها جویا می شدند. وقتی ایشان به مسجد می رسیدند همه مردم مغازه ها را می بستند و به نماز می رفتند. ایشان پس از نماز با همه مردم احوال پرسی می کردند. این روش و منش باعث شده بود که پیرو جوان در یزد شیفته ایشان باشند.
قائم مقام مدیر حوزه های علمیه در قم یادآورشد: آیت الله العظمی نوری همدانی بیان می کردند که بنده شاگرد آیت الله آخوند همدانی بودم. زمانی که درس ایشان تمام می شد، ایشان به حدی با مردم احوال پرسی می کردند که از حوصله طلاب جوان نیز خارج بود. از محل زندگی ایشان تا مسجد سه دقیقه بود ولی ایشان به حدی با مردم ارتباط می گرفت که این مسیر نیم ساعت حداقل طول می کشید.
وی گفت: این رفتارها مرجعیت ساز است. متأسفانه این رفتارها کمتر دیده می شود. در پژوهش ها باید به مسئله مرجعیت حوزه توجه شود.
حجت الاسلام والمسلمین ملکی تصریح کرد: در پاسخگویی های علمی باید از منابع قرآن و حدیث استفاده گسترده ای داشته باشیم.
پژوهش های مرتبط با وهابیت، باید تهاجمی باشد
حجت الاسلام والمسلمین ابوالقاسم مقیمی حاجی معاون پژوهش حوزه های علمیه گفت: با تجلیل از جایگاه رفیع علمی و معنوی آیت الله العظمی مکارم شیرازی به ویژه تأسیس مؤسسه دارالاعلام لمدرسة اهل البیت(ع) بیان کرد: یکی از نکاتی که در باب معارف اسلامی مطرح است و شاید یکی از آفات عرصه خطابه و نگارش و پژوهشگری است، آن است که چه زمانی مطالبی بگوید و چه زمانی بنویسد؟
وی افزود: امروزه افراد به دنبال رزومه سازی و عرضه نکات خاص به دیگران هستند. نکته مهم این است که علم حبس نشود و انسان ها نکاتی که دارند به دیگران منتقل کنند. ولی به تعبیر روایت حضرت زهرا باید زمانی مطالب را بیان کنیم که ثمره خیر ایجاد شود.
حجت الاسلام والمسلمین مقیمی حاجی یادآورشد: یکی از آسیب های پژوهش، تعجیل در انتشار است. در سنت سلف صالح، افراد سالها درس می خواندند ولی در عرصه مطالب به دلیل اینکه بحث بیان معارف دین و انتساب مطلب به صاحب شریعت بود، کمی احتیاط می کردند تا به اتقان کامل برسند. از این روی بزرگان سالهای سال تلاش می کردند که استاد ببینند و با اجازه اساتید کار کنند.
وی گفت: اگر بخواهیم در این زمینه حرفی بزنیم باید مقدمات دانشی تحصیل را طی کنیم. در این زمینه باید به روش شناسی دانش برسیم. در این عرصه نیز یک سلسله مبانی وجود دارد که از این زمینه به اصول استنباط متن می رسیم.
معاون پژوهش حوزه های علمیه یادآورشد: مراجع ما به دلیل تسلط روی ابزار و مبانی استنباط همیشه ید طولا و باز برای حضور در عرصه های علمی داشتند و این مساله جزو افتخارات تاریخ تشیع است.
وی با ذکر این مطلب که تولید دانش نیازمند تفکر است افزود: به دلیل برخی تعجیل ها و عدم توجه به مبانی، بسیاری از آثار نویسندگان ما به تولید دانش ختم نمی شود. میزان تفکر برای خروجی پژوهش های ما محدود است و به این دلیل به تولید علم خوبی دست نمی یابیم.
حجت الاسلام والمسلمین مقیمی حاجی یادآورشد: با توجه به اینکه در عرصه کمیت، شاهد رشد گسترده ای در تولید علم در کشور و حوزه هستیم ولی در زمینه کیفیت نمی توانیم چنین ادعایی داشته باشیم. باید درون حوزه به تخصص و تمهز برسیم.
وی گفت: اگر یک موضوع را به ده ها پروژه علمی تقسیم کنیم، تمحض لازم شکل می گیرد و تخصص لازم برای رسیدن به یک تفکر کامل و تخصصی شکل می گیرد. تجربه بشری در خصوص استعدادهای متوسط بیان می کند که رسیدن به مرزهای دانش به شش تا هفت هزار ساعت تفکر نیاز دارد. در این عرصه اگر روی یک موضوع کار کنیم می توانیم به عرصه دانشی برسیم.
معاون پژوهش حوزه های علمیه یادآورشد: خوشبختانه ذیل مرکز دارالاعلام فعالیت های خوبی صورت گرفته و مسیر خوبی در عرصه تمحض روی موضوع وهابیت در پیش گرفته شده است.
وی افزود: در عرصه فعالیت مرتبط باید گفت که می بایست به تفکر وهابیت تهاجم کنیم. پژوهش های این موسسه باید دارای یک تفکر و شکل منظومه ای باشد تا جهان وهابیت را به چالش بکشیم و آنها را مجبور به دفاع کنیم.
حجت الاسلام والمسلمین مقیمی حاجی یادآورشد: در عرصه کلامی، اولویت پژوهشی توسط معاونت پژوهش عنوان شده است. دبیرخانه معاونت پژوهش حوزه نیز آمادگی کاملی برای همکاری با پژوهشگران و مؤسسه دارالاعلام را به شکل کامل اعلام می کند.
آثار جدید موسسه دارالاعلام لمدرسة اهلالبیت(ع) رونمایی شد
حجت الاسلام والمسلمین صادقیان مدیر این موسسه گفت: این مجموعه تاکنون ۱۴۱ فارغ التحصیل داشته و توانسته اساتید خوبی به سطح کشور معرفی کند. اساتیدی که در سطح کشور فعالیت می کنند دانش آموخته این مرکز هستند.
مدیر موسسه دارالاعلام لمدرسه اهل البیت(ع) بیان کرد: در حوزه پژوهش نیز پژوهشگران بسیاری خوبی به کشور معرفی شدند. درسال تحصیلی گذشته حدود ۸۰ استاد مورد استفاده قرار گرفتند.
انتشار ۱۴۰ کتاب در موسسه دارالاعلام
حجت الاسلام قاضی زاده هم در ادامه این مراسم گفت: یکی از انسان های مبارک در این دوران، آیت الله العظمی مکارم شیرازی است. ایشان در عرصه فقه و اصول و شیعه شناسی، وهابیت شناسی، تفسیر و... دارای موسسه هستند. کتب بسیار زیاد، شاگردان بسیار و اساتید پرورش یافته بسیار زیاد از جمله برکات وجود ایشان است.
معاون پژوهش موسسه دارالاعلام لمدرسه اهل البیت(ع) اظهارکرد: در ده سال گذشته، ۱۴۰ کتاب در این موسسه منتشر شده است. انتشار این کتاب ها در این سالها کار ساده ای نیست. این مساله برکت عنایت آیت الله العظمی مکارم و فعالان این عرصه است.
وی با اشاره به رونمایی آثار پژوهشی این مرکز بیان کرد: در راستای نقد ابعاد مختلف وهابیت ۳۵ کتاب منتشر شده است. نقد مولفه های شبهاتی و معناشناسی شبهات در یک پروژه ۶ جلدی منتشر شد. در عرصه معرفت شناسی وهابیت شناسی، بحث عقل و نقل و شهود در قالب سه جلد در این موسسه منتشر شد.
معاون پژوهش موسسه دارالاعلام لمدرسه اهل البیت(ع) گفت: مباحث نقل گرایی و ظاهرگرایی و باطن گرایی، حقیقت و مجاز، حجیت نقل سلف و خبر واحد نیز در پنج جلد منتشر شد. در بحث انسان شناسی چهار جلد کتاب در این عرصه منتشر شد. در عرصه هستی شناسی نیز نگاه وهابیت در نگاه عالم شهود و برزخ منتشر شد.
وی اظهارکرد: کتابخانه مجازی این موسسه دارای ۱۵۰ هزار فایل است. در بحث جستجوی آثار نیز تلاش گسترده ای به عمل آمده که جمیع فهرست های کتاب ها به بخش جستجو اضافه شود.
معاون پژوهش موسسه دارالاعلام لمدرسه اهل البیت(ع) گفت: برگزاری هفت کرسی آزاد اندیشی و برگزاری ده نشست ملی و بین المللی، از دیگر فعالیت های این مجموعه بوده است.
وی اظهارکرد: در آینده یک طرح جامع مواجهه جهان اسلام با وهابیت متنشر می شود که تا کنون سه جلد آن تهیه شده است. آرای وهابیت و جهان اسلام در این طرح ها نیز بررسی می شود.
در پایان این مراسم از ۱۵ کتاب تازه منتشر شده، مجموعه کتب، ۱۲ عنوان محصول مرتبط به نشست های تخصصی، کرسی های آزاد اندیشی و شمارگان جدید مجلات این مجموعه رونمایی و از پژوهشگران برتر این موسسه تجلیل شد.
در آیین تجلیل از پژوهشگران برتر که با حضور حجت الاسلام والمسلمین ملکی قائم مقام حوزه های علمیه و حجت الاسلام والمسلمین مقیمی حاجی معاون پژوهشی برگزار شد، از حجت الاسلام محسن عبدالملکی، حجت الاسلام وحید خورشیدی، حجت الاسلام مجید حیدری و حجت الاسلام سید مصطفی عبدالله زاده تجلیل شد.
همچنین از 14 نفر از طلابی که در عرصه تولیدات علمی این موسسه کوشا بوده اند و 16 تن از فارغ التحصیلان این مرکز نیز تجلیل به عمل آمد.