اعتماد مردم، عامل استحکام جمهوریت نظام اسلامی

اشاره: رهنمون های رهبر معظم انقلاب بیانگر راهکارهایی برای حل مشکلات هستند که تحقق این راهکارها مستلزم همکاری مسئولان و همراهی مردم است؛ جمهوریت اگر بدون اسلام در نظر گرفته شود به انحراف کشیده خواهد شد زیرا اسلامیت به آن جهت میبخشد و از بروز فساد و بیعدالتی جلوگیری میکند؛ ادعاهای رسانههای غربی درباره تغییر نگرش مردم ایران نسبت به جمهوری اسلامی بیپایه و غیرمنطقی به نظر میرسد چراکه قانون اساسی ایران همانند دیگر کشورها نیازی به تغییر ندارد؛ علاوه بر این تحریمها و هجمههای رسانهای نظام استکبار نهتنها موجب دلسردی مردم نشده بلکه انگیزه و اراده آنان را تقویت کرده است؛ زیرا عزت و استقلال بدون تلاش و هزینه به دست نمیآید.
در همین راستا به مناسبت فرا رسیدن یوم الله 12 فروردین و روز ملی جمهوری اسلامی ایران، خبرنگار گروه سیره امامین انقلاب خبرگزاری رسا، با آیت الله سیدرحیم توکل عضو مجلس خبرگان رهبری گفتوگویی انجام داده که در ادامه به آن پرداخته می شود:
رسا ـ چگونه اسلامیت و جمهوریت در نظام جمهوری اسلامی با یکدیگر جمع و سازگار میشود؟
بسیاری از جوامع صرفاً جمهوری هستند، در بسیاری از این کشورها به دلیل عدم وجود چهارچوبهای اسلامی مشکلاتی مانند فساد، دزدی، قتل و دیگر جنایات رواج پیدا کرده و همین مسئله نظم اجتماعی را مختل میکند؛ داشتن توانایی و ظرفیت در جامعه اهمیت دارد اما این توانایی نیازمند هدایت است تا در مسیر صحیح قرار بگیرد، مثلاً کسی که از نظر علمی در سطح بالایی است اگر دانش و توان خود را به کار نگیرد یا در جهت اشتباهی از آن استفاده کند نتیجهای نخواهد داشت.
اسلامیت این چهارچوب و مسیر درست را ارائه میدهد و تواناییهای فردی و جمعی را برای رسیدن به برکات هدایت میکند، اگر اسلام در کار نباشد گرچه ممکن است جمهوری برقرار باشد اما انسانیت به معنای واقعی خود وجود نخواهد داشت، در جوامعی که اسلام نقشی ندارد ارزش جان انسان ناچیز بوده و اعمالی مانند قتل و دزدی آسان انجام میشود؛ اسلامیت است که مبنای اخلاقی و قانونی ایجاد میکند و مشخص می کند که این کار حرام است، آن مسیر اشتباه است، از این راه برو و از آن راه پرهیز کن.
جمهوریت زمانی بهدرستی عمل میکند که مردم حکومت را بپذیرند و اعتماد داشته باشند که حکومت از عدالت برخوردار است؛ اگر مسئولین حکومتی دیندار نباشند یا به مردم ظلم کنند جامعه دیگر دل به نظام نمیبندد، اما وقتی رهبران و مسئولان پاک و متعهد باشند مردم نیز با تمام وجود سخنان آنها را میپذیرند؛ برای مثال رهبر معظم انقلاب که خود اهل عمل، صداقت و امانتداری است حرفی جز حق نمیزند و همین صداقت باعث اعتماد مردم میشود.
جمهوریت یعنی اینکه مردم در کنار مسئولان قرار بگیرند؛ زیرا یک مسئول به تنهایی قادر به حل همه مشکلات نیست؛ بسیاری از مسائل تنها در نتیجه همکاری بین مردم و مسئولان قابل حل هستند؛ اگر جمهوریت به درستی اجرا شود و مردم با مسئولان همفکری کنند بسیاری از مشکلات جامعه قابل رفع خواهد بود.
رسا ـ رسانههای غربی القا میکنند که رایِ قاطع ملّت ایران به جمهوری اسلامی مربوط به چهل و چند سال قبل بوده و امروز دیگر فکر، رای و عقیدهی ایرانیان نسبت به جمهوری اسلامی، کاملا منفی است، نظر شما چیست؟
این دیدگاه کاملاً نادرست و تا حد زیادی سطحی و بچگانه است، در کدام کشور دنیا قانون اساسی بهراحتی تغییر کرده که حالا ایران هم باید آن را تغییر دهد؟ آمریکا قوانین اساسیاش قدمتی چند صدساله دارد، کشورهای اروپایی مانند انگلستان، آلمان و فرانسه هم بهندرت اقدام به چنین تغییراتی کردهاند، اینکه برخی میگویند قوانین اساسی باید تغییر کند صحبتهایی بیپایه و احساسی است.
موضوع اصلی این است که قانون وقتی اهمیت و اثربخشی دارد که اجرا شود؛ مشکل اصلی کشورهایی که دچار بحران شدهاند، اجرای نامناسب یا عدم التزام به قوانین است، نه اینکه قوانین اساساً ایراد داشته باشند، حالا اگر مشکلی بهوجود آمده ناشی از عدم پایبندی به همین قوانین است نه لزوم تغییر آنها.
چنین بحثهایی منطقی نیستند و بیشتر نشاندهنده عدم درک پیچیدگی مسائل حکومتی و حقوقی است؛ تمام کشورهای منطقه یا کشورهای توسعهیافته چند نمونه از قوانینی را که تغییر داده باشند دیدهایم؟ این صحبتها اگر ریشه در دشمنی یا فریبکاری نداشته باشد،دست کم بیانگر ناپختگی و عدم آگاهی لازم است؛ برای ارائه نظر منطقی بهتر است بر اساس شواهد، تحلیل و منطق پیش برویم، نه صرفاً حرفهای عجولانه و نسنجیده.