کودکان ایرانی ۲ تا ۵ دندان پوسیده دارند/ توصیه وزارت بهداشت

دکتر زهرا قربانی به مناسبت روز دندانپزشکی درباره وضعیت شاخصهای سلامت دهان و دندان در کودکان ایرانی اظهار کرد: آخرین پیمایشی که برای سلامت دهان و دندان در گروههای سنی مختلف برگزار شد نشان داد که در حال حاضر، کودکان 6 ساله بهطور میانگین 5 دندان شیری پوسیده دارند و در کودکان 12 ساله نیز حدود 2 دندان دائمی پوسیده مشاهده میشود. این در حالی است که دندانهای دائمی در سن 12 سالگی تازه در حال رشد هستند، اما متأسفانه همین دندانها نیز از همان ابتدا با پوسیدگی مواجه میشوند. این نشان میدهد که روی پیشگیری از پوسیدگی دندانها تمرکز خوبی نداشتهایم زیرا وضعیت این شاخصها نسبت به کشورهای دیگر بسیار نامطلوبتر است.
وی افزود: به همین دلیل، وزارت بهداشت برنامههایی برای پیشگیری طراحی کرده است. یکی از مهمترین برنامهها، استفاده از وارنیش فلوراید برای کودکان است. این برنامه برای کودکان 3 تا 6 ساله در مراکز بهداشتی و همچنین دانشآموزان تا 12 سال در مدارس دوبار در سال اجرا میشود.
قربانی ادامه داد: با این حال، در سالهای اخیر تبلیغات منفی علیه فلوراید باعث کاهش مشارکت والدین در این برنامهها شده است و بنابراین مردم به اطلاعات علمی صحیح دسترسی پیدا کنند، نه شایعات و اطلاعات نادرست. فلوراید بیش از 50 سال است که در کشورهایی مثل آمریکا و استرالیا به آب آشامیدنی آنها اضافه شده و به صورت خوراکی استفاده میشود و هیچ مشکلی ایجاد نکرده است. در کشور ما، استفاده از آن در حوزه دندانپزشکی به صورت موضعی است و خوراکی نیست؛ بنابراین هیچ خطری ندارد. بهعلاوه، استفاده صحیح از فلوراید میتواند تا 40 درصد از پوسیدگی دندان جلوگیری کند که هم از نظر سلامت و هم اقتصادی بسیار مؤثر است.
سرپرست اداره سلامت دهان و دندان وزارت بهداشت تأکید کرد: از والدین عزیز درخواست میشود برای دریافت این خدمات، کودکانشان را به مراکز بهداشتی بیاورند یا در مدارس، رضایتنامه استفاده از وارنیش را امضا کنند زیرا این خدمت که در مطبها بیش از یک میلیون تومان هزینه دارد، در قالب برنامههای ملی بهصورت رایگان ارائه میشود.
قربانی خاطرنشان کرد: اولین دندانهای دائمی از 6 سالگی به بعد شروع به رویش میکنند بنابراین اهمیت زیادی در سلامت دهان و دندان دارند. اگر این دندانها زود از دست بروند، ممکن است نیاز به درمانهای گرانقیمت به وجود آید.