خسارت ۸۰۰ میلیون دلاری ناوگان MQ-۹ آمریکا در یمن

روز گذشته یحیی سریع سخنگوی نیروهای مسلح یمن از سرنگونی یک فروند پهپاد شناسایی-رزمی MQ-۹ امریکایی در آسمان استان صنعا خبر داد.
این دومین فروند از پهپادهای ریپر امریکایی بود که در فاصله ۲۴ ساعت در آسمان پایتخت یمن سرنگون شد.

از زمان حماسه طوفان الاقصی، انصارالله یمن در عملیاتی به نام "فتح موعود و جهاد مقدس" به حمایت از مردم مظلوم فلسطین آمده و در زمین، هوا و دریا به یاری رزمندگان مقاومت در نوار غزه مشغول بوده است؛ از شروع این عملیات تا کنون ۲۱ فروند پهپاد پیشرفته و گران قیمت MQ-۹ در آسمان یمن سرنگون شده است که با احتساب مواردی که از ابتدای جنگ یمن ساقط شدند مجموعا ۲۵ فروند از این مدل پهپاد امریکایی شکار سامانه های پدافندی ارتش و نیروهای مردمی یمن شدهاند.
خسارت ۸۰۰ میلیون دلاری ناوگان MQ-۹ آمریکا در یمن
پهپاد شناسایی_رزمی MQ-۹ ریپر، یکی از پیشرفته ترین پهپادها در کلاس خود در جهان و اصلی ترین بازوی رصد میدانی ارتش امریکا طی عملیات نظامی در دریای سرخ و خاک یمن محسوب می شود.
این پهپاد ساخت شرکت جنرال اتمیکز امریکا بوده و قیمتی حدود ۳۲ میلیون دلار دارد؛ البته در صورتی که کشور خارجی مشتری این پهپاد باشد قیمت فروش آن همراه با آموزش و پشتیبانی حتی به بیش از ۱۰۰ میلیون دلار نیز خواهد رسید.
ارتش یمن از ابتدای جنگ تا امروز ۲۵ فروند از این پهپاد پیشرفته امریکایی را که به انواع سنسورها، دوربین های حرارتی و اپتیکی و حتی رادار SAR مجهز است سرنگون کرده است که خسارتی معادل ۸۰۰ میلیون دلار را برای عملیات هوایی ارتش امریکا در خاک یمن رقم زده است.
این ۲۵ فروند پهپاد ریپر در مناطق زیر در خاک یمن سرنگون شده اند:
۱ فروند در استان حجه
استان های جوف، ذمار و البیضا هر کدام ۲ فروند
۳ فروند در استان صنعا
۴ فروند در استان صعده
۵ فروند در استان الحدیده
۶ فروند در استان مارب
از ابتدای سال ۲۰۲۵ میلادی و از سرگیری مجدد تجاوزات و بمباران هوایی امریکا تحت رهبری کابینه دونالد ترامپ، ۶ فروند پهپاد MQ-۹ در آسمان مناطق مختلف یمن رهگیری و سرنگون شده اند.

ناتوانی محض ارتش امریکا در سرکوب توان نظامی انصارالله
از نخستین روز ژانویه ۲۰۲۴ بمباران های سنگین و بدون وقفه نیروی هوایی امریکا علیه خاک یمن آغاز شد؛ بدون هیچ تردیدی و طبق اعلام رسمی منابع نظامی و رسانه ای امریکا و کشورهای متحد آنها در ائتلاف ضد یمن، هدف از این عملیات نظامی تامین امنیت کشتیرانی رژیم صهیونیستی و جلوگیری از شلیک موشک و پهپاد به سمت سرزمینهای اشغالی بود.
اکنون پس از گذشت ۱۶ ماه و خروج بایدن از کاخ سفید و بازگشت مجدد ترامپ وضعیت در تنگه باب المندب و دریای سرخ به چه شکلی است؟

عمده شرکت های کشتیرانی بزرگ گه مشغول نقل و انتقال کالاهای رژیم صهیونیستی یا کشورهای حامی این رژیم بودند از عبور از مسیر دریای سرخ به باب المندب خودداری کرده و با صرف هزینه گزاف و زمان طولانی قاره افریقا رو دور میزنند و این موضوع باعث کاهش بسیار شدید درآمدهای تجارت دریایی رژیم صهیونیستی و تقریبا متروکه شدن بندر ایلات شده است.

در بحث سرکوب توان موشکی و پهپادی انصارالله، همچنان به شکل روزانه شاهد ادامه شلیک موشکهای بالستیک هایپرسونیک فلسطین۲ یا موشکهای سوخت مایع دوربرد ذوالفقار به سمت قلب سرزمین های اشغالی و شهر تل آویو هستیم.
ارتش امریکا علی رغم حضور گسترده ناوگروه های دریایی و استفاده از پایگاههای هوایی در خاورمیانه، حتی قادر به سرکوب توان ضد کشتی ارتش یمن نیز نبوده و چندین بار ناوگروههای هواپیمابر این کشور نظیر هری ترومن، آیزنهاور و ... هدف حملات موشکهای ضد کشتی و پهپادهای انتحاری یمنی قرار گرفتهاند.
اما بارزترین فاکتور شکست عملیات نظامی ارتش امریکا ناتوانی در سرکوب دفاع هوایی یمن بود؛ امریکاییها که خود را سلطان بلامنازع نبرد هوایی میدانند با گذشت ۱۶ ماه از آغاز عملیات نظامی خود در یمن، همچنان شاهد شکار شدن پیاپی پهپادهای رزمی خود توسط سامانههای پدافندی یمنی هستند.
به ادعای منابع غربی برخی از این سامانههای پدافندی نظیر "صقر" با کمک نظامی مستقیم ایران فراهم شده و برخی نظیر فاطر۱ نیز در واقع از داراییهای ارتش سابق یمن هستند که با گذشت بیش از ۱۰ سال از شروع جنگ داخلی در یمن و ۱۶ ماه از آغاز بمبارانهای سنگین ارتش امریکا، همچنان به فعالیت خود ادامه داده و نتیجه آن نیز سرنگونی دهها هواگرد جاسوسی امریکایی بوده است.
