فرهنگ توصیفی-کاربردی نشانهشناسی روانه بازار شد

به گزارش سرویس فرهنگی و اجتماعی خبرگزاری رسا، کتاب فرهنگ توصیفی نشانه شناسی نوشته دکتر حسن بشیر و منتشرشده توسط انتشارات دانشگاه امام صادق علیهالسلام است که دومین جلد از مجموعه اندیشکده تحلیل گفتمان راهبردی به شمار میآید. فرهنگ توصیفی-کاربردی نشانهشناسی، با نگاهی توصیفی و کاربردی به حوزه نشانهشناسی میپردازد.
این کتاب در قالب یک فرهنگ تخصصی، هم بهعنوان واژهنامه و هم فرهنگنامه قابل استفاده است و تلاش دارد ضمن ارائه تعاریف دقیق از مفاهیم کلیدی نشانهشناسی، امکان ارجاع به معادلهای انگلیسی را نیز برای پژوهشگران فراهم آورد.
یکی از ویژگیهای شاخص اثر، نقد صریح آن برش غربمحوری رایج در منابع نشانهشناسی است.
نویسنده با تأکید بر شفافسازی مفاهیم، به خلأ عدم ذکر واضعان اصلی تعاریف در بسیاری از فرهنگنامههای رایج اشاره کرده و کوشیده است این نقیصه را جبران کند. همچنین، کتاب تنها به ترجمه اصطلاحات بسنده نکرده، بلکه کاربرد مفاهیم در تحلیل متون و گفتمان را نیز به روشنی تبیین کرده است.
اثر حاضر منبعی ارزشمند برای دانشجویان و پژوهشگران حوزههای نشانهشناسی، تحلیل گفتمان، علوم ارتباطات و زبانشناسی است و با نگاهی انتقادی و معرفتشناختی به مفاهیم وارداتی، زمینهای برای بازنگری و بازتعریف بومی آنها فراهم میکند.
این کتاب با هدف معرفی و توصیف اصطلاحات تخصصی رایج در حوزهی نشانهشناسی، برای مخاطبان این علم میانرشتهای تدوین شده است. در چند دههی اخیر، گسترهی نشانهشناسی و کاربرد آن در بررسی انواع نظام ارتباطی موجب شده نشانهشناسی در حوزههای مختلف علوم انسانی، بهویژه رسانه رواج یابد. مدخلهای این فرهنگ، به ترتیب الفبای فارسی با ذکر معادل انگلیسی ارائه شده و در تهیهی بسیاری از این مدخلها، از فرهنگ تخصصی «اصطلاحات کلیدی در نشانهشناسی» در کنار دیگر آثار و ترجمههای حوزهی نشانهشناسی بهره برده شده است. در پایان کتاب، واژهنامهی انگلیسیفارسی این اصطلاحات نیز ارائه شده است.