۱۲ تير ۱۴۰۴ - ۱۴:۵۵
کد خبر: ۷۸۵۵۳۹
یادداشت؛

نقطه‌ عطف تاریخ معاصر

نقطه‌ عطف تاریخ معاصر
فتوای اخیر حضرات آیات مکارم شیرازی و نوری همدانی نه‌تنها پاسخی به تهدیدات بوده بلکه ادامه همان حمایت تاریخی مرجعیت از ولایت فقیه است که از سال ۱۳۴۲ تا امروز جریان دارد.

به گزارش سرویس سیاسی خبرگزاری رسا، فتاوای مراجع عظام تقلید پیرامون مقام معظم رهبری، حضرت آیت‌الله العظمی امام خامنه‌ای را که تحلیل کنیم به چند نکته کلیدی و راهبردی می‌رسیم که به آنها اشاره می‌کنم.

نکته اول: از آغاز شکل‌گیری انقلاب اسلامی در دهه ۴۰، مرجعیت شیعه نقش تعیین‌کننده‌ای در همراهی با رهبری نهضت اسلامی ایفا کرده است. حمایت مراجع از امام خمینی(ره) از سال ۱۳۴۲ آغاز شد و تا پیروزی انقلاب و تشکیل نظام جمهوری اسلامی ادامه یافت. ایشان یکی از مراجع برجسته جهان تشیع بودند و سایر مراجع وقت نیز با توجه به شرایط خاص خود، در حمایت از انقلاب و رهبری نقش داشتند. پس از پیروزی انقلاب، مرجعیت در تثبیت، گسترش و استمرار جمهوری اسلامی_ به‌ویژه در دوران دفاع مقدس_ دوشادوش رهبری ایستاد.

با ارتحال امام خمینی(ره) در سال ۱۳۶۸ و انتخاب آیت‌الله خامنه‌ای به‌عنوان رهبر جدید نظام توسط مجلس خبرگان بار دیگر شاهد حمایت گسترده و آشکار مراجع از رهبری بودیم‌؛ حمایتی که در طول بیش از سه دهه رهبری ایشان ادامه داشته و به روشنی قابل مشاهده است. مثلا از مراجع و علمای طراز اول مضامینی به شرح ذیل منتشر شد:

آیت‌الله العظمی گلپایگانی:”تضعیف شما را حرام میدانم. عمده، عظمت شماست. شما رهبر مسلمین هستید. یا آیت الله العظمی بهجت در پاسخ به اینکه آقای خامنه ای برای رهبری جوان اند فرمودند:”همان یکبار که گفتند علی(ع)جوان است برای هفت پشتمان کافیست” یا آیت الله العظمی وحید خراسانی:”من ایشان(امام خامنه ای)را از قدیم میشناسم و در سَلیمُ النَّفس بودن ایشان تردیدی ندارم” یا آیت‌الله صافی العظمی گلپایگانی:”در نظامی که آقای خامنه ای هست چه کسی را سراغ دارید که از ایشان مؤمن تر و دلسوز تر باشد” یا آیت‌الله نوری همدانی:”آیت‌الله خامنه‌ای نائب امام زمان(عج) است و در کل جهان فرمانده کل قواست” یا علامه جوادی آملی:”هر لفظی غیر از “امام خامنه‌ای” جفاست به ایشان…” یا آیت الله ناصر مکارم شیرازی:”تبعیت از حکم حکومتی ولی فقیه بر مراجع تقلید هم واجب است. واگر مقام معظم رهبری حرمت نداشته باشند امروز هیچ کدام از ما ایرانی ها حرمت نخواهیم داشت” یا آیت‌الله العظمی اراکی:”وظیفه ما در برابر کسی که لحظه لحظه عمرش برای میلیون ها نفر مایه برکت است بسیار سنگین است” یا آیت‌الله فاضل لنکرانی:”در مقام علمی و اجتهاد و فقاهت معظم له جای هیچ گونه تردید نیست” یا آیت‌الله سبحانی:”رهبر انقلاب از نعمت های الهی است و هر حرکتی که موجب تضعیف رهبری شود مسلماً حرام است” آیت‌الله علوی گرگانی:”حضرت آیت‌الله خامنه‌ای رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران از نظر تدبیر،سیاست و علم بهترین رهبر دنیاست” یا علامه حسن زاده آملی:”سینه خودرا شکافتم،هرجای آسمان رفتم این سید رادیدم، باید قنبر خامنه‌ای کبیر بود” یا آیت‌الله بهاءالدینی خطاب به امام خامنه ای:”اجازه بدهید دستتان را ببوسم تا فردا که به محضر جدّه ام زهرا(س)مشرف شدم،عرض کنم دست ولی خودرا بوسیدم” یا آیت‌الله مشکینی:”ایشان(امام خامنه ای) سایر شرایط ولایت امت و رهبری جامعه ی اسلامی را به بهترین شکل داراست” یا آیت‌الله میرزا هاشم آملی:”انتخاب شما از سوی خبرگان موجب آرامش گردید چرا که شما صاحب درایت هستید” و یا آیت‌الله خوشوقت:”حراست از حریم ولایت بر همگان واجب است”

نکته دوم: در شرایط کنونی که یکی از مراجع تقلید شیعه با تهدید به ترور از سوی نظام سلطه جهانی_ به‌ویژه آمریکا و رژیم ‌صهیونیستی روبه‌رو می‌شود_ بار دیگر شاهد صف‌آرایی مرجعیت و حوزه‌های علمیه در حمایت از رهبری هستیم. این موضع نه‌تنها ریشه در فقه و سنت اسلامی دارد بلکه نشان از درک عمیق سیاسی و بین‌المللی مراجع نیز دارد. از آیت‌الله العظمی سیستانی در عراق تا مراجع معظم تقلید در ایران از جمله آیات عظام مکارم شیرازی، نوری همدانی، سبحانی و جوادی آملی همگی در حمایت از رهبری و در محکومیت تهدیدات دشمنان موضع‌گیری کرده‌اند که در جنگ ۱۲روزه اخیر نیز موضع‌گیری فعال این بزرگان نقش پررنگی در حمایت نظام و رهبری و از جبهه مقاومت و تقویت انسجام داخلی و منطقه‌ای ایفا کرده است.

فتوای اخیر آیات عظام مکارم شیرازی و نوری همدانی در این زمینه نه‌تنها پاسخی به تهدیدات بوده بلکه ادامه همان حمایت تاریخی مرجعیت از ولایت فقیه است که از سال ۱۳۴۲ تا امروز جریان دارد.

نکته سوم: حمایت مراجع از رهبری صرفا یک امر داخلی یا فقهی نیست‌ بلکه موجی اجتماعی، ملی، فراملی و حتی بین‌المللی ایجاد کرده است. این حمایت، گفتمانی جدید در جهان اسلام شکل داده که در کشورهای گوناگون از جمله عراق، پاکستان، هند، مصر و دیگر کشورهای اسلامی بازتاب پیدا کرده است. علمای اهل سنت نیز در ایران و سایر کشورها، همصدا با مراجع شیعه، از رهبری و مرجعیت حمایت کرده‌اند. و این فتوی ترس در لانه عنکبوت انداخت و فتوای آیت الله مکارم شیرازی بازتاب در دنیا و واکنش‌های بسیار زیادی را در دنیا به همراه داشته است.

زیرا اکانت رسمی موساد و بسیاری از خبرگزاری‌ها و انسان رسانه‌های معروف دنیا، ورود مراجع تقلید به نبرد با رژیم صهیونسیتی تحلیل کرده‌اند. همچنین خبرگزاری Russia Today معروف‌ترین و معتبرترین خبرگزاری روسیه است این بیانیه تاریخی را پوشش داده است. فعالین رسانه‌ای دیگری مانند: ۱. امیلی شرادر(Emily Schrader) که یک فعال رسانه‌ای، تحلیلگر سیاسی و نویسنده معروف آمریکایی است. ۲.اکانت «Nioh Berg» مربوط به یک فعال رسانه‌ای اسراییلی که از حامیان معروف رژیم اشغالگر قدس به شمار می‌آید. ۳.حساب Open Source Intel یکی از حساب‌های معروف «رصد اخبار لحظه‌ای و اطلاعات» در دنیاست الکس جونز (Alex Jones) یک چهره رسانه‌ای بسیار شناخته‌شده آمریکایی است و ده‌ها خبرگزاری و انسان رسانه معروف این نامه تاریخی بررسی کرده‌اند.وقتی نظام سلطه و رژیم‌ صهیونیستی تا این اندازه بی‌پروایانه و بی‌شرمانه یکی از مراجع عالیقدر شیعه را تهدید به ترور می‌کند، طبیعی است که علمای جهان اسلام از جایگاه خود در دفاع از اسلام، امت اسلامی و ام‌القرای آن (جمهوری اسلامی ایران) وارد میدان شوند.

نکته چهارم: تحلیل فتوای مراجع و آثار اجتماعی سیاسی آن در برابر جنگ روانی و ترکیبی دشمن صهیونی و جبهه استکباری نیز از یک طرف و ایجاد آرامش و روحیه حماسی جهادی در میام مسلمین از طرف دیگر می تواند نقش بسزایی داشته باشد در نتیجه در نگاه اینجانب، فتوای اخیر مراجع نمادی از نقطه‌عطفی بزرگ در تاریخ معاصر اسلام است‌؛ نقطه‌ای که می‌تواند در ساخت گفتمان نوین مقاومت و وحدت امت اسلامی تأثیرگذار باشد ان‌شاءالله. همان‌گونه که همیشه مرجعیت و ولایت در کنار یکدیگر بوده‌اند، همچنان نیز باقی بمانند و کشتی امت اسلامی را به ساحل نجات و عزت برسانند.

امید است نظام سلطه جهانی (آمریکا و رژیم ‌صهیونیستی) در این توطئه ناکام بمانند و جهان اسلام_ به‌ویژه ملت مظلوم فلسطین_ از شر رژیم کودک‌کش و تروریست‌پرور اسرائیل رهایی یابند‌ باذن الله تعالی.

نوشتاری از حجت الاسلام دکتر محمدجواد رودگر عضو هیأت علمی گروه عرفان و معنویت پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی

ارسال نظرات