۱۹ تير ۱۴۰۴ - ۱۴:۲۳
کد خبر: ۷۸۵۹۷۳

از آشنایی با محتشم کاشانی تا نمایشنامه‌خوانی در آرامگاه محتشم

از آشنایی با محتشم کاشانی تا نمایشنامه‌خوانی در آرامگاه محتشم
کاشان- کودکان و نوجوانان کاشانی همزمان با ماه محرم و مراسم سوگواری سرور و سالار شهیدان، حضرت اباعبدالله الحسین(ع)، به دعوت سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری کاشان، مهمان ویژه برنامه «مُحرم موج محتشم» می‌شوند.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا در کاشان، مرتضی والی زاده مشاور فرهنگی شهردار و سرپرست سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری کاشان صبح امروز در گفت‌و‌گو با خبرنگاران، گفت: ویژه برنامه «مُحرم موج محتشم» از سری برنامه‌های فرهنگی و هنری این سازمان است که با هدف آشنایی با مفاخر شهر و در قالب هنر همزمان با دهه دوم و سوم محرم اجرا می‌شود.

وی با اشاره به اینکه فضای معنوی و تاریخی آرامگاه محتشم کاشانی، محل اجرای این برنامه است، افزود: این ویژه برنامه، فرصتی برای کودکان و نوجوانان این شهر فراهم می‌آورد تا با تاریخ عاشورا و یکی از برجسته‌ترین شاعران مرثیه‌سرای شیعه، کمال‌الدین علی محتشم کاشانی آشنا شوند.

والی زاده یادآور شد: این برنامه فرهنگی و هنری با بهره‌گیری از نمایشنامه‌خوانی توسط هادی اسماعیلی نویسنده و قصه‌گوی کاشانی، گامی مهم در جهت زنده نگه داشتن یاد و خاطره مفاخر فرهنگی و انتقال مفاهیم عاشورایی به نسل‌های آینده است که با همکاری هیئت مبارکه مهدوی محتشم انجام می‌شود.

محتشم کاشانی پسری داشت که از دنیا رفت، چند بیت شعر در رثای وی سرود، شبی حضرت رسول اکرم (ص) را در خواب دید که به او فرمودند: «تو برای فرزند خود مرثیه می‌گویی ولی برای فرزند من مرثیه نمی‌گویی!» محتشم می‌گوید: از خواب بیدار شدم ولی، چون در این رشته کار نکرده بودم، ندانستم چگونه مرثیه آن حضرت را شروع نمایم، شب دیگر باز آن حضرت در عالم رؤیا فرمودند: «چرا در مصیبت فرزندم مرثیه نگفتی؟» عرض کردم:، چون تاکنون در این وادی قدم نزده‌ام. آن حضرت فرمودند: «بگو: باز این چه شورش است که در خلق عالم است». بیدار شدم و همان مصرع را مَطْلَع قرار داده و آنچه را مقرر شده بود سرودم تا به این مصرع رسیدم: هست از ملال گرچه بَرِی ذات ذوالجلال، در اینجا فرو ماندم که چگونه این مصرع را به آخر برسانم که به مقام خداوند جسارتی نکرده باشم؟ شب، حضرت بقیةاللّه الاعظم (ارواحنا فداه) را در خواب دیدم که فرمودند: «چرا مرثیه خود را به اتمام نمی‌رسانی؟» عرض کردم: در این مصرع فرو مانده‌ام. فرمودند: «بگو: او در دل است و هیچ دلی نیست بی ملال». بیدار شدم و این مصرع را ضمیمه نموده و بیت را به پایان رساندم.

کمال‌الدین علی محتشم کاشانی شاعر ایرانی عهد صفویه و معاصر با شاه طهماسب اول در سال ۹۰۵ هجری قمری در کاشان متولد شد و بیشتر دوران زندگی خود را در این شهر گذراند، نام پدرش خواجه میراحمد بود، کمال‌الدین در نوجوانی به مطالعهٔ علوم دینی و ادبی معمول زمان خود پرداخت، معروفترین اثر وی دوازده بند مرثیه‌ای است که در شرح واقعهٔ کربلا سروده است، مرثیهٔ دیگری نیز در مرگ برادر جوان خود سروده که بسیار سوزناک است، مجموعه‌ای از غزلیات عاشقانه با نام «جلالیه» نیز از وی باقی مانده است، کمال الدین علی محتشم کاشانی در ربیع الاول سال ۹۹۶ هجری قمری «به روایتی ۱۰۰۰ هجری قمری» درکاشان درگذشت. /۱۳۰۷/

خبرنگار: محمد ملک آبادی

ارسال نظرات