۰۷ آبان ۱۴۰۴ - ۱۶:۴۴
کد خبر: ۷۹۵۸۸۴
محمود پاک‌نیت:

در تئاتر مسجد فاصله‌ای میان بازیگر و تماشاگر نیست

در تئاتر مسجد فاصله‌ای میان بازیگر و تماشاگر نیست
محمود پاک‌نیت، بازیگر پیشکسوت تئاتر و تلویزیون، تئاتر بچه‌های مسجد را هنری بی‌واسطه و صمیمی می‌داند که با شکستن «دیوار چهارم»، فاصله میان صحنه و مردم را از میان برمی‌دارد و مخاطب را هم‌نفس با بازیگر می‌کند.

به گزارش سرویس فرهنگی و اجتماعی خبرگزاری رسا، محمود پاک‌نیت بازیگر و داور هفدهمین جشنواره مردمی تئاتر بچه‌های مسجد در گفت‌وگویی بیان داشت: هنر رویداد مردمی تئاتر بچه‌های مسجد این است که بی‌واسطه با مخاطب عام ارتباط می‌گیرد و آن را با خود به دل قصه و روایت نمایش‌های اجرا شده خود در مسجد همراه می‌کند.

پاک‌نیت معتقد است بازیگر به کسی گفته می‌شود که لحظه‌ها را زنده و لحظه‌سازی کند.

وی افزود: بازیگر در آنِ واحد، لحظاتی چون خشم، کینه، شادی و غم را با خود همراه دارد و بر تمام این لحظاتی که در زندگی هر یک از ما و در شخصیت‌های مختلف جلوه می‌کند، تسلط دارد و آن‌ها را برای تماشاگر زنده می‌کند.

پاک‌نیت با اشاره به تفاوت‌های اجرای تئاتر در محیط‌های گوناگون، تصریح کرد که تئاتر، تئاتر است و فرقی نمی‌کند کجا باشد؛ چه روی صحنه باشد، چه در مسجد یا یک سالن که تماشاگر دور تا دور نشسته است. 

وی  تفاوت اساسی را در «دیوار چهارم» دانست و گفت: در صحنه‌های تئاتر کلاسیک، یک دیوار چهارم فرضی وجود دارد که تماشاگر ما را نمی‌بیند؛ اما در صحنه‌های دیگر، این دیوار شکسته شده است.

وی ادامه داد: «مثلاً در مسجد که اجرا می‌کنیم دیگر دیوار وجود ندارد. ما فاصله‌ای بین خودمان و تماشاگر نداریم؛ تماشاگر مستقیماً با ما در ارتباط است و ما مستقیماً با آن‌ها در ارتباطیم».

بازیگر نقش حضرت یعقوب در سریال یوسف پیامبر افزود: این وضعیت، یک ارتباط تنگاتنگ بین تماشاگرانی که در مسجد یا پلاتوها نشسته‌اند با بازیگر به وجود می‌آورد. با این‌حال بازیگر باید کار خود را ادامه دهد و شخصیتی را ارائه کند که از شروع تا پایانِ قصه جریان داشته باشد تا به یک نتیجه برسد و تماشاگر بتواند آموزه‌ای از گفته‌های آن شخصیت نمایش کسب کند.

تاکید بر رقابت سالم و سازنده

پاک‌نیت درباره معیارهای ارزیابی آثار حاضر در جشنواره‌ها، برتری و رقابت را ضروری دانست و با تاکید بر اینکه «رقابت باید وجود داشته باشد، اما این رقابت باید سازنده و سالم باشد» افزود: این رقابت تحرکی در فعالان هنرهای نمایشی؛ چه بچه‌های مسجد یا تئاتر بزرگسال و حرفه‌ای، رقم می‌زند و کاری می‌کند تا بازیگران هنرهای نمایشی انرژی بیشتری صرفِ کار خود کنند و در تلاش برای ارائه‌ای قابل قبول باشند.

پاک‌نیت متذکر شد: ما قرار نیست بخاطر رقابت در یک رویداد با هم دعوا کنیم؛ بلکه در این رقابت باید از هم یاد بگیریم. خودِ من هنوز هم سعی دارم از بچه‌ای که بار اول روی صحنه می‌آید، چیزی یاد بگیرم.

نصیحت به هنرجویان: اولویت، یادگیری باشد نه جایزه

محمود پاک نیت با خطاب قرار دادن شرکت‌کنندگان در جشنواره تئاتر بچه‌های مسجد، به آن‌ها توصیه کرد صرفا در تکاپوی دریافت جایزه نباشند. وی تصریح کرد: «هدفشان یادگیری از داشته‌های همدیگر و کسب تجربه‌های تازه و سازنده باشد. هر تجربه‌ به تنهایی ارزشی به اندازه یک جشنواره دارد.

وی با هشدار به شرکت‌کنندگان جشنواره‌ها و رویدادهای هنری در خصوص عدم توفیق در دریافت جایزه و مقام گفت: ناکامی در دریافت جایزه آغاز راه تازه‌ای است که باید جایگزین دلسردی ناشی از آن شود.

پاک نیت خطاب به نسل جوان هنرمند، به بیان نکات مهمی پرداخت و گفت: نخستین لازمه دستیابی به موفقیت در هر کاری صبر است. باید ضمن پشتکار و تلاش صبور باشید و اجازه بدهید راهی که آغاز کرده‌اید شما را آرام آرام به موفقیت برساند.

وی با مطالبه این درخواست از جوانان مبنی بر اینکه  «رقابت کنید اما حسادت نداشته باشید» ادامه داد: جوانان اگر عشق به هنر تئاتر دارند، باید پشتکار هم داشته باشند، ادامه دهند و زیاد مطالعه کنند تا به افق‌های بلند برسند.

اهمیت آموزش و دوری از سوء استفاده از اعتماد مردم 

محمود پاک نیت همچنین بر اهمیت آموزش تأکید کرد و توضیح داد که برای رسیدن به موفقیت، باید آموزش دید. وی در همین راستا افزود: همواره در حال یادگیری باشید چرا که یاد گرفتن عیب نیست، سؤال کردن عیب نیست؛ بلکه ندانستن و ناآگاه بودن عیب و ایرادی بزرگ است.

این بازیگر سینما، تئاتر و تلویزیون در پایان خطاب به علاقه‌مندانی که در مساجد شروع به کار کرده‌اند و قرار است در آینده افراد موفقی باشند، گفت: در هر شرایطی باید با سربلندی در کنار مردم خود و برای آنها تلاش کنید.

 گفتنی است؛ شانزدهمین جشنواره سراسری تئاتر مردمی «بچه‌های مسجد» از سوم تا ششم آبان در مشهد برگزار می‌شود. هدف اصلی این جشنواره، مردمی‌سازی تئاتر و بهره‌گیری از ظرفیت مساجد است.

سید مصطفی موتورچی، دبیر جشنواره، احکام داوری این دوره را برای محمود پاک نیت، مهوش صبرکن و فریبا کوثری صادر کرده است.

برچسب ها: هنر تائتر فرهنگ
ارسال نظرات