مدیر کل فرهنگ و ارشاد خوزستان:
نبود مدیریت منسجم، فعالیت های فرهنگی را تهدید می کند
خبرگزاری رسا ـ مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان نبود مدیریت منسجم در عرصه فرهنگ را سبب کمرنگ شدن نقش مساجد عنوان کرد.
با توجه به وجود موازی کاری ها و تشتت آراء در عرصه فرهنگ کشور به ویژه در مسائل مساجد، همواره هیچ نهادی مسؤولیت این عرصه به ویژه در مواقع خاص را بر عهده نمی گیرد؛ از این رو حجت الاسلام سید لطف الله سپهر، مدیر کل فرهنگ و ارشاد اسلامی خوزستان، در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری رسا به تشریح و تبیین راهکارهای فرهنگی در این عرصه پرداخت.
رسا ـ شما به عنوان متولی فرهنگی این استان، وضعیت فرهنگی خوزستان را چگونه ارزیابی می کنید؟
خوزستان با دارا بودن سوابق فرهنگی و مذهبی و شخصیت های برجسته دینی از توان فرهنگی بسیاری در تبیین فرهنگ اسلامی برخوردار است. علما و فقهای خوزستان نیز همواره در ترویج شریعت جعفری نقش غیر قابل انکاری داشته و تأثیرگذاری آن کمتر از حوزه علمیه نجف و قم نیست.
آیات عظام شیخ انصاری، وحید بهبهانی و دیگر علمای استان، در طول تاریخ اسلام، نقش بسزایی در ترویج فرهنگ و معارف اهل بیت(ع) داشتند و اکنون سرمایه بیشتر سخنرانان جهان تشیع، کتب علامه شیخ جعفر شوشتری و علمای خوزستان است.
اگر به پیشینه هنر و ادبیات خوزستان نگاهی بیندازیم، خواهیم دید ادیبان و هنرمندان خوزستان همچون ابن سکیت، دعبل خزاعی، دورقی و دیگر شعرا، امروز از عصاره ها و ستاره های آسمان تشیع در زمینه ادبی و شعری مذهبی هستند؛ از این رو افق خوزستان از لحاظ فرهنگی، مذهبی و شیعی افقی با سابقه دینی و روشن است.
تعبیر رسای مقام معظم رهبری نیز مبنی بر«خوزستان، دروازه ورود تشیع به ایران است» نیز سند محکم و تاریخی برای حال، آینده و مدال افتخاری برای خوزستان است.
اگر تاریخ اسلام و تشیع را ورق بزنیم، تنها پیامبر بنی اسرائیلی که رو به سوی قبله مسلمانان دفن شده است، حضرت دانیال نبی(ع) که در مزارش در شوش خوزستان است؛ همچنین حضرت علی بن مهزیار اهوازی نادر شخصیتی بوده که تشرفش با حضرت بقیت الله الاعظم(عج) موثق و مورد اتفاق تمامی علمای شیعه است.
نکته ای دیگر که می توان به آن توجه کرد پخش درس فقه حضرت آیت الله موسوی جزایری از رسانه ملی است که حکایت از برجسته بودن علمای خوزستان می کند.
رسا ـ فعالیت های حوزه های علمیه خوزستان در چه سطحی قرار دارد؟
باور بنده بر این است که توان موجود خوزستان در حوزه فقاهت و تدریس دینی، جزء استان های برخوردار هستیم و دارای آینده ای روشن خواهیم بود، البته نباید نقش آیت الله موسوی جزایری در این عرصه را نادیده گرفت؛ چرا که با توسعه حوزه های علمیه و راه اندازی نماز جمعه در مناطق مختلف خوزستان، استان را از خطرهایی که برخی استان ها را در شبهات فرا گرفته، واکسینه کرد و این حرکت بسیار ارزشمندی است که امروز حوزه علمیه خوزستان در ردیف حوزه های علمیه قم و مشهد دارای توانمندی های بسیار بالایی است.
امروز برخی از طلاب مدرسه امام خمینی(ره) اهواز، مدیریت کلان حوزه علمیه قم را به عهده گرفتند که این مسأله نشان دهنده سطح بالای فعالیت های علمی و فرهنگی حوزه های علمیه خوزستان است.
اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی در دایره وظایف خود، آمادگی دارد تا با توسعه کتابخانه های حوزه های علمیه در مرکز استان و شهرستان ها، بخشی از کتب ارسالی را به کتابخانه های مدارس علمیه اختصاص داده تا روحانیان و طلاب از اوقات فراغت خود، بیش از پیش استفاده کنند.
رسا ـ فعالیت های فرهنگی حوزه های علمیه خوزستان چه اندازه در ترویج فرهنگ اسلامی در این منطقه تأثیرگذار است؟
نکته ای که در ابتدا اهمیت دارد پیشرفت چشمگیر حوزه علمیه خوزستان و جایگاه آن در فعالیت های فرهنگی استان است؛ چرا که مقبولیت آیت الله موسوی جزایری در دولت، و مورد عنایت مقام معظم رهبری، مراجع تقلید و مردم مؤمن خوزستان بودن، منجر به توسعه حوزه های علمیه و تحولات عظیم در سراسر استان خوزستان شده است.
از جمله ابتکارات و تحولات عظیمی که در استان خوزستان و از سوی آیت الله موسوی جزایری شاهد آن بوده ایم تأسیس دانشکده امیرالمؤمنین(ع) است که خروجی آینده این دانشکده حوزوی، دانشگاهی است.
اما نکته ای که در این بخش لازم به بیان کردن است، مسأله وحدت طلاب حوزه های علمیه با هنرمندان است؛ چرا که اکنون این دو قشر فرهیخته جامعه فاصله بسیاری با هم دارند و باید برای پاسخگویی به شبهات و آشنایی دانشجویان با طلاب و علوم حوزوی، فاصله موجود را بر طرف کرده و سبب اتحاد این دو عرصه شویم.
رسا ـ مساجد چه میزان در ترویج فرهنگ اسلامی تأثیرگذار خواهند بود و با توجه به عدم وجود متولی خاص برای این نهاد حضرتعالی چه پیشنهادی برای سازماندهی وضعیت مساجد دارید؟
یکی از معضلات و مشکلات اصلی مساجد در کشور به ویژه خوزستان، نداشتن متولی مستقل است که این مسأله سبب عدم ساماندهی فعالیت ها و توزیع اعتبارات می باشد و اعتبارات به شکلی توزیع شده اند که بخشی از آن به سازمان تبلیغات اسلامی، بخش عمران به اوقاف و امور خیریه، بخش امکانات فرهنگی، هنری به فرهنگ و ارشاد اسلامی و در بخش پایگاه مقاومت به سپاه اختصاص داده است، البته هیئت امنا و امام جماعت نیز نقش مهمی در اداره مساجد به عهده دارند؛ از این رو نبود مدیریت منسجم و اساسنامه واحد سبب شده تا فعالیت مساجد در حوزه فعالیت های فرهنگی و دینی کمرنگ شود.
اگر می خواهیم این مشکل برطرف شود باید نهادها و مراکز فرهنگی متولی فعالیت های دینی به صورت فصلی و یا ماهانه جلسه ای را در محضر نماینده ولی فقیه در استان تشکیل داده تا فعالیت ها با تسلط و مدیریت ایشان انجام شوند در این صورت خروجی فعالیت های فرهنگی و دینی بهتری در مساجد استان خواهیم داشت. ارتباط مسؤولان فرهنگی با ائمه جماعات از دیگر اقداماتی که سبب تأثیرگزاری فعالیت مساجد در عرصه فرهنگی می شود.
اما نکته قابل بیان، بسنده نکردن به تأسیس کانون های فرهنگی و هنری در مساجد است، هر چند کانون های فرهنگی هم با فعالیت های ورزشی، فرهنگی، هنری، و علمی مؤثر هستند ولی معتقدم ظرفیت هایی که در این نهاد مقدس وجود دارد بیش از این است و اگر مدیریت واحدی برای فعالیت ها ساماندهی شود، به یقین شاهد خروجی های بهتر و فعالیت های با کیفیت تری خواهیم بود.
رسا ـ چه توصیه هایی و برنامه هایی برای استفاده بهتر از ماه مبارک رمضان پیشنهاد می کنید؟
با توجه به این که ماه مبارک رمضان بهترین فرصت برای فرهنگ سازی دینی و عادت دادن مردم به استمرار فضای معنوی است، همه ساله در موسم این ماه جامعه از معضلات اخلاقی و اجتماعی بسیار سالم تر خواهد بود که این مسأله از برکات ماه مبارک رمضان است.
ماه رمضان بهترین زمان برای مبلغان دینی و مسؤولان فرهنگی به ویژه صدا و سیما است و فرصت بسیارخوبی است تا رهنمودهای مقام معظم رهبری و مراجع عظام تقلید درباره مسأله حجاب و عفاف را تبلیغ کنیم؛ چرا که حجاب و عفاف از مهم ترین محور های جنگ نرم دشمنان علیه اسلام است.
توجه به تفسیر قرآن یکی از مقوله های مهم مبلغان است که تا کنون کمتر به آن پرداخته شده و انتظار می رود مبلغان دینی در هر شب از ماه مبارک رمضان به تفسیر آیاتی از قرآن کریم بپردازند.
ماه مبارک رمضان بهترین زمان برای ایجاد الفت و دوستی روحانیان با جوانان است؛ از این رو بستر مناسبی برای تبلیغ مبانی ارزشمند اسلامی برای مردم به ویژه جوانان است.
رسا ـ سخن پایانی شما؟
در پایان لازم است از خبرگزاری رسا و اقدامات صادقانه آن که در خدمت اسلام، انقلاب و دین مبین اسلام است تشکر و قدر دانی کنم؛ چرا که خبرگزاری رسا و هفته نامه ندای رسا مرکزی جامع برای نشر و ترویج مذهب تشیع و اخبار نورانی حوزه علمیه است که آینده ای روشن و درخشان دارد./945/گ403/س
ارسال نظرات