علوم انسانی غربی بر مبادی معرفتی غیر ارزشی بنا شده است
![علوم انساني](/Original/1388/06/27/IMAGE633901577534870000.jpg)
حجت الاسلام علی جابری، عضو هیئت علمی موسسه امام خمینی(ره) در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا، با اشاره به ضرورت بازسازی علوم انسانی گفت: باید توجه داشته باشیم که علوم انسانی رایج دستاورد غرب است، برای همین باید در مطالعه آن شرایط فرهنگی خود را مورد توجه قرار دهیم.
وی ادامه داد: علوم انسانی در قرن هفدهم پدید آمد، این دوران، اوج تفکرات فلسفی بعد از رنسانس است که دو مکتب عقلگرایی دکارتی در فرانسه و تجربهگرایی در انگلستان به وجود آمد.
این محقق علوم انسانی گفت: قرن هجدهم را از این رو عصر روشنگری نامیدهاند که دستاوردهای رنسانس، دو مکتب عقلگرایی و تجربه گرایی را پدید آورد و به تمام معنویات پشت پا زد.
وی در ادامه با اشاره به شرایط تولید علم اقتصاد در غرب گفت: نگرش عمومی این است که اقتصاد حاصل مطالعه رفتار اقتصادی مردم و برنامه ریزی و سامان دادن آن است لکن این تصور درست نیست.
این استاد حوزه و دانشگاه اظهار داشت: در فلسفه می گویند، اصول موضوعه هر علمی باید در علوم دیگر شکل گرفته باشد و علم اقتصاد هم دارای اصول موضوعه ای است که ریشه در هستی شناسی، انسان شناسی و مباحث دیگر دارد.
وی اظهار داشت: از رنسانس تا تولید علم اقتصاد حدود چهار قرن فاصله است در این فرصت دانشمندان غربی اصول موضوعه علوم دیگر را گرفتند و در اقتصاد تزریق کردند.
این محقق علوم اسلامی گفت: تولد اقتصاد در قرن هفدهم است ولی تا چند دهه بعد از تدوین اقتصاد، تنها اقتصاد سیاسی مطرح است، اقتصاد سیاسی همه مباحث اخلاق، سیاست و مباحث ارزشی اجتماعی را شامل می شده است.
این محقق علم اقتصاد اسلامی گفت: اقتصاد سیاسی تا پدید آمدن نئوکلاسیک ها وجود داشت و بعد مارشال کتابی نوشت به نام اصول علم اقتصاد که از آن به بعد مباحث فنی اقتصاد مطرح شد.
وی تاکید کرد: علم اقتصاد در ابتدا بر اساس مبانی شکل گرفت و تا یک دورهای سیاسی بود ولی پس از آن به مسائل فنی پرداخت.
حجت الاسلام جابری با اشاره به اینکه امروز تنها همان مسائل فنی در اقتصاد مطرح است، گفت: به نظر من در علم اقتصاد یک سری مسائل فنی وجود دارد که ما به طور مستقیم با آن سر و کار داریم و یک سری لایه های پنهان هم وجود دارد که تدوین کنندگان علم اقتصاد زرنگی کردهاند و اقتصاد را جهت دادهاند و نظام اقتصادی را در بستری شکل دادند که اومانیسم مطرح است.
این کارشناس علوم اسلامی گفت: امروز می بینیم لایه های پنهان علم اقتصاد که بر اساس آن علم اقتصاد پی ریزی شده است، در کتابها وجود ندارد و متأسفانه مسائل طوری مطرح شده که جای سؤالی هم برای دانشجویان نمیگذارد. /909/ت302/ع