مجموعه احکام اسلام درباره زن عادلانه است
حجت الاسلام محمد مهدی کریمینیا، معاون پژوهش مرکز تخصصی حقوق و قضای اسلامی حوزه علمیه قم در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا بیان داشت: عدم تساوی زنان و مردان در دیه، فتوای مشهوری است که به دلیل روایات فراوان نزدیک به اجماع شده است.
وی ادامه داد: مساله عدم تساوی مردان با زنان در دیه، ارتباط مستقیمی با نقش اقتصادی این دو در جامعه دارد، زیرا نه تنها در ایران و جوامع اسلامی بلکه در تمام جهان حتی آنهایی که به تساوی حقوق زنان و مردان قائل هستند، راندمان کار زنان از مردان پایینتر است و مردان نقش بیشتری در جامعه دارند.
این محقق حوزه علمیه قم بیان داشت: در مساله حقوق زنان باید از چارچوب نگاه های تک بعدی خارج شویم زیرا حقوق اسلام درباره زنان یک مجموعه دارای ابعاد گوناگون است که اگر به ابعاد مختلف آن نگاه کنیم، لاجرم به وجود عدالت حکم خواهیم کرد.
وی اظهار داشت: بر طبق تعالیم اسلامی و قوانین مدنی جمهوری اسلامی ایران، مرد وظیفه دارد مهریه و نفقه به زوجه خود پرداخت کند و زوجه حتی اگر درآمدی داشته باشد لازم نیست که آن را برای خانواده خرج کند بلکه زن دارای استقلال اقتصادی است.
این محقق علوم اسلامی بیان داشت: در نظام حقوقی اسلام حتی اگر به زن ارثی برسد او مکلف به خرج آن در خانه نیست و می تواند آن را برای خود پس انداز و خرج کند.
وی ادامه داد: در نظام حقوقی «کامن لو» زن مکلف به کار کردن است و باید درآمد خود را در خانه خرج کند و درآمد مرد و زن بالسویه در خانه خرج می شود، به عبارت دیگر زن نه تنها باید خارج از خانه کار کند بلکه از حقوقی همچون مهریه و نفقه نیز محروم است.
معاون پژوهش مرکز تخصصی حقوق و قضای اسلامی حوزه علمیه قم بیان داشت: درست است که در آیات قرآنی جان انسان ها مساوی عنوان شده است اما در دیه که عوض نقص عضو یا گرفتن جان است، روایات اسلامی به عدم تساوی دیه مرد و زن صراحت دارد.
وی تاکید کرد: حقوق زنان در اسلام باید به صورت جامع تصویر شود تا بتوانیم ارزیابی درستی از آن ارائه کنیم. /909/ت302/ع