دقت نظر مقام معظم رهبری در مباحث شعری بسیار جلوه می کند
چندی بود که از دیدار شاعران آیینی که به محضر رهبر معظم انقلاب اسلامی شرفیاب شده بودند، گذشته بود و به دنبال این بودیم که اطلاعات بیشتری را نسبت به این بزرگواران کسب نماییم؛ ایام عزاداری ماه محرم الحرام سبب گشت به این مقوله بیشتر توجه کنیم.
در میان این شاعران، یکی از برجسته ترین شخصیت ها، استاد علی مجاهدی(متخلص به پروانه) بود که از پیشکسوتان عرصه شعر آیینی و مذهبی می باشند و سال های سال است که انجمن شعری را در قم اداره می کنند و رهبر انقلاب هم در همان آغاز طلبگی در این انجمن شعر حضور داشته اند.
در همین راستا گفت و گویی خواندنی را با جمعی از شعرای این محفل شعری ترتیب دادیم که در ادامه آن را می خوانید:
رسا - جناب استاد علی مجاهدی، آشنایی شما با مقام معظم رهبری به کجا بر می گردد؟
آشنایی من با رهبر انقلاب به سال 38 برمی گردد، ایشان در آن موقع برای تحصیل همراه با برادر بزرگوارشان سید محمد به قم آمده بودند و در مدرسه حجتیه حجره ای داشتند. پدرم به جهت دوستی با پدر ایشان بسیار به ایشان ابراز علاقه می کردند و من نیز از آن زمان با ایشان آشنا شدم.
رسا - آیا تا به حال در صحن و سرای رضوی شعری سروده اید؟
به هر حال هر شاعر هنگامی که توفیق عتبه بوسی حضرت ثامن الحجج(ع) را پیدا می کند، مسلما از نظر عاطفی و به لحاظ روانی می تواند ارتباط ماورایی بهتری پیدا کند و این حالات عرفانی و ارتباط با عوالم دیگر در بسیاری از موارد برای خود شاعر اعجاب انگیز است؛ که البته بنده هم از این امر مستثنی نیستم.
بنده بیش از 40 سال است که در این مسیر قلم می زنم و آثار من گواهی می دهد که اشعار من به شیمیم و عطر اهل بیت معطر است. یکی از آثاری که من به صورت یک ترکیب بند نسبتا مربع بیان کردم این است: کوثر پیاله ای زشراب طهور است/ تور شهود پرتوی فاش ظهور دوست؛ سینای جلوه شاهد نور حضور توست / خورشید هم از آینه داران نور توست؛ چشمم که محو حسن ملیح تو می شود / اشکم دخیل بند ضریح تو می شود.
رسا - دیدگاه شعری شما نسبت به دیدگاه های شعری مقام معظم رهبری چیست؟
ایشان با آن همه مسؤولیت ها و اینها، دقت نظرشان در مباحث شعری بیشتر جلوه می کند و حضور در محافل شعری که رهبر انقلاب در آن حضور پیدا می کنند همیشه مغتنم بوده است.
رسا - آقای جانفدا به چه جهت شعر آیینی را انتخاب کردید؟
من از زمانی که به یاد می آورم در هیئت های عزاداری اهل بیت(ع) حضور پیدا می کرده ام، زیرا در خانواده ای مذهبی بزرگ شده ام و پدرم یکی از هیئت داران بزرگ شهر مذهبی قم بوده است، البته علاقه من به شعر و ادبیات باعث شد که گرایش شعری ام به سمت شعر آیینی باشد. در سنین 14 الی 15 سالگی نخستین شعرم را در سطوح ابتدایی شعر سرودم.
رسا - آیا تا کنون در حرم مطهر حضرت رضا(ع) شعری سروده اید؟
بله، در کنار یکی از حوض های حرم مطهر نشسته بودم و احساس عجیبی به من دست داد و شعری سرودم و آن شعر این است که : با یک کرشمه بازی آهو، نگاه تو/ از ره به در شدن همه سر به راه ها؛ انگار در رساله خون ریز، چشمشان/کشتن نبوده مسأله ای از گناه ها.
رسا - مقداری در خصوص حاشیه جلسه شعر خوانی شاعران آیینی با رهبر انقلاب بگویید.
در آن جلسه هنگامی که چند بیت شعر خواندم شانههای بعضی از حضار آرام آرام تکان خورد. جمعیت هیاتی بودند و رقیقالقلب. چند بیت بعد صدای گریه هم آمد. صداها بلند شد وقتی شعر رسید به اینجا: که شاید آخر سیر تکامل خلقت / سه جرعه تیر بریزی درون نای خودت؛ یکی به جای عمویت که از تو تشنهتر است / یکی به جای رباب و یکی به جای خودت. آخر شعر گفتم: والسلام علیکم و رحمت الله و برکاته. رهبر هم جواب دادند: و علیکم السلام. طیبالله انفاسکم.
رسا – آقای برقعی نخستین شعر شما پیرامون کدام یک از ائمه بود؟
نخستین شعر خودم را در سال 84 سرودم که البته بدون وزن و قافیه بود و به نوعی اولین مطلعی بود که با موضوع حضرت رضا(ع) سروده بودم و آن این بود: ای راهب کلیسا، دیگر نزن به ناقوس/خاموش کن صدا را نقاره می زند طوس.
رسا - وظیفه شاعران آیینی نسبت به ائمه معصومین به خصوص حضرت رضا(ع) چیست؟
حداقل وظیفه ما شاعران ایرانی این است که با زبان شعر به حضرت رضا(ع) عرض ادب کنیم و در میان شاعران، کسانی هستند که بهترین شعرشان، شعر رضوی است؛ این احساس وظیفه باعث می شود که این شاعران در محافل بزرگی که قرار می گیرند، همانند حضور در جلسه شعر آیینی با حضور رهبر انقلاب، اشعاری را با محوریت امام رضا(ع) بخوانند. به نظر من این احساس وظیفه به جهت لطف و عنایتی است که امام رضا(ع) نسبت به شاعران دارند.
رسا - آقای عرب خالقی مقداری در مورد حال و هوای محفل شعرای آیینی در دیدار با رهبر انقلاب برای مخاطبان بگویید.
مدت ها بود که آرزو داشتیم با شعرای هیئت، خدمت مقام معظم رهبری برسیم و از رهنمود های معظم له استفاده کنیم.
ما در گروهی که داشتیم جمع شدیم و خیلی هم علاقه مند بودیم که برای شنیدن سخنان رهبر معظم انقلاب خدمت ایشان برسیم؛ ولی آقا فرموده بودند که دوست دارم شعر بچه های هیئت را بشنوم و این سخن ایشان باعث شد که شوق و ذوق بچه ها برای حضور در نزد ایشان بیشتر شود.
الحمدلله در آن جلسه اشعار خوبی خوانده شد و این نکته مهم بود که هنگامی که جلسه شعر تمام شد، آقای حداد عادل پیش آقای زمانی، من و دیگر دوستان آمدند و گفتند که الان که من با آقا پشت پرده رفتم، آقا گفتند که: من خیلی خوشحالم و شعرهای خیلی خوبی امشب شنیدم. این سخن مقام معظم رهبری باعث شد که بچه های شاعر روحیه دو چندانی پیدا کنند، البته این نکته نا گفته نماند که سخنان آقا قله های جدید شعری را برای شعرای هیئت مشخص کرد و به آن ها امید داد.
رسا - چه چیز باعث شد که حال و هوای آن مجلس عوض شد و بوی امام رضا گرفت؟
بالاخره هر جا که حاج سید رضا مؤید باشد، یاد حضرت رضا و حرم مطهر رضوی را با خود می آورند؛ البته آقای رحمان نوازنی هم شعر زیبایی با موضوع حضرت رضا(ع) خواندند که بسیار تأثیر گذار بود./968/گ403/ر