جلیلی در پاسخ به مخالفان خود:
متأسفم برخی گفتوگوها را تنها خواندن یک بیانیه میدانند
خبرگزاری رسا ـ کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در پاسخ به برخی از مخالفان خود که معتقدند در گفتوگوهای 1+5 تنها بیانیه میخواند، تصریح کرد: این هنر دیپلماسی نیست که اگر فشار سیاسی میآید آن را به بخش فنی منتقل کند، تهدید وقتی رفع میشود که پیشرفت فنی سپر شود و کار خود را انجام دهد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، سعید جلیلی در پاسخ به سه کارشناس سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی شبکه چهار سیما که خواستار بیان دیدگاهها و رویکردهای وی در این سه حوزه بودند، گفت: با یک دولت کارآمد، چابک و دارای رویکردی صحیح که همه ظرفیتها را در کشاورزی، صنعت، فرهنگ و هنر به خوبی به کار گیرد، در چهار سال آینده شاهد یک شتاب بسیار قابل توجه در پیشرفت کشور خواهیم بود.
وی در پاسخ به این سؤال که چه ظرفیتهای در عرصه منطقهای و بینالمللی برای سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران وجود دارد، سیاست خارجی هر کشوری را دارای اصول، اهداف، ارزشها، حقوق و منافع خواند و گفت: دستگاههای سیاست خارجی باید درک دقیقی از این حقوق داشته باشند.
جلیلی با بیان اینکه سیاست خارجی در صحنه بینالملل عرصهای از اشتراک این منافع، ارزشها و حقوقی است که کشورها برای خود قائل هستند، افزود: جمهوری اسلامی ایران در صحنه بینالمللی با بیشتر کشورها نقاط بسیار مشترکی دارد که میتواند برای ما تولید فرصت کند.
نقاط فرصت در سیاست خارجی بیش از نقاط تهدید است
وی تصریح کرد: از اشکالات سیاست خارجی آن است که تنها نگاه میکردند به سه چهار کشور معدود غربی که با ما بیشترین اختلاف را داشتهاند، از بسیاری از کشورها غافل میشدند یا حداقل در اولویت قرار نمیگرفته است، در حالی که نقاط مشترک بین کشورها میتواند تولید فرصت کند.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری نقاط فرصت در سیاست خارجی کشور را بیش از نقاط تهدید دانست و با تأکید بر کیفی شدن این رویکرد، گفت: دستگاه سیاست خارجی و بخشهای مربوط به سیاست خارجی در بخشهای دیگر نگاهشان تنها به چند کشور که تقابل بیشتر با ما دارند محدود نشود تا زمینه برای گسترش ارتباطات بیشتر ایجاد شود.
وی در پاسخ به این سؤال که مدل سیاست خارجی شما واقعگرایانه است یا آرمانگرایانه و یا ترکیبی از هر دو، گفت: هیچ کشوری نمیتواند بگوید من در سیاست خارجی آرمان ندارم، همه کشورها این اهداف را دارند اما مهم آن است که آن را بتوان براساس تحولات محیطی و اقتضائات موجود محقق کرد.
ضرورت شکلگیری طرح تحول ساختاری در دستگاههای دولت
دبیر شورای عالی امنیت ملی همچنین اجرایی شدن طرح تحول اقتصادی را ضروری دانست و با اشاره به طرح خود با عنوان 12 گام حماسی تا تحول اقتصادی، توضیح داد: اگر دولت بخواهد اهداف خود را محقق کند اول از همه باید یک طرح تحول ساختاری و اداری در دستگاههای دولت شکل گیرد.
وی یادآور شد: علی رغم زحمات بسیاری که کارمندان دولت میکشند، اما خود نگران هستند که تلاشهای آنان نتیجه و کارآمدی لازم را ندارد، این مشکل متوجه ساز و کار و ساختار اداری ما است.
دولت باید مدعی مبارزه با مفاسد اقتصادی باشد
جلیلی ادامه داد: در بحث اقتصادی باید به دو موضوع توجه کرد، برای حل مشکلات سلبی مانند مفاسد اقتصادی و اخلال در عرصه اقتصاد تنها نباید به شیوه نظارتی و دستگاههای اطلاعاتی قضائی اکتفا کرد، اول از همه باید خود دولت مدعی مبارزه با مفاسد اقتصادی باشد.
وی گفت: سازوکارها به گونهای در ادارات و بخشهای اقتصادی به ویژه بانکها تعریف شود که اگر کسی خواست اخلال یا فسادی انجام دهد امکان نداشته باشد، اما این هم کافی نیست و باید کارآمدی دستگاههای دولتی با سازوکارهای مناسب به حد نصاب ممکن برسد.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه طرح تحول اقتصادی بسیار ضروری است، تصریح کرد: چرا هفتاد هزار میلیارد تومان معوقات بانکی داشته باشیم، این یعنی در سیستم بانکی دچار مشکل هستیم و چرا باید معوقات مالیاتی و یک همگونی در پرداخت مالیاتها داشته باشیم.
وی با تأکید بر شفاف شدن اقتصاد در کشور، خواستار تسریع در شکلگیری بانکهای اطلاعاتی شد و گفت: بانکهای اطلاعاتی باید به گونهای شکل گیرد که خود مانع بسیاری از مفاسد شود و همواره نشان دهد برای تصمیمگیری بهتر و سالمتر و دقیقتر وضعیت اقتصادی چیست.
جلیلی با بیان اینکه فردی میرود با اسمهای دیگر دهها خانه میخرد و دهها شرکت را ثبت میرساند که اگر مجموعه اینها ساماندهی شود و در یک بانک اطلاعاتی در کنار هم قرار گیرد، بسیاری از این مسائل رو میشود، به توضیح دوازده گام حماسی خود در تحول اقتصادی پرداخت.
وی افزود: اینگونه نیست که ابتدا یک گام و بعد گام دیگر انجام شود، بلکه بیشتر این گامها میتواند همزمان شروع شود چراکه زمان زیادی نداریم باید جدی پای کار بیاییم و شفافیت اقتصادی، حمایت از تولید، حمایت از محصولات کشاورزی و پالایش دستگاههای اداری را همزمان شروع کنیم.
محصولات فرهنگی از منابع قدرت نظام است
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری در پاسخ به سؤال دیگری، گفتمان انقلاب اسلامی و جایگاه ویژه محصولات فرهنگی را در این گفتمان مورد بررسی قرار داد و گفت: یکی از ظرفیتها و منابع قدرت ما در سیاست خارجی محصولات فرهنگی است.
وی اظهار کرد: پیام انقلاب اسلامی قدرتی است که امروز برای ما ایجاد شده و در سطح بینالمللی نفوذ دارد و توانسته در قلوب ملتهای منطقه جا پیدا کند؛ در این 34 سال گذشته اگرچه کمکاریهایی بوده اما تولیدات خوبی داشتهایم که باید به خوبی توزیع کرده و به دست مخاطب خود برسد.
جلیلی توزیع مناسب محصولات فرهنگی را از اولویتهای دولت خود دانست و تأکید کرد: پس از بیداری اسلامی بسیاری افراد که به ایران میآیند میگویند ما محتاج تجارب شما در پیروزی انقلاب هستیم و این تجارب در شکل هنری یک خاطره، فیلم، داستان و رمان باید به آنها عرضه شود.
وی با بیان اینکه شهید چمران و شهید احمدی روشن، موضوعهای اساسی مانند قیام 15 خرداد و ارزشهای دفاع مقدس هر کدام یک ظرفیت هستند که در دنیا مشتاق دارند، گفت: صادرات محصولات فرهنگی مناسب هم پیام انقلاب را به دیگر نقاط جهان منتقل میکند، هم پشتوانه قدرت ما میشود و هم به لحاظ اقتصادی برای تولیدکنندگان ارزش مادی دارد.
رویکرد فرهنگی من حمایت از تولید و توزیع مناسب است
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری رویکرد فرهنگی خود را حمایت از تولید و توزیع مناسب محصولات فرهنگی عنوان و اظهار کرد: باید صادرات محصولات فرهنگی به عنوان یک بحث اساسی در دستور کار دولت قرار گیرد، این تنها به وزارت ارشاد مرتبط نمیشود و تمام دستگاههای مربوطه باید در این زمینه فعال شوند.
وی با بیان اینکه بسیاری از محصولات خوب فرهنگی تولید شده توزیع مناسبی در داخل ندارد، پشتیبانی واقعی از ظرفیتهای عظیم فرهنگی کشور را ضروری دانست و با تأکید بر شناسایی ظرفیتها، تأمین شغلی و بیمه هنرمندان، گفت: باید به ظرفیتسازان فرهنگی نگاه حرفهای داشت.
جلیلی همچنین بر اصل استفاده از نیروهای متخصص و کارآمد تأکید کرد و در پاسخ به این سؤال که آیا در دولت خود از متخصصان اصولگرا و اصلاحطلب استفاده خواهید کرد، گفت: آیا واقعا نیروهای کارآمد، متعهد، معتقد و ارزشمندی که در عرصههای مختلف کشور وجود دارند منحصر در اصولگراها و اصلاحطلبان هستند، پاسخ گفت.
نباید به ظرفیتهای کشور نگاه جناحی داشت
وی تصریح کرد: باورم این است که در شهرستانها ظرفیتهای بسیارخوبی وجود دارد که بسیار کارآمد و معتقد هستند و با تمام وجود کار میکنند؛ نباید تنها با نگاهی جناحی به ظرفیتهای کشور نگاه کرد، اکثریت جامعه افرادی دلسوز و معتقد به ولایت و نظام و علاقهمند به خدمت و کارآمد هستند که متأسفانه کنار گذاشته شدهاند.
وی گفت: کسی که در یک چنین مسؤولیتی قرار میگیرد باید بنایش این باشد که هر نیرویی که بتواند بهتر از همه با تعهد و شایستگی یک وظیفه را انجام دهد بر سر کار بیاورد؛ برخی افراد در دستگاههای مختلف، صالح و شایسته هستند و اگر در کاری قرار گیرند بسیار میتوانند آن کار را جلو ببرند.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه در ایام انتخابات این افراد را نمیبیند و نمیداند به چه کسی هم رأی میدهند اما حتما خود را به استفاده از آنها در دولت ملزم میکند، ابراز کرد: دولت مقتدر دولتی نیست که دستگاههای پلیسی و امنیتی زیاد داشته باشد بلکه نیروهایی که در آن دور هم جمع میشوند باید با همدلی و یک نوع ارزشهای مشترک کار کنند مانند آنچه در دوران دفاع مقدس داشتیم.
ظرفیتهای جغرافیایی کشور منحصر به فرد است
وی در بخش دیگری از سخنان خود از روستاها به عنوان موتور حرکت توسعه و پیشرفت کشور نام برد و گفت: جمهوری اسلامی ایران و ظرفیتهای جغرافیایی کشور منحصر به فرد است، میتوانیم در بخش کشاورزی محصولات متنوعی را تولید کنیم که محصولات بسیاری از کشورهای پیشرفته صادرات کشاورزی است.
جلیلی افزود: باید به سمت یک اشتغال مولد و پایدار در روستاها برویم آن هم نه تنها ظرفیت کشاورزی ک اقتضائات فصلی دارد، بسیاری از صنایع کوچک را میتوان در روستاها مستقر کرد؛ باید بتوان با سازوکارهای مناسب از کشاورز به گونهای حمایت کنید که تولیداتش بر روی زمین نماند و مطمئن باشد که از تولیداتش پشتیبانی خواهد شد.
وی با بیان اینکه با سامان دادن به تولیدات کشاورزی کشور و فراهم شدن امکانات رفاهی برای روستاها، سیر مهاجرت به شهرها برعکس خواهد شد، گفت: تا نیاییم و این دستگاههای مربوطه را اصلاح کنیم این بحثها انجام نمیشود، اینکه همه دولتها گذشته در صدد حمایت از تولید، کاهش تورم و رفع بیکاری بودند و چنین خواستهای داشتند اما در انجام آن موفق نبودند به سبب عدم اصلاح سازوکارهای دستگاههای دولتی است.
شکلگیری اقتصاد دانشبنیان با پشتیبانی از فارغالتحصیلان
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری ابراز کرد: اگر ظرفیتهای کشور را شکوفا کنیم یک قدرت بزرگ بسیار بزرگتر از هستهای آزاد میشود و یکی از ظرفیتهای بزرگ دانشگاه است، اگر ما برای تولید کشاورزی و صنعتی میگوییم باید یک سیری را تعریف کنیم که فرجامش مشخص باشد، برای مسائل علمی هم باید برنامهریزی مناسبی داشته باشیم.
وی ادامه داد: بیش از چند صد میلیارد برای پژوهش در علوم انسانی بودجه تخصیص میدهیم، به اندازه بودجه دو وزارتخانه، اما کاربردش چیست و چه استفادهای میشود، چرا اقتصاد تنها باید بر مبنای ثروت باشد، بستر لازم برای جذب دانشجویان درس خوانده را فراهم کنیم و با پشتیبانی از فارغالتحصلان کشور، اقتصاد دانشبنیان را شکل دهیم.
جلیلی از اراده و اولویتبندی مناسب به عنوان راه تحقق این خواسته نام برد و متذکر شد: در بحث معوقات بانکی که بررسی میکردیم دیدیم شش نفر پنج هزار میلیارد تومان وام گرفتند و پرداخت نکردهاند بعد از بررسی دیدیم که این شش نفر در کار تولیدی هم نیستند بلکه در کار دلالی هستند.
وی گفت: چطور به شش نفر حاضر هستید به اندازه دو برابر یارانهای که به هفتاد میلیون کشور پرداخت میشود، در این سیستم غلط وام تعلق گیرد، وقتی حفره باشد تخصیص منابع اینچنین میشود که پنج هزار میلیارد به شش نفر داده میشود که در کار دلالی هستند، پس میشود این میزان قابل توجه نیز به دانشمندان که ظرفیت تولید دارند، اختصاص یابد.
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه امزیت نسبی ما امروز در نیروهای جوان و تحصیلکرده و دانشمند است و باید به این موضوع توجه شود ، گفت: اگر آمدیم به این کارخانههای دانش بنیان بها دادیم با یک درصد قابل توجهی، صادرات، ارز و اشتغال در شکل ارزشمند افزایش پیدا میکند.
دفاع از انرژی هستهای دفاع از حق حاکمیت است
وی در پاسخ به سؤال دیگری که مطرح میکرد چگونه میتوان با هزینه کمتر بتوان انرژی هستهای را تکمیل کرد، گفت: فشارها نشان میدهد که این طرف کالای ارزشمندی تولید شده است، انرژی هستهای میتواند یک ظرفیت و فرصت برای کشور باشد؛ انرژی هستهای نیاز کشور است.
جلیلی با بیان اینکه سوخت 20 درصد در ایزوتوپهای دارویی نیاز کشور است و 850 هزار بیمار کشور در سال از این فناوری استفاده میکنند، سخنان خود را اینگونه تکمیل کرد که در سال 88 گفتیم این سوخت را برای تولید دارو به ما بدهید که به صراحت گفتند نمیدهیم و ما خود آن را تولید کردیم.
وی با اشاره به اینکه زمان ایزوتوپهایی دارویی محدود است و نمیتوان آن را وارد کرد و موقع وارد کردن هم مشکلات خود را دارد، دستیابی به انرژی هستهای را حق کشور خواند و تصریح کرد: حق در جنس هزینه و فایده نیست، اینکه بگوییم یک اروند رود مگر چه بود که با صدام دعوا داشتیم و پانصد هزار شهید و مجروح دادیم، این حق حاکمیت است.
وی گفت: ملت ما با قدرت از حقش دفاع کرد اما به طوری بود که تنها از اروند حمایت نکردیم بلکه براساس آن دفاع جدی که از آن حق انجام دادیم، 25 سال است آنها فهمیدند که دیگر نمیتوانند چشم طمع به خاک ما داشته باشند و امروز هم در حق هستهای همین بحث است و دفاع تنها حق هستهای نیست بلکه دفاع از همه حقوق کشور است.
دبیر شورای عالی امنیت ملی، روند گفتوگوهای هستهای را مثبت و به نفع ایران ارزیابی کرد و گفت: زمانی میگفتند یک سانتریفیوژ نداشته باشید امروز هر مقدار که بخواهیم سانتریفیوژ تولید میکنیم چه نسل اول و چه نسلهای بعدی و امروز در زندگی و در بحث برق و ایزوتوپهای دارویی و کشاورزی از آنها استفاده میکنیم.
وی با بیان اینکه با همین ظرفیتهای فنی مانع آن شدیم که بتوانند مسیر زیادهخواهی را دنبال کنند، از اینکه برخی میگویند گفتوگوهای 1+5 چه فایدهای دارد، ابراز تأسف کرد و گفت: آنها در سال 88 میگفتند خواستههای ما را انجام دهیم تا ما سوخت 20 درصد بدهیم اما امروز میگویند ما این خواستهها را انجام میدهیم و شما سوخت 20 درصد را ادامه ندهید.
تهدید و تحریم با پیشرفت فنی رفع میشود
جلیلی در پاسخ به برخی از مخالفان خود که معتقدند در گفتوگوهای 1+5 تنها بیانیه میخواند، تصریح کرد: آنها در موضوع هستهای میخواستند مانع پیشرفت ما شوند، این هنر دیپلماسی نیست که اگر فشار سیاسی میآید آن را به بخش فنی منتقل کند، تهدید وقتی رفع میشود که پیشرفت فنی سپر شود و کار خود را انجام دهد.
وی ادامه داد: آنها میخواستند ایران را متهم کنند به اینکه پایبندی لازم را ندارد، در این پنج سال از کارهای اصلی به آژانس گفتیم هر سؤالی دارید بگویید ما حل میکنیم که شش سؤال را مطرح کردند و پاسخ دادیم و بعد سراغ مطالعات ادعایی رفتند و گفته بودند این مطالعات تنها ادعا شده و مسأله باقیمانده نیست.
این کاندیدای یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری افزود: از این پنج سال تنها آنها توانستند قطعنامه 1929 را صادر کنند، آقای اردوغان و نخست وزیر ترکیه و رییس جمهور برزیل به ایران آمدند بیانیه تهران را نوشتیم و وقتی بیانیه را سه کشور امضا کردند، کسانی که میخواستند این فشار را بر ما تحمیل کنند با یک بلوک جدید قدرت روبهرو شدند.
وی تصریح کرد: آنها در گفتوگوها موفق نبودند و منطق جمهوری اسلامی ایران مانع شده که آنها بتوانند اجماع بین خود ایجاد کنند و این خود یک تهدیدزدایی است، آمریکا در روز اول در تقابل با ایران بوده است، وقتی قطعه هواپیما و دارو را تحریم میکند طبیعی است که کارهای خود را دنبال کند.
جلیلی با بیان اینکه این روند یک روند مثبت در عرصههای مختلف در عرصههای فنی، حقوقی و سیاسی بوده است، گفت: اینکه در آلماتی آنها در پاسخ به سؤالات ما میگویند برویم با پایتختهایمان مشورت کنیم و چند روز جواب میدهیم و بعد از چهل روز جواب میدهند آیا به خاطر یک بیانیه خواندن است، آیا با خواندن بیانیه این خواسته برآورده میشود؛ متأسفم برخی این را میگویند.
وی پیشرفت کشور چه در بحث هستهای و چه در زمینههای دیگر را مدیون نیروهای وفادار و شهدای کشور دانست و تأکید کرد: اگر من دهها بار هم به ژنو میرفتم، ظرفیتها تغییر نمیکرد، این پیشرفت به سبب تلاشهای شهید شهریاری بود، فردی اهل نماز شب که مینشیند بدون اینکه یک ریال از جمهوری اسلامی بگیرد بحث سوخت 20 درصد را انجام میدهد.
افزایش اقتدار کشور با فشارهای دشمن میسر میشود
این نامزد انتخابات ریاست جمهوری خاطرنشان کرد: البته فشارهایی را که میآورند نفی نمیکنم، اما این فشارها سبب افتخار و قدرت ما میشود، در مسأله دفاعی فشار آوردند و بیشترین پیشرفتهای ما در حوزه دفاعی است و بیشترین فشار را در عرصه هستهای آوردند و در عرصه هستهای جزو ده کشور جهان شدیم و در عرصههای دیگر هم فشار بیاورند میتوان به رشد حداکثری رسید.
وی با بیان اینکه برخی تحریمها یک فشاری را وارد میکند اما اگر هوشمندانه با آن برخورد شود تبدیل به فرصت میشود، گفت: در این زمینه هم راهبرد داریم و هم مصوباتی خوبی داشتیم که در برنامه پنج ساله وجود دارد، اما سؤال ما چرایی اجرا نشدن آنها است، اولویت دولت باید آن باشد که مشابه سفرهای استانی سفرهای وزارتخانهای راه بیفتد و وزارتخاهها به گونهای کارآمد شوند و این مصوبات را محقق کنند.
جلیلی در پاسخ به سؤال پایانی کارشناس فرهنگی شبکه چهار سیما که درباره وضعیت سینمای کشور پرسیده بود، گفت: هنر و قدرت انقلاب اسلامی در پیام آن است، هرچقدر این پیام هنرمندانهتر مطرح شود گستره نفوذش بهتر خواهد بود که در این بین سینما از بهترین ابزارهایی است که میتواند پیام انقلاب را منتقل کند و دولت باید به سراغ سینما رود و از این ظرفیتهای عظیم استفاده کند./920/ز502/ج
ارسال نظرات