چند خبر کوتاه از سازمان اوقاف و امورخیریه
به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از روابط عمومی سازمان اوقاف و امورخیریه، سجادی از واقفان کشور گفت: در این شورا باید از چهرههای صاحب نظر استفاده شود، همچنین لازم نیست اعضای این شورا حتما مسئولیتی در کشور داشته باشند زیرا صاحبنظران زیادی هستند که در عین گمنامی، میتوانند راهکارهای مؤثری را در این زمینه ارائه کنند.
شورای راهبردی ترویج فرهنگ وقف تشکیل شود
وی ادامه داد: در این شورا باید راهبردهای مناسب برای ترویج و توسعه فرهنگ وقف تصویب و به صورت یک سند ارائه شود، در این صورت است که نقش هر یک از دستگاهها و نهادها در توسعه و ترویج فرهنگ وقف مشخص خواهد شد.
این واقف همچنین اظهار کرد: فرهنگ وقف با سخنرانی توسعه نمییابد؛ بنابراین هفته وقف فرصت خوبی برای تبیین عملکردها و شناسایی نقاط قوت و ضعف در جهت نهادینه شدن فرهنگ وقف است.
سجادی یادآور شد: به عنوان مثال در مقاطعی، بحث زکات در کشور آن طور که باید پررنگ نبود، اما حجتالاسلام قرائتی تلاشهای موثری برای نهادینه شدن فرهنگ زکات انجام داد و موفقیتهایی هم به دست آمد.
این استاد دانشگاه افزود: وقف جزو مواردی است که به فرهنگسازی جدی نیاز دارد چون آثار و منافع آن مورد استفاده جامعه قرار خواهد گرفت و بانوان نیز در این راستا رسالت بزرگی دارند.
وی اظهار کرد: در کنار موارد یاد شده، بانوان میتوانند با وقف بستههای فرهنگی و طلا و جواهرات به جوانان در آغاز زندگی مشترک آنها یاریرسان باشند و این وقف نوعی پیروی از الگوی زندگی حضرت علی(ع) و حضرت فاطمه(س) است.
پزشکیان: وقف منجر به تقسیم ثروت در جامعه میشود
عضو فراکسیون وقف در مجلس شورای اسلامی با اشاره به نقش وقف در کاهش فاصله طبقاتی و تقسیم و توزیع ثروت گفت: انسانها، براساس عمل خیر و وقف خود، جاودانه میشوند.
مسعود پزشکیان، نماینده مردم تبریز در مجلس شورای اسلامی با بیان این مطلب افزود: زمانی که انسان از این دنیا رخت بر میبندد، تنها راه ادامه مسیر خیرات و صواب برای او وقف است.
به گفته این نماینده مجلس انسانها براساس عمل خیر وقف خود، جاودانه باقی میمانند و وقف فرصتی برای اینها فراهم میکند که نام و یادشان محفوظ باقی بماند.
وی افزود: بنابراین این، وقف فرصتی معنوی برای جاودانه ماندن انسان به شمار میآید، لذا لازم است که انسان از این فرصت معنوی نهایت استفاده را بکند.
وی در ادامه با اشاره به اینکه، متولیان امر وقف، باید آثار معنوی و برکات آن را برای مردم تبیین کنند، بیان داشت: وقف تنها متعلق به انسانهای بسیار ثروتمند نیست، بلکه هر فردی، حتی با مال اندک خود، میتواند وقف کند.
پزشکیان ادامه داد: حتی میتوان به صورت دسته جمعی نیز وقف کرد و به عبارتی افراد با مشارکت یکدیگر برای جاودانه ماندن میتوانند وقف کنند.
نماینده تبریز به وقف در بخشهای ساخت کتابخانه، مدارس و راهها و پلها اشاره و خاطرنشان کرد: امروز نیاز بسیاری در عرصه آموزشی و پژوهشی برای وقف داریم و باید واقفان را به سمت، ساخت مراکز پژوهشی ترغیب کرد.
این وزیر اسبق بهداشت و درمان ادامه داد: وقف روش و سنت بسیار با ارزش و تاثیرگذری است و نباید به هیچ وجه، وقف از مسیر اهداف واقف، تحریف شود.
وی به ضرورت صرف اموال موقوفه در مسیر نیات واقفان اشاره و تصریح کرد: باید مسئولان اوقاف و امور خیریه، طوری برنامه ریزی و مدیریت کنند، که هیچ کس، چه ارگانهای دولتی و غیره، نتوانند، کاربری وقف را تغییر دهند.
این نماینده مجلس تصریح کرد: اطلاع رسانی و تبلیغ در زمینه وقف، باید افزایش یابد، مسئولان آن، ضمن برطرف کردن کاستیها به این امر نیز توجه کنند.
وی با بیان این مطلب که، وقف نوعی پوشش فقرا و نیازمندان به شمار میآید، تصریح کرد: وقف، شکاف طبقاتی را کاهش داده و تقسیم ثروت در جامعه ایجاد میکند.
وی افزود: از مسئولان و دست اندرکاران سازمان اوقاف و امور خیریه تقاضا داریم، همانطور که در شرع مقدس به وقف تاکید دارد، عمل کرده و اجازه ندهند، هیچ کسی اموال موقوفه را از مسیر مدنظر واقف منحرف کند.
وی همچنین با اشاره به اینکه، مجلس نیز ضمن تصویب قوانین مورد نیاز سازمان اوقاف و امور خیریه باید، نظارت خود را در این راستا تقویت کند افزود: قوه قضائیه نیز باید با متخلفان، در زمینه اموال موقوفه برخورد قاطع داشته باشد.
عضو مجلس خبرگان رهبری: ترویج فرهنگ وقف در جامعه بردوش روحانیت است
یک عضو مجلس خبرگان رهبری، با تاکید بر نقش روحانیت در ترویج فرهنگ وقف گفت: وقف تأثیر به سزایی در توزیع عادلانه ثروت و فقرزدایی در جامعه دارد و با احیاء وقف فاصله طبقاتی اقشار جامعه را پر میشود.
آیت الله محسن حیدری امام جمعه موقت اهواز، با تبیین برخی آثار سنت حسنه وقف در جامعه تصریح کرد: وقف یکی از سنتهای ارزشمند اسلامی است که در اسلام تأکید زیادی بر آن شده و چنانکه جامعه اسلامی به آن عمل کند بسیاری از مشکلات اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و دینی رفع خواهد شد.
وی یکی دیگر از ویژگیهای وقف را پر کردن فاصله طبقاتی در جامعه دانست و گفت: وقف تأثیر به سزایی در توزیع عادلانه ثروت و فقرزدایی در جامعه دارد و میتواند مقداری از ثروت طبقات برخوردار و مرفه را در اختیار عموم مردم قرار دهد که با این اقدام فاصلهها و حفرههای بین طبقات جامعه پر میشود.
این عضو مجلس خبرگان رهبری وقف را یک سنت دیرینه به در ازای قدمت تاریخ اسلام عنوان کرد و افزود: مسلمین از همان ابتدای تاریخ اسلام با آموزههای پیامبر اکرم(ص) و ائمه اطهار(ع) به وقف روی آوردند و وقف یکی از زمینههای فعال و سازنده اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و فعالیتهای همه جانبه در جامعه بوده است.
آیت الله حیدری همچنین به اهمیت نقش روحانیون و حوزویان در ترویج فرهنگ وقف اشاره و اظهار کرد: متولی تبیین آموزههای دینی به مردم، روحانیت و حوزههای علمیه هستند و یکی از آموزههای دینی وقف است، بنابراین متولی اصلی تبیین و ترویج فرهنگ وقف در جامعه و آگاه کردن مردم به آثار و برکات وقف در مرحله اول بر دوش روحانیت است البته این نافی رسالت رسانههای دیگر در اطلاع رسانی و تبلیغ در امر وقف نیست.
امام جمعه موقت اهواز با تأیید عملکرد سازمان اوقاف و امور خیریه در دوره مدیریت جدید این سازمان، گفت: سازمان اوقاف در سالهای اخیر با رفع برخی از مشکلات موجود در جامعه اقدامات مؤثری در زمینه احیاء فرهنگ وقف در جامعه انجام داده است.
وی تاکید کرد: فرهنگ وقف از پویاترین اموری است که به واسطه اسلام در بلاد مسلمین به وجود آمده و باید در حفظ و احیای این فرهنگ غنی تلاش شود.
این عضو مجلس خبرگان رهبری افزود: یکی از وظایف سازمان اوقاف اداره امامزادگان و بقاع متبرکه است که نقش بسیار مهم و اثرگذاری در هدایت جامعه و مردم دارند، لذا در شرایط کنونی که جامعه بینالملل در برابر ایران صف آرایی کرده است، باید با تلاش در جبهههای مختلف، برتری خود را نسبت به دشمنان ایران به اثبات رسانیم.
وی همچنین به نقش امامزادگان در برابر تهاجم فرهنگی دشمنان تاکید کرد و گفت: امروز باید در عرصه فرهنگی در مقابل دشمنان برنامهریزی کرد و نقشههای آنها را برهم زد، لذا امامزدگان و بقاع متبرکه یکی از مهمترین مراکز در برابر تهاجم فرهنگی و هجمههای دشمنان در این جبهه و نقشههای آنها برای جوانان است که باید با فعال کردن مساجد و امامزادگان در کشور و با برنامههای جذاب آنها را به این مکانها جذب کرد که با این امر آینده جوانان بیمه میشود.
آیت الله محسن حیدری، در پایان با تأکید بر گسترش سنت حسنه وقف در جامعه خاطرنشان کرد: در چند سال اخیر تحولات خوبی در خصوص افزایش اثر بخشی وقف در جامعه و استفاده بهتر از این فرصت الهی ایجاد شده است.
رئیس مجمع نمایندگان آذربایجان شرقی: حاضرم بخشی از ارث پدری ام را وقف کنم
رئیس مجمع نمایندگان استان آذربایجان شرقی با اشاره به اینکه علاقهمند است، جزو واقفان باشد، گفت: مجلس انتظار دارد تا سازمان اوقاف در قالب لایحه موارد ضروری را برای رفع موانع ارائه دهد و نمایندگان نیز آمادگی کامل دارند لوایح را تصویب کنند.
محمد اسماعیل سعیدی رئیس مجمع نمایندگان استان آذربایجان شرقی با اشاره به بحث وقف در جامعه اسلامی و نقش تاثیرگذار آن بیان داشت: یکی از دلایل اصلی اهمیت دادن، دین مبین اسلام به سنت حسنه وقف، حضور گسترده و مشارکت مردم در امر خیر است.
وی ادامه داد: با توجه به وضعیت کنونی، دولتها نمیتوانند بدون مشارکت مردم در مسائل مختلف مثل آموزش، بهداشت و درمان، رسیدگی به محرومین و ... حضور همه جانبه پیدا کنند.
نماینده مردم تبریز، اسکو و آذرشهر اظهار داشت: براساس سیاستهای غلط رژیم گذشته، موقوفات به سمتی هدایت شده که بهرهبرداری از موقوفات در جهت خیر کم شده و ترغیب مردم کاهش یافته است هر چند که بخش قابل توجهی از این نقصانها بعد از انقلاب اسلامی جبران گردیده است.
نماینده مردم تبریز، اسکو و آذرشهر با تاکید بر به روز رسانی مبحث وقف و خروج از مدیریت به سبک سنتی برای افزایش بهرهوری گفت: میتوان با وارد کردن وقف در نظام آموزشی، تفکر و فرهنگ را در ذهن و اندیشه جوانان وارد کرد تا با گذشت زمان، این تفکر را در عملکرد مردم مشاهده کرد.
سعیدی نقش رسانهها و مطبوعات را در ترویج فرهنگ وقف ضروری دانست و افزود: میتوان با ساختن سریالها و فیلمهای سینمایی تاثیر گذار و بدور از مسائل کلیشهای، افکار عمومی را هدایت کرد.
عضو کمیسیون اجتماعی مجلس با بیان اینکه اکثر نمایندگان اهمیت بحث وقف را میدانند اذعان داشت: مجلس انتظار دارد تا سازمان اوقاف در قالب لایحه، موارد ضروری را برای رفع موانع ارائه دهد و نماینگان نیز آمادگی کامل دارند تا با حمایت از این طرحها، اقدامات لازم را انجام داده و لوایح را تصویب کنند.
وی با اشاره به اینکه در زمانهای گذشته بخش قابل توجهی از اوقاف بدون استفاده و رسیدگی بود خاطرنشان کرد: سازمان اوقاف علیرغم مشکلات زیاد به موفقیتهای زیادی دست یافته است و هر چند که این تلاشها کافی نیست و باید افزایش یابد.
وی در پایان با بیان اینکه افراد زیادی هستند که تمایل به وقف دارند اما وقت کافی برای پیگیری ندارند، اظهار داشت: بنده حاضرم بخشی از ارث پدری خود را در صورت همکاری سازمان اوقاف و انجام کارهای اداری و حقوقی آن وقف کنم.
عضو هیات رئیسه مجلس: سازمان اوقاف وظیفه خطیری در نگهداری از موقوفات بر عهده دارد
دکتر فرهنگی عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی گفت: سازمان اوقاف وظیفه خطیری در نگهداری از موقوفات بر عهده دارد
محمد حسین فرهنگی عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی ضمن تبیین کارکرد وقف بیان داشت: آذربایجان از گذشته پیشقدم در امر خیر وقف بوده و موقوفات زیادی در سراسر استان داریم تا جایی که امروز شاهد هستیم برخی از روستاییان نیز اموال خود را وقف میکنند.
فرهنگی با اشاره به فواید فراوان وقف برای شخص واقف بیان داشت: وقف از جمله معدود راههای برقراری ارتباط انسان با اموال خویش پس از مرگ بوده و مانند صدقهای است که همواره در طول حیات و پس از مرگ جاری خواهد بود.
نماینده مردم تبریز، اسکو و آذرشهر با توصیه به مدیران اوقاف برای بکار بستن نهایت تلاش و اهتمام خویش برای مراقبت از اموال وقفی مردم تاکید کرد: بدون شک سازمان اوقاف و خیریه وظایف خطیری در مراقبت از موقوفات و به نتیجه رساندن آنها به عهده دارد.
وی در پایان با اشاره به طرح مجلس برای واگذاری کامل امور مساجد به سازمان اوقاف متذکر شد: در صورت اتمام و به کار گرفتن کامل این طرح میتوان از ظرفیت عظیم فرهنگی، اجتماعی و ... مساجد در جهت اهداف نظام جمهوری اسلامی ایران استفاده کرد.
رئیس شورای فرهنگی نهاد ریاست جمهوری: مشکلات پس از انقلاب مانع رسیدن وقف به جایگاه اصلی خود شد
رئیس شورای فرهنگی نهاد ریاست جمهوری با اشاره به نقش دستگاههای دولتی در نهادینه کردن امر وقف در جامعه گفت: فرهنگ سازی وقف باید از درون خانوادهها آغاز شود.
حجت الاسلام سید رضا اکرمی درباره اهمیت سنت وقف در آموزههای اسلامی با اشاره به آیه 90 سوره نحل، گفت: این آیه از آیات محکمات و کلیدی قرآن است که برخی از مفسرین میگویند این آیه به تنهایی برای بیان عظمت قرآن کافی است و خداوند در این آیه شریفه فرمان به عدالت، احسان و رسیدگی به خویشاوندان و تهی دستان را میدهد که وقف نیز یکی از دستورات محکمه قرآن است، چرا که جامعه اسلامی چه در دوران حیات و چه بعد از حیات به احسان کردن توصیه بسیار میکند و وقف یک نوع از احسان است.
وی افزود: برای تبیین جایگاه وقف در جامعه باید این حقیقت را بپذیریم که حیات واقعی انسان از زمان ولادت به بعد است و مرگ به معنای فانی شدن وجود ندارد با این وجود انسان میتواند با وقف کردن در کنار احسان و خدمت به مردم، حیات معنوی و متافیزیکی خود را تضمین کند.
رئیس شورای فرهنگی نهاد ریاست جمهوری بیان داشت: به دلیل مشکلات و ناهمواریهایی که نظام سلطه بعد از پیروزی انقلاب برای انقلاب و نظام نوپای جمهوری اسلامی، از قبیل جنگ، انفجارها، ترورها، تحریم و امثال اینها ایجاد کردند، ذهن مسئولین صرف مسائل اقتصادی، اجتماعی و سیاسی شد و به فرهنگ غنی اسلام و مباحث مهم دیگر مثل وقف و احسان پرداخته نشد.
وی با بیان اینکه فرهنگ وقف در جامعه آنگونه که باید جلوه پیدا نکرده است گفت: در زمینه وقف باید طوری در جامعه فرهنگ سازی شود که هر انسانی که تا حدی توانایی مالی دارد یک سوم اموال خود را برای پس از مرگ در زمینههای مورد نیاز جامعه وقف کند.
اکرمی خاطرنشان کرد: سازمان اوقاف و امور خیریه با توجه به اقداماتی که با وجود شرایط حاضر انجام داده است کارنامه مقبولی دارد، اما مطلوب نیست چراکه اگر دستگاههای دولتی و غیردولتی بدهی خود را به وقف پرداخت کنند اقدامات شایستهتری در این زمینه میتوان انجام داد.
رئیس شورای فرهنگی نهاد ریاست جمهوری با بیان اینکه در فرهنگ اسلام باید به باقیات و صالحات بهای بیشتری داده شود افزود: با توجه به اینکه اسلام این شرایط را فراهم کرده که هر مسلمانی بتواند برای پس از مرگ یک سوم اموال خود را وقف کند، نشانگر این است که مسلمان باید هم در زمان حیات و هم پس از فوت، گره گشا باشد.
وی در پایان با اشاره به نقش دستگاههای دولتی در نهادینه کردن فرهنگ وقف در جامعه بیان داشت: دستگاههای دولتی با متخلفان در زمینه وقف باید برخورد کنند و نظارت داشته باشند، علاوه بر آن فرهنگ سازی وقف باید از درون خانوادهها صورت بگیرد به این معنی که هر خانوادهای باید وقف و موقوفه و آثار و برکات آن را بشناسد تا هر فرد براساس تواناییاش در این موضوع سهم بایستهای را ایفا کند.
همایش «یاوران وقف» همزمان با هفته وقف برگزار میشود
معاون فرهنگ و اجتماعی سازمان اوقاف و امور خیریه گفت: همایش «یاوران وقف» همزمان با هفته وقف بصورت ملی استانی برگزار میشود.
حجتالاسلام و المسلمین احمد شرفخانی، معاون فرهنگی و اجتماعی سازمان اوقاف و امور خیریه در تشریح برنامههای هفته وقف امسال اظهار کرد: همایش «وقف و رسانه» طی هشتم دیماه سال جاری، در تالار وحدت برگزار خواهد شد و همچنین همایش «وقف و بانوان» نیز 14 دیماه با حضور بانوان واقف برگزار میشود.
وی با اشاره به سایر برنامههای این هفته گفت: همچنین امسال همایش «یاوران وقف» به صورت ملی استانی در سراسر کشور برگزار خواهد شد.
معاون فرهنگی و اجتماعی سازمان اوقاف و امور خیریه به نشست مشترک مدیران اوقاف و نمایندگان مجلس شورای اسلامی در آستانه هفته وقف اشاره و عنوان کرد: نشستهای صنفی وقف و ایستگاههای «همه واقف باشیم» به صورت استانی طی هفته وقف برپا میشوند.
وی از دیگر برنامههای استانی هفته وقف را برگزاری نشست با استادان دانشگاه و حوزههای علمیه، دیدار با واقفان خیراندیش و برپایی نمایشگاه عملکرد سازمان اوقاف برشمرد و گفت: افتتاح پروژههای عمرانی موقوفات و بقاع متبرکه نیز در دستور کار قرار دارد.
وقف کردن در زمینههای پژوهشی و علمی بهترین نوع وقف است
یک عضو هیأت مدیره انجمن کلام حوزه علمیه قم گفت: بهترین وقف، در زمینههای پژوهشی و علمی و مسائلی است که جامعه امروز به آن نیاز دارد.
حجت الاسلام والمسلمین رضا برنجکار عضو هیأت مدیره انجمن کلام حوزه علمیه قم با بیان اینکه وقف این قابلیت را دارد که به بسیاری از کارهای علمی و پژوهشی کشور جهت دهد، بیان داشت: بی تردید پژوهشها و تولیدات علمی مختلف که در نهادهای پژوهشی کشور صورت میگیرد مسیر جامعه را به سمت خاصی عوض میکند.
وی افزود: افرادی که میخواهند اموالشان را وقف کنند باید بدانند هدفشان از وقف کردن چیست و اگر میخواهند تأثیر مثبتی در جامعه پس از خودشان برجای بگذارند پس چه تأثیری مثبت تر و مهم تر از پژوهشهای علمی است؟ بنابراین بهترین وقف کردن در زمینههای پژوهشی و مسائلی است که جامعه به آن نیاز دارد.
این عضو هیأت مدیره انجمن کلام حوزه علمیه قم با بیان اینکه امور وقفی به دو دسته امور خیریه و امور علمی و پژوهشی تقسیم میشود، تصریح کرد: مردم متدین اگر میخواهند وقفی انجام دهند که اثر مثبتی در جامعه داشته باشد بدانند وقف در زمینه پژوهشهای اسلامی از مهم ترین وقفهایی است که در جامعه نسبت به آن نیاز احساس میشود.
برنجکار با تاکید بر ضرورت آگاهسازی و تبلیغ برای ترویج فرهنگ وقف، گفت: باید از تریبونهای مختلف و رسانهها سنت حسنه وقف را احیاء کنیم و این آگاهسازی در مردم صورت بگیرد که همه فقط در یک زمینه خاص وقف انجام ندهند و تبیین شود که در چه زمینههایی در جامعه نیاز به وقف کردن احساس میشود.
وی در پایان با اشاره به اهمیت نقش مسئولان در تقویت فرهنگ وقف در جامعه خاطرنشان کرد: متولیان وقف باید مردم را به این اطمینان برسانند که موقوفات در راستای هدف واقفان حرکت میکنند، چرا که برخی تصور میکنند اموال موقوفه در راستای هدف واقف نیست و این بزرگترین آسیبی است که میتواند مانع از نهادینه شدن فرهنگ وقف و بی اعتمادی مردم شود، لذا باید با اقدامات تبلیغی شفاف آثار و برکات وقف را به مردم نشان دهیم تا آن را در زندگی روز مره خود لمس کنند./966/د101/ی