۲۲ ارديبهشت ۱۳۹۳ - ۲۱:۰۵
کد خبر: ۲۰۵۷۳۶

کودکان افغان قربانیان اصلی جنگ

خبرگزاری رسا ـ شش مورد "نقض فاحش حقوق کودکان در جنگ‌های مسلحانه" در افغانستان برجسته شده است: کشتار و معیوب کردن کودکان، استخدام کودکان توسط گروه‌های جنگی و نسبت دادن کودکان به نیروها و گروه‌های مسلح، کودک‌ربایی، حمله به مدارس و بیمارستان ها، تجاوز جنسی و ...
کودکان در ميدان جنگ

به گزارش سرویس مانیتورینگ خبرگزاری رسا، بی بی سی فارسی در خبری گفت: دفتر هیات معاونت سازمان ملل متحد جزوه‌ای را منتشر کرده که در آن وضعیت و حقوق کودکان افغان در شرایط جنگی بررسی شده است.


این جزوه در 65 صفحه به زبان‌های فارسی، پشتو و انگلیسی با عنوان "محافظت کودکان افغان در جنگ‌های مسلحانه" منتشر شده و وظایف طرف‌های جنگ در زمینه احترام به حقوق کودکان و حفظ حقوق کودکان را از منظر " اصول شریعت اسلامی، قوانین ملی و معیارهای بین‌المللی حقوق بشر و حقوق بین‌الملل بشردوستانه" بیان کرده است.


یان کوبیش، فرستاده ویژه دبیرکل سازمان ملل متحد برای افغانستان در مراسم رونمایی این جزوه در دفتر کمیسیون حقوق بشر افغانستان گفت: گروه‌های مسلح در افغانستان از کودکان در جریان جنگ‌های مسلحانه بهره‌برداری می‌کنند و از کودکان به عنوان خبررسان استفاده سو می‌شود.


به گفته یان کوبیش؛ کودکان افغانستان آسیب پذیرند و گروه‌های مسلح آن ها را وادار به مشارکت فعال در جنگ‌ می‌کنند که این عمل زندگی کودکان را بیشتر با خطر مواجه می‌کند.


آقای کوبیش همچنین گفت: جنگ زندگی کودکان را نابود می‌کند و به آن‌ها از لحاظ جسمی و روحی صدمه می‌رساند. این برای من واقعا تکان‌دهنده است. زمانی‌که می‌بینم که کودکان در این کشور به جز از جنگ و خشونت از هیچ چیزی خبر ندارند.


حکومت به ظاهر اسلامی طالبان و تاثیرات جنگ چندین ساله، بر روی زندگی کودکان منفی بوده و در کنار این که سبب کشته و زخمی شدن و قطع اعضای بدن کودکان شده، همچنین کودکان را از دسترسی به حقوق اساسی شان از جمله آموزش و پرورش و مراقبت‌های کافی بهداشتی محروم کرده و موجب فقر و آسیب‌پذیری بیشتر در میان کودکان شده است.


در جزوه سازمان ملل متحد در مورد وضعیت کودکان افغان در شرایط جنگی، شش مورد "نقض فاحش حقوق کودکان در جنگ‌های مسلحانه" در افغانستان برجسته شده است:


کشتار و معیوب کردن کودکان، استخدام کودکان توسط گروه‌های جنگی و نسبت دادن کودکان به نیروها و گروه‌های مسلح، کودک‌ربایی، حمله به مدارس و بیمارستان ها، تجاوز جنسی و سایر اشکال خشونت‌‎های جنسی علیه کودکان، محروم کردن کودکان از حق دسترسی به کمک‌های بشردوستانه.


تهیه کنندگان این جزوه می‌گویند که جزوه "محافظت کودکان افغان در جنگ‌های مسلحانه" پس از بحث‌ها میان کارشناسان امور بین الملل، رهبران مذهبی افغانستان، دانشمندان و افراد متخصصی که از نهادهای مختلف مذهبی و علمی نمایندگی می‌کنند؛ تهیه شده است.


فرستاده دبیرکل سازمان ملل متحد گفت: هدف اصلی انتشار این جزوه حفاظت کودکان از آفت جنگ است و این که بتوانند از تلاش‌های جامعه مدنی و کمیسیون مستقل حقوق بشر در این زمینه پشتیبانی کنند.


سیما سمر، رئیس کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان گفت: تلفات کودکان در جریان جنگ‌ها نسبت به سال‌های گذشته رو به افزایش بوده است که تنها در سال 1392 در مقایسه به سال 1391 تلفات کودکان در سال 1392 نسبت به سال 1391 حدود 14.9 درصد افزایش یافته است.


خانم سمر گفت: مخالفان مسلح دولت، نیروهای امنیتی افغان و نیروهای بین‌المللی در تلفات غیرنظامی به ترتیب نقش داشته‌اند و مین‌های کنار جاده‌ای و حملات انتحاری عامل عمده کشتار کودکان بوده است.


او گفت: پیشنهاد می شود که طرف‌های جنگ از جمله نیروهای امنیتی افغان، نیروهای خارجی و مخالفان مسلح دولت، قوانین بشردوستانه و قوانین جنگ را رعایت کنند و از بمب‌های کنترل از راه دور و کنار جاده‌ای استفاده نکنند.


کمیسیون حقوق بشر افغانستان و هیات معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) در کابل می‌گویند: از مسایل مثبت در مورد وضعیت کودکان در معرض خطر جنگ در افغانستان، جلوگیری از استخدام کودکان در گروه مسلح دولت است و نشان می دهد که دولت در این زمینه متعهد بوده است.


رئیس کمیسیون حقوق بشر افغانستان افزود: قاچاق کودکان به مقاصد تبهکارانه از جمله ترافیک مواد مخدر، ارسال کودکان به کشورهای خارجی برای آموزش های انتحاری و سو استفاده جنسی از کودکان و اعمال کارهای شاق بر کودکان هنوز از موارد نگرانی است که نیازمند توجه جدی دارد و دولت باید در خصوص این موارد به "فرهنگ معافیت" پایان دهد.


این نگرانی ها در حالی مطرح می‌شود که به اساس یافته های یوناما، در سال 2013 در نبردهای مسلحانه افغانستان 545 کودک کشته و 1149 کودک دیگر زخمی شده اند.


عامل عمده تلفات کودکان در افغانستان مین‌ها و کارگذاری مواد منفجر ناشده اعلام شده است که همچنین از آن به عنوان "قاتل غیرنظامیان" در افغانستان نیز یاد می‌شود./1421/1409/ح

ارسال نظرات