۱۱ شهريور ۱۳۹۳ - ۱۶:۲۶
کد خبر: ۲۱۹۱۰۰
به سوی تربیت مسجدی(13)

تربیت صحیح کودک نیازمند زندگی دینی پدر و مادر

خبرگزاری رسا ـ کارشناس قرآنی رادیو معارف با بیان این‌که مدیریت سنتی که در گذشته برای تربیت فرزند انجام می‌شد، امروزه دیگر پاسخگو نیست، گفت:‌ در عصر حاضر باید فرهنگ تربیت اسلامی را قوت بخشیده و در کنار آن به فکر مدرن و به روز ساختن مدیریت تربیتی بود؛ تقلید از فرهنگ غربی و باقی ماندن بر تربیت سنتی هردو به جامعه ما آسیب می‌زند.
جلال کريمي

حجت‌الاسلام جلال کریمی مهرجردی، کارشناس قرآنی رادیو معارف، در گفت‌وگو با خبرنگار خبرگزاری رسا، به تبیین شیوه‌های تربیت مسجدی و قرآنی کودک در عصر حاضر پرداخت و گفت: تربیت کودک کاری زمان‌بر بوده و انجام آن سال‌ها زمان می‌برد؛ اما برای شروع دیرهنگام نباید ناامید بود چراکه از هر زمانی این امر مهم آغاز شود، آثار مفیدی به‌جای خواهد گذاشت.

کارشناس تفسیر و علوم قرآنی با بیان این‌که تربیت فرزند از صلب پدران و اجداد آغاز می‌شود، افزود: تربیت فرزند سال‌ها قبل از تولد آغاز می‌شود به این معنا که کلیه رفتارهای پدر و مادر و بلکه پدربزرگ‌ها و مادربزرگ‌ها در تربیت فرزند و روحیات فرزند تأثیرگذار است و هر کدام از اتفاقات و رویدادهای قبل از تولد فرزند که در زندگی پدر و مادر رخ می‌دهد، می‌تواند در تربیت فرزند مؤثر باشد.

وی اضافه کرد: کار تربیتی از صلب پدر آغاز شده و سپس از طریق رحم مادر استمرار می‌یابد  تا نوبت به تأثیر رفتارهای اعضای خانواده در تربیت وی در کودکی و تأثیرات جامعه اطراف در جوانی و بزرگسالی برسد؛ بنابراین والدین از قبل از تشکیل نطفه تا بزرگسالی فرزند خود باید مراقب تربیت او باشند.

این حافظ کل قرآن کریم تصریح کرد: با توجه به روایات اهل‌بیت عصمت و طهارت(ع) رزق و روزی حلال، زبان و دامان پاک والدین، ذهن آرام مادر و به یاد خدا بودن وی، داشتن نیت خیر و نصیحت‌گرانه، نداشتن سوء ظن و عدم آزاررسانی به دیگران و دیگر امور اخلاقی تا حد بسیاری می‌تواند در تربیت سالم و دینی کودکان تأثیرگذار باشد.

حجت‌الاسلام کریمی مهرجردی اظهار داشت: اگر کسی موفق به مراقبت و تربیت فرزند در صلب خویش نشد و یا دیرهنگام به این فکر افتاد، از هرکجا که توانست باید شروع کند چراکه مدیریت بالا تا حد بسیاری در تربیت صحیح تأثیر می‌گذارد.

وی با بیان این‌که مدیریت سنتی که در گذشته برای تربیت فرزند انجام می‌شد، امروزه دیگر پاسخگو نیست، خاطرنشان کرد:‌ در عصر حاضر باید فرهنگ تربیت اسلامی را قوت بخشیده و در کنار آن به فکر مدرن ساختن مدیریت تربیتی بود؛ تقلید از فرهنگ غربی و باقی ماندن بر تربیت سنتی هر دو به جامعه ما آسیب می‌زند.

کارشناس قرآنی رادیو معارف با بیان این‌که دوستی پدر و مادر با یکدیگر و با فرزندان خویش در تربیت کودک تأثیر بسزایی دارد، ابراز داشت: همراهی مادر با پدر، اطاعت پذیری از او و محبت کردن به وی عوامل مهمی در تربیت فرزند است.

حافظ کل قرآن کریم با بیان این‌که میان تربیت دختر و پسر باید تفاوت قائل شد، گفت: نقل شده که مرحوم امام خمینی(ره) فرزندان دختر خود را برای نماز صبح بیدار نمی‌‌کردند و این وظیفه را به عهده مادرشان می‌گذاشتند؛ به آن‌ها می‌فرمودند که شب زود بخوابید تا نمازتان قضا نشود و اگر هم قضا شد، به محض بیدار شدن از خواب، نماز خود را قضا کنید.

وی با بیان این‌که بیشترین وظیفه نسبت به تربیت فرزند دختر به عهده مادر بوده و نیازی به دخالت فراوان پدر در این خصوص نیست، تأکید کرد: همان‌ گونه که باید میان تربیت دختران و پسران تفاوت قائل شد، باید میان آن‌ها و در تربیتشان نیز عدالت جاری کرد.

حجت‌الاسلام کریمی با بیان این‌که رعایت عدالت از سوی والدین و دیگران در تربیت دینی و قرآنی کودکان نقش بسیاری دارد، تصریح کرد: تفاوت با تبعیض فرق داشته و حتی تفاوت قائل شدن میان دختر و پسر خود نوعی عدالت است؛ تربیت دختر نیاز به عواطف و مهربانی بیشتری نسبت به تربیت پسر دارد و رعایت این امور همان اجرای عدالت است.

کارشناس تفسیر و علوم قرآنی ادامه داد: روایت داریم که روزی پیامبر اکرم(ص) در میان اصحاب صحبت می‌کردند که یک پسرکی دوان دوان به سوی بابای خود رفت. پدر دست نوازشی کشید و او را بر پای راست خود نشاند. پس از مدتی دخترکی دوان دوان به سوی همان پدر رفت و وی دست نوازش کشید و دخترش را بر زمین نشاند. در این‌جا حضرت محمد(ص) عکس‌العمل نشان داده و فرمودند «چرا دخترت را بر پای خویش ننشاندی؟» آن مرد دخترک را نوازش کرده و بر پای خود نشاندند. آن‌گاه حضرت رسول اکرم(ص) فرمودند «الان عدالت را رعایت کردی».

وی با اشاره به وظیفه مسجدی‌ها به‌ویژه افراد برجسته در مسجد خاطرنشان کرد: ‌برخورد افرادی که ادعای دین دارند، نقش بسیار مهمی در تربیت دینی کودکان دارد؛ افراد مسجدی به‌ویژه امام جماعت باید به قدری مراعات کنند که کودکی از مسجد فراری نشود و در همین راستا به بسیار از کارهای کودکان همچون ایستادن در صف اول نماز جماعت، نباید خرده گرفت./997/ت302/س

ارسال نظرات