کاری که آمریکا از سال 2003 تاکنون نتوانست انجام دهد عراقیها 4ماهه انجام دادند
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، سعدالله زارعی کارشناس مسائل منطقه، شب گذشته در نخستین نشست بصیرتی مجمع اصول گرایان ولایی استان قم به بررسی وضعیت یمن، عراق و سوریه پرداخت و اظهار داشت: یمن کشوری است با دو طایفه بزرگ به نام های بُکیل و حاشد.
وی افزود: بکیل در یمن جنوبی قرار دارد و از نظر وسعت دو سوم کل یمن است اما جمعیت کمی دارد و حدود 25 درصد جمعیت این کشور را تشکیل می دهند؛ در یمن جنوبی تقریبا همه یکپارچه اهل سنت و شافعی اند و حدود 2 درصد آنها را شیعیان جعفری تشکیل می دهند که از جمله آنها عدنی ها هستند.
معاون سیاسی سابق سپاه قدس با بیان این که حاشدی ها دو دسته اند، گفت: 10 میلیون نفر از جمعیت یمن را زیدی ها و 5 الی 6 میلیون آنها شافعی هستند که در بخش غربی و جنوبی، شمال یمن هستند؛ اهالی صنعا نیز زیدی مذهب هستند.
این استاد دانشگاه در تشریح عقاید زیدی ها، بیان کرد: در تاریخ زیدی ها این گونه معرفی شده اند که آنها پس از امام حسین(ع)به سوی امام سجاد(ع)نرفته و به زید مراجعه کردند به این دلیل که آنها می گفتند حاکم اسلامی باید دو ویژگی داشته باشد اولا از نسل حضرت زهرا(س)باشد و ثانیا اهل جنگ باشد در غیر این صورت امام نیست.
زارعی با بیان این که همه زیدی ها ائمه اطهار(ع)را به عنوان معصوم و افرادی با کمالات و سطح علمی بالا می شناسند، گفت: اما با این وجود پس امام حسین(ع)هیچ کدام را امام نمی دانند؛ زیدیه در اواسط قرن دوم یا سوم هجری شکل گرفت که دو دسته از شیعیان و یک دسته از پیروان ابوحنیفه به خاطر جهاد باهم متحد شدند و این جریان شیعی سنی را پایه گذاری کردند.
وی اظهار داشت: زیدی ها در طول این مدت دچار تحولات بسیاری شدند؛ افکار زیدی های امروزی با زیدی های 12 قرن پیش متفاوت است؛ جریان هایی پیدا شدند که زیدی ها را به سمت اهل تسنن سوق دادند و اینها سنی زده شده اند؛ زیدی ها بیش 1100 سال است که بر یمن حکومت می کنند.
عضو هیأت مدیره روزنامه کیهان با اشاره به این که زیدی ها همه حاکمان خود را امام می دانستند، گفت: آخرین امام آنها حدود 50 سال پیش ساقط شد؛ در این فاصله جریانی تحت تأثیر انقلاب اسلامی ایران شکل گرفت که شعارشان احیای سنت ها و عقاید پیشین و شیعه سازی زیدیه است.
معاون سیاسی سابق سپاه قدس امام محی الدین و امام بدرالدین را از علمای برجسته این جریان برشمرد و تصریح کرد: امام بدرالدین در این راستا برای اثبات حقانیت تشیع 15 جلد کتاب نوشته و در آن از عقاید شیعه دفاع کرده است.
این استاد دانشگاه در تبیین چگونگی جریان حوثی های یمن، گفت: پسر امام بدرالدین، شهید حسین الحوثی بود که حرکت سیاسی خود را از سال 82 آغاز کرد و تا سال 89 به مدت شش جنگ با رژیم علی عبدالله صالح را تحمل کردند و در همه این جنگ ها نیز پیروز شدند؛ بعد از حسین الحوثی برادرش عبدالمالک راه او را ادامه داد و حرکت آنها شتاب بیشتری گرفت.
زارعی با بیان این که حوثی ها در ابتدا حدود صد نفر بودند، ابراز داشت: در حال حاضر در یک دوره کوتاه تعدادشان بسیار افزایش یافته و طرفداران میلیونی دارند و تبدیل به یک جریان سیاسی قوی شده اند که می خواهند سنت های خالص تشیع را احیا کنند.
وی خاطرنشان کرد: در ابتدای تحولات یمن این نگرانی وجود داشت که به یک دعوای شافعی زیدی تبدیل شود بنابراین دلسوزان آنها را از این امر پرهیز دادند و تأکید کردند که باید این حرکت ها رنگ ملی و فرا مذهبی داشته و حرکتی منطقی و به دور از تندروی باشد.
عضو هیأت مدیره روزنامه کیهان به محبوبیت حوثی ها در بین ملت یمن اشاره کرد و گفت: در حال حاضر آنها بیشتر مطالبات مردم را پیگیری می کنند و اخیرا دولت را وادار کردند که قیمت سوخت را پایین بیاورد تا به مردم فشار نیاید، این یک پیروزی مهم برای آنها بود و چنین اقداماتی موجب شده توده مردم دل بسته آنها شوند.
معاون سیاسی سابق سپاه قدس قدرت امنیتی و نظامی حوثی ها را اعجاب انگیز خواند و بیان کرد: قدرت کنونی آنها بیش از حزب الله لبنان است زیرا آموزش های بسیار سختی را گذرانده اند؛ آنها افراد بسیار قانعی هستند و قادرند شرایط بسیار سختی را تحمل کنند و در حال حاضر بلای جان عربستان و موجب روشنی چشم ما شده اند.
این استاد دانشگاه با بیان این که ارتش یمن بارها از حوثی ها درخواست کمک کرده است، گفت: در حوزه امنیتی هرگاه ارتش اعلام عجز کند و از آنها درخواست کنند، حوثی ها به میدان می آیند و پرونده را حل و فصل می کنند؛ چند روز پیش القاعده یکی از استان های یمن را اشغال کرد و رییس جمهور یمن مستقیما از آنها درخواست کمک کرد و آنها ظرف دو روز کل استان را پاکسازی کرده و تحویل ارتش دادند.
زارعی با اشاره به دو جنبش مهمی که در یمن جریان دارد، اظهار داشت: حوثی ها در شمال و حراک در جنوب فعال هستند هر دو متحد ایران و ضد آمریکا و عربستان هستند؛ این امر موجب ناراحتی و نگرانی آمریکا و عربستان شده است.
وی در بخش دیگر سخنان خود درباره مسائل عراق، گفت: داعش با کمک سنی های عراق، بعثی ها، ترکیه، اردن، سعودی ها و با نفوذ در ارتش و دستگاه امنیتی عراق توانستند با سرعت برق آسایی 3 استان سنی نشین آنها را اشغال کنند و با این کار هراس شدیدی در دل عراقی ها ایجاد کردند.
داعش با تبلیغات رسانه ای تظاهر به قدرتمندی می کرد
عضو هیأت مدیره روزنامه کیهان با تأکید بر این که داعش در ابتدا قدرت نظامی خاصی نداشت، افزود: آنها بدون شلیک تیر توانستند این مناطق وسیع را بگیرند و رسانه های حامیان آنها با تبلیغات گسترده داعش را جریانی خواندند که هیچ کس نمی تواند جلوی آنها را بگیرد.
معاون سیاسی سابق سپاه قدس با اشاره به این که عراق توانست با کمک و راهنمایی جمهوری اسلامی ایران در همان ابتدا موقعیت بغداد را که هدف اصلی داعش بود تثبیت کند، گفت: بعد از آن گروه هایی تشکیل دادند و به داعش حمله کردند و با آزاد سازی بخشی مناطق عملا رعب و وحشتی که وجود داشت شکسته شد و با فتوایی که حضرت آیت الله سیستانی داد نیروهای جوان برای مبارزه با داعش هجوم آوردند.
این استاد دانشگاه حفظ کربلا و نجف را از نخستین گام های نیروهای مردمی عراق دانست و ابراز کرد: در مرحله بعد 10 استان شیعی عراق را ایمن کردند و سپس برنامه عملیاتی برای از هم گسیختن داعش را آغاز کردند؛ آنها سعی کردند جاده های مواصلاتی را از داعش بگیرند تا امکان نقل و انتقال لوجیستیکی آنها کم شود و با این مناطق تحت تصرف داعش را به جزایر دور افتاده و جدا از هم تبدیل کردند.
دولت عراق دیگر نسبت به داعش نگرانی ندارد
زارعی افزود: دو سوم مناطقی که از خرداد ماه تا کنون اشغال شده بود آزاد شدند و یک سوم باقی مانده اغلب در نینوا است از اهل تسنن هستند؛ خطر از سر عراق رفع شده و دولت آنها دیگر نسبت به داعش نگرانی ندارد، در حالی که سردار سلیمانی می گوید در آغاز حمله داعش آنقدر مسؤولان ترسیده بودند که بغداد و کربلا هنوز داعش نیامده سقوط کرده بود و خود را باخته بودند.
وی کار عراقی ها را اعجاز گونه دانست و گفت: کاری را که آمریکا از سال 2003 تا کنون نتوانست انجام دهد عراقی ها ظرف مدت 4 ماه انجام دادند.
کارشناس مسائل منطقه به برکاتی که فتنه گری داعش در عراق داشت اشاره کرد و تصریح کرد: پیش از این مردم عراق حس خوبی نسبت به ما نداشتند و با زبان تند با ایرانی ها برخورد می کردند اما امروز از عالم تا مردم عادی آنها همه فهمیده اند و به چشم خود دیدند که اگر کمک های ایران نبود داعش آنها را می بلعید.
معاون سیاسی سابق سپاه قدس ادامه داد: پیش تر کردها نفت عراق را دزدکی می فروختند و با این وجود بازهم می گفتند سهم ما از نفت چه شد؟ در بحث کرکوک دعوا داشتند و هرگاه مشکلی پیش می آمد نیروهای خود را از کابینه و مجلس بیرون می کشیدند و دولت را دچار مشکل می کردند؛ هر استانی برای خود لشکر داشت که مستقیما از استاندار فرمان می گرفت و کسی برای بغداد تره هم خورد نمی کرد.
اتفاقات اخیر عراق موجب عزت شیعیان شد
این استاد دانشگاه با بیان این که اتفاقات اخیر عراق موجب عزت شیعه و علما شد، خاطرنشان کرد: جریان داعش سبب شد دولت این سیستم آشفته را تغییر دهد و اعلام کند که شیعه 60 درصد جمعیت عراق را تشکیل می دهد و بنابراین حکومت با شیعه است و اگر پستی به شما می دهیم سهم ابا و اجدادی شما نیست.
زارعی گفت: همچنین درکنار ارتش نیروهای جوان و حزب اللهی ارتش جدید صد هزار نفری را به راه انداختند که در آنها بعثی نیست و اگر روزی ارتش منحل شود آنها می توانند از تمامیت کشورشان دفاع کنند.
وی در بخش دیگر سخنان خود با بیان این که پرونده سوریه کم کم دارد بسته می شود، اظهار داشت: به همین دلیل آمریکایی ها به دنبال آن هستند که در سوریه رخنه کنند و ماجرا را به سمت دیگری سوق دهند؛ آنها نمی توانند نیروی نظامی خود را از راه زمین وارد سوریه کنند و خودشان می دانند که با حمله هوایی نیز راه به جایی نخواهند برد.
کارشناس مسائل منطقه به دستاوردهای سوریه در جنگ با داعش اشاره کرد و گفت: بیش از 70 درصد مناطق اشغالی آزاد شده اند و مراکزی که همچنان اشغال هستند از اهمیت کمی برخوردارند؛ حمص که بزرگترین استان است به طور کامل آزاد شده و تنها 5 الی 6 درصد شمال شرق حلب هنوز نیاز به پاکسازی دارد؛ اکنون فاصله داعش با دمشق حدود 350 کیلومتر است و دیگر تهدیدی برای این شهر محسوب نمی شوند.
معاون سیاسی سابق سپاه قدس با بیان این که ترکیه به سقوط دولت بشار اسد اصرار دارد، اظهار داشت: آنها این توانایی را در خود نمی بینند که به سوریه حمله زمینی کنند به همین دلیل برای تشکیل ائتلاف تلاش می کردند در حالی که هیچ کدام از ائتلاف کننده ها نمی توانند این کار را انجام دهند.
این استاد دانشگاه افزود: اردن درگیر مسائل داخلی خود است، اسرائیل چنین انگیزه ای ندارد و از تهدید مقاومت می ترسد؛ عربستان سعودی هم ارتشی ندارد و نیروهای نظامی خودش پاکستانی و بنگلادشی هستند که بیشتر نقش پلیس را بازی می کنند.
آمریکایی ها با حمله هوایی به سوریه نمی توانند کاری از پیش ببرند
زارعی با بیان این که آمریکایی ها در مورد سوریه جمع بندی درستی ندارند، گفت: آنها نه حزب طرفدار قوی دارند نه در ارتش سوریه نفوذ دارند و نه جریانات اجتماعی قوی دارند، تنها کاری که می توانند انجام دهند بمباران هوایی است؛ تجربه غزه و لبنان ثابت کرد که نیروهای هوایی نمی توانند در برابر نیروهای چریک و پارتیزان کاری از پیش ببرند.
وی به مشکلات پیش روی ترکیه در صورت حمله زمینی به سوریه اشاره کرد و بیان داشت: مسؤولان ایرانی به ترکیه هشدار داده اند که اهمیت شهرهای سوریه با تهران برایشان یکسان است بنابراین در مسأله سوریه به هیچ وجه کوتاه نخواهیم آمد؛ ترکیه در بین همسایگان خود تنها با ایران رابطه نسبتا مسالمت آمیزی دارد و اگر با این ارتباط را هم برهم بزند دور تا دورش درهای بسته خواهد بود؛ از این رو ارتباط با ایران برایش مهم است.
کارشناس مسائل غرب آسیا افزود: برای نفوذ به خاک سوریه، ترکیه باید از منطقه های علوی نشین عبور کند؛ علوی های کرد در شمال شرقی سوریه، علوی های عرب در منتهی الیه سوریه در منطقه اسکندورن و علوی های ترک در وسط یعنی شمال حلب هستند و همه اینها قلب شان در دمشق می تپد؛ بنابراین کار اردوغان بسیار سخت خواهد بود.
معاون سیاسی سابق سپاه قدس با اشاره به مخالفت شدید ارتش ترکیه با حمله به سوریه، گفت: آنها به دولت می گویند شما رابطه خوبی که با سوریه داشتیم را خصمانه کردید و تا صد سال دیگر هم این رابطه اصلاح نخواهد شد.
حزب الله در سوریه تعداد نیروهایش را 10 برابر کرده است
این استاد دانشگاه با اشاره به این که حزب الله تعداد نیروهای خود در سوریه را 10 برابر کرده است، ابراز داشت: با نصف این نیروها حزب الله توانست در جنگ 33 روزه رژیم غاصب صهیونیستی را شکست دهد؛ این نیروها خاک سوریه را مانند خانه خود می شناسند بنابراین مقاومت به راحتی کار خود را پیش خواهد برد.
زارعی همچنین با اشاره به تغییر رویکردی که حماس اخیرا داشت، گفت: آنها در یک مقطع از ایران فاصله گرفتند و سمت قطر و مصر رفتند؛ با سقوط مرسی کسی روی کار آمد که حماس را دشمنی جدی تر از اسرائیل می داند و آنها را خطر بزرگی برای مصر می دانند، با شکست شاخه اخوان المسلمین قطر نیز از آنها فاصله گرفت.
وی افزود: اکنون حماس ایران را تنها جریان حامی فلسطین می داند که در او تزلزلی راه ندارد، بنابراین خود به خود به سمت ما می آید اما ما نباید در این کار عجله کرده و برای رجعت آنها آسان گیری کنیم؛ باید کاری کنیم که آنها با بیداری و آگاهی بیشتر به سمت ما بیایند؛ باید نگاه حاکم بر همه فلسطینی ها این باشد ایران تنها تکیه گاه آنها است.
زارعی ادامه داد: نگاه ما به مسأله فلسطین آرمانی، دینی و از روی انجام وظیفه است و از منظر اعتقادی و ولایی خود را موظف به حمایت از آنها می دانیم بنابراین خط مشی مان در این راه ثابت است و با جریان هایی که در این میان می آیند و می روند خیلی کار نداریم./928/ز503/ج