شرح صدر مقدمه هدایت های بعدی الهی است


حجتالاسلام والمسلمین سید محمدمهدی میرباقری، رییس فرهنگستان علوم اسلامی قم شب گذشته در مراسم عزاداری هیأت ثارالله قم در حسینیه آیت الله مرعشی نجفی با اشاره به اهمیت زیارت اهل بیت(ع) اظهار داشت: یکی از راههایی که برای نزدیک شدن به سوی خدای متعال بیان شده و حقیقتا کار را بسیار آسان کرده است، زیارت ائمه اطهار(ع) به ویژه سیدالشهدا(ع) میباشد.
وی افزود: تمامی عباداتی که مردم انجام میدهند، راههایی هستند که انسان را به خداوند متعال و معرفت برساند و با توجه به روایات، یک مسیری که برای رسیدن به خدا گشوده شده است و جامع نیز میباشد، مسیر زیارت ائمه اطهار(ع) است.
رییس فرهنگستان علوم اسلامی قم درباره زیارت امام حسین(ع) گفت: صدها اثر برای زیارت سیدالشهدا(ع) نقل شده است و گاهی ثواب آن با پاداش جهاد در راه خدا و شهادت، انفاق در راه خدا، حج و... بیان شده است.
این مبلغ دینی با بیان روایتی درباره پاداش زائر سیدالشهدا(ع) نسبت به طهارت نفس ابراز داشت: هنگام بازگشت زائر امام حسین(ع) ملکی از سوی پیامبر گرامی اسلام(ص) پیغامی برای او میآورد که خداوند متعال تمامی گناهان گذشته تو را پاک کرده و به فکر آیندهات باش؛ این مقام خیلی مهمی است تا انسان به مرتبهای برسد که تمامی گناهان گذشتهاش پاک شود و احساس کند که به طهارت نفس رسیده است، در صورتی که باید توبههای بسیاری برای رسیدن به این مرتبه کرد.
حجتالاسلام والمسلمین میرباقری با اشاره به مخاطره آمیز بودن مسیر کربلا گفت: در راه زیارت امام حسین(ع) مخاطراتی وجود دارد و با این حال، دعوت شده است که اگر این راه مخاطره آمیز بود، به خاطر خطر این مسیر را ترک نکنید و برای خطرکردن در این راه و همچنین پیاده روی این مسیر پاداشی نیز بیان شده است.
رییس فرهنگستان علوم اسلامی قم افزود: صدها روایت در خصوص آثار دنیوی و اخروی زیارت سید الشهدا(ع) نقل شده است و به نظر میرسد که تمامی ملک و ملکوت در خدمت امام حسین(ع) و زائران آن حضرت قرار میگیرند تا این مسیر هموار شود.
وی با بیان روایاتی درباره پیادهروی مسیر زیارت امام حسین(ع) اظهار داشت: در کتاب کامل الزیارات و منابع بسیاری نقل کردهاند که اگر کسی از منزل خود به قصد زیارت سیدالشهدا(ع) خارج شود، در هر قدمی که بر میدارد حسنهای برای او نوشته میشود و گناهی از گناهان او پاک میشود و هنگامی که به حائر امام حسین(ع) میرسد، خداوند متعال او را جز دستهای که به فلاح و نجاح رسیدهاند، ثبت میکند و هنگامی که مناسک زیارت آن حضرت را انجام میدهد، نام او را جز افرادی که به فوز رسیدهاند، نوشته میشود و در برخی از روایات آمده است که با هر قدمی که بر میدارد درجهای به درجات او افزوده میشود.
حجتالاسلام والمسلمین میرباقری افزود: در ادامه روایت آمده است که در مسیر بازگشت زائر امام حسین(ع)، ملکی به سوی او میآید و سلام پیامبر را میرساند و میگوید که آن حضرت پیام دادهاند که عمل خود را دوباره شروع کن و خدای متعال تمامی گناهان گذشته تو را پاک کرده است.
رییس فرهنگستان علوم اسلامی قم درباره توبه اظهار داشت: نخستین قدم برای کسی که در وادی سلوک وارد میشود این است که باید توبه جامعی کند که موانع از سر راه او برداشته شود؛ گاهی اوقات انسان اعمالی را انجام میدهد، اما با توجه به وجود برخی از موانع در انسان، مانع از به نتیجه رسیدن عمل او میشود.
این مبلغ دینی درباره اثر گناه و فاصله گرفتن روح عبادات از انسان گفت: انوار عبادات با گناه جمع نمیشود و باطن عبادات با گناه کردن از انسان فاصله میگیرد؛ در روایاتی در باب روح الایمان ذکر شده است که روح عبادات با مؤمن همراه است اما هنگامی که اراده گناه میکند، این روح از او فاصله گرفته و جدا میشود.
وی درباره پاک شدن گناهان گذشته و آینده بخاطر انجام برخی عبادات اظهار داشت: در بعضی روایات آمده است که نسبت به ظاهر عبادت مرتبه دیگری از ثواب ذکر شده است و فرمودهاند که دستهای از حجاج، افرادی هستند که گناهان گذشته و آینده آنها پاک میشود، یعنی اینکه در ادامه عمر خود تضمین میشوند؛ این روایت به این معنی است که مؤمن میتواند با حج خود به مرتبهای برسد که دیگر شیطان نمیتواند او را از خدا و اولیای خدا جدا کند و در حصن الهی قرار میگیرد.
حجتالاسلام والمسلمین میرباقری با اشاره به روایتی درباره زائر سیدالشهدا(ع) گفت: در کامل الزیارات آمده است که امام صادق(ع) به شخصی فرمودند زیارت امام حسین(ع) را رها نکن و اگر کسی پیاده به زیارت آن حضرت برود، در هر قدم، سیری در انسان پیدا میشود و مانعی از سر راه انسان برداشته شده و زاد و توشهای به او عطا میشود و او را درجهای بالا میبرند و دو ملک موکل هستند که خیرات او را مینویسند و بدیهایی که از او صادر میشود را نخواهند نوشت و در هنگام برگشت آن زائر با او خداحافظی کرده و به او میگویند که گناهان تو آمرزیده شد و جزو حزب خدا، رسول خدا(ص) و اهل بیت(ع) شدهاید و هیچ گاه آتش شما را و شما آتش را نخواهید دید و نخواهد توانست شما را طعمه خود کند.
رییس فرهنگستان علوم اسلامی قم با اشاره به روایتی خاطرنشان کرد: شیخ طوسی(ره) در کتاب تهذیب نقل کردهاند که امام صادق(ع) فرمودند کسی که در فرات غسل کند و پیاده قدم به سوی قبر امام حسین(ع) بردارد، برای هر قدم او ثواب یک حج مقبول به همراه تمام مناسک آن نوشته میشود.
این مبلغ دینی گفت: این روایات در مقام کوچک کردن ثواب حج نیست؛ حج عبادت بزرگی است مثل یک سفر کامل آخرتی میباشد و میتواند یکی سیر کامل الی الله داشته باشد و در قرآن فرار الی الله به حج تفسیر شده است.
وی درباره عظمت زیارت امام حسین(ع) اظهار داشت: اگر کسی حج کامل را انجام داد، یک مقام را در وادی توحید گذرانده و از شرک به توحید رسیده است و عملی جامع و کامل میباشد و بحث کوچک کردن ثواب حج نیست و مسأله عظمت زیارت سیدالشهدا(ع) است که در روایات متعدد به آن اشاره شده است.
حجتالاسلام والمسلمین میرباقری با بیان روایتی از امام صادق(ع) گفت: در روایتی آمده است که امام صادق(ع) در پاسخ به سؤال سفان جمال درباره ثواب کشته شدن در مسیر زیارت امام حسین(ع) فرمودند اولین قطره خونی که از آن زائر سیدالشهدا(ع) ریخته میشود، تمامی خطایای اعمال او بخشوده شده و وقتی خونی کسی که در راه زیارت آن حضرت بر زمین ریخته شود، ملائکه طینتی که از او خلق شده را شست و شو میدهند و طینتشان همانند طینت خالص شده انبیا مخلص، خالص میشود.
رییس فرهنگستان علوم اسلامی قم افزود: در ادامه این روایت آمده است که آنچه از ناپاکی گِل اهل کفر و فساد در طینت او وارد شده است، زدوده میشود و قلب او شست و شو داده میشود و گناهان زائر آن حضرت پاک شده و سرشت او پاک میشود و شرح صدر به او عطا شده و آماده نزول حقایق میگردد و قلب او پر از ایمان و محبت به خداوند متعال و امیر مومنان(ع) خواهد شد.
این مبلغ دینی با اشاره به علامات شرح صدر خاطرنشان کرد: علامت وجود شرح صدر در انسان این است که تجافی نسبت به دارالغرور پیدا میکند؛ به این معنا که دل او از دنیا جدا شده و حالت پرواز از دنیا پیدا میکند و به دنیا فریفته نخواهد شد.
وی به دومین اثر شرح صدر اشاره کرد و گفت: از آثار شرح صدر در انسان انابه الی دارالخلود است، یعنی اینکه که حالت میل و انس با دارالخلود را پیدا میکند و با دار آخرت مأنوس میشود.
حجتالاسلام والمسلمین میرباقری با اشاره به سومین علامت وجود شرح صدر در انسان ابراز داشت: شخصی که شرح صدر در او بیاید، قبل از فوت فرصتها نیز آماده مرگ است و استعداد مرگ و گویا موت اختیار پیدا میکند؛ شرح صدر مقدمه هدایتهای بعدی است و تا هنگامی که انسان دلبسته به دنیا باشد، هدایت نخواهد شد.
این مبلغ دینی ادامه داد: در روایات آمده است که سرشت مؤمن از دستگاه نبی اکرم(ص) است و اگر بتواند خود را در این وادی حفظ کند، تمام وجودش نور، طهارت و پاکی میشود و اگر قدمی در مسیر شیطان بردارد، آلوده خواهد شد./822/پ202/ب4