راه دشوار اطلاعرسانی حقیقی در عصر سلطه فضای مجازی
به گزارش سرویس پیشخوان خبرگزاری رسا، در حالی که هر کدام از شهروندان میتوانند با دسترسی به شبکههای اجتماعی و ابزار ارتباطات رسا به رسانهای تبدیل شوند، ارزش کار خبرنگاران در انتشار اخبار صحیح بیش از گذشته مملوس شده است.
امسال هفدهمین سالگرد شهادت محمودصارمی، خبرنگار خبرگزاری جمهوری اسلامی در مزار شریف افغانستان است. صارمی در حمله طالبان به کنسولگری ایران در شهر مزارشریف به همراه سایر اعضای کنسولگری به شهادت رسید و هر ساله به مناسبت سالروز شهادت وی، روز خبرنگار بزرگ داشته میشود. بعد از صارمی نیز بودند خبرنگارانی که شهید شوند و راه سرخی را که با نام صارمی همراه بود، ادامه دهند.
رسانههای هادی و روشنگر
امام خمینی(ره) در پیامی که به مناسبت چهارمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی صادر میکنند، به نقش رسانهها در هدایت جامعه اشاره میکنند. در این پیام آمده است: «به طور کلی در هر کشوری مطبوعات آن کشور و تلویزیون و رادیو آن کشور باید در مسیر آن ملت و در خدمت ملت باشد. مطبوعات باید ببیند که ملت چه میخواهد، مسیر ملت چیست، روشنگری از این طریق داشته باشد و مردم را هدایت کند.» ایشان در جای دیگری متذکر میشوند: «مطبوعات و رسانهها باید این توجه را داشته باشند که چیزهایی که برای ملت مفید نیست در روزنامه ننویسند، کاغذ صرف این نکنند، وقت صرف این نکنند. باید رادیو تلویزیون توجه به این معنا داشته باشد.»
مقام معظم رهبری نیز درباره مطبوعات میفرمایند: «براى مطبوعات سه وظیفه عمده قائلم؛ وظیفه نقد و نظارت، وظیفه اطلاع رسانى صادقانه و شفاف، وظیفه طرح و تبادل آرا و افکار در جامعه. معتقدم که آزادى قلم و بیان، حق مسلم مردم و مطبوعات است. در این هم هیچ تردیدى ندارم و این جزو اصول مصرحه قانون اساسى است. معتقدم اگر جامعهاى مطبوعات آزاد و داراى رشد و قلمهاى آزاد و فهمیده را از دست بدهد، خیلى چیزهاى دیگر را هم از دست خواهد داد. وجود مطبوعات آزاد، یکى از نشانههاى رشد یک ملت و حقیقتاً خودش هم مایه رشد است.»
رکن چهارم دموکراسی
ادموند برک، فیلسوف و سیاستمدار بریتانیایی، خبرنگاران را رکن چهارم دموکراسی نامید که در ترجمهها و برداشتهای مختلف از سخنان برک، خبرنگاران را مترادف با مطبوعات و رسانه دانستهاند. اما هرچه هست، حرف سیاستمدار انگلیسی تاریخی شد و هرگاه صحبت از قدرت و ارزش رسانه میشود قطعاً نامی از این رکن چهارم نیز به میان میآید. امسال نیز این مراسم با انتشار بیانیهها، اطلاعیهها و مصاحبههای مسئولان آغاز شده است. روز گذشته مدیرعامل خبرگزاری جمهوری اسلامی پیش از خطبههای نماز جمعه به سخنرانی پرداخت و گفت: رسانه در نظام اسلامی امانتدار است و صداقت در بیان مطالب را وظیفه اصلی خود در کار اطلاعرسانی میداند. مدیرعامل خبرگزاری ایرنا ادامه داد: رسانه برای انسانها تلاش میکند تا با پرهیزکاری و امانتداری، اخلاق را در جامعه نهادینه کرده و بسترساز اطلاعرسانی هدفمند باشند.
امروز به مناسبت روز خبرنگار میتوان به رسانهها نگاه دوبارهای داشت، به روند اطلاعرسانی که این روزها دیگر مرز بین اخبار رسمی و خبر غیررسمی را تقریباً برداشته و رسانه را از انحصار چندین ساله رها کرده و هر کدام از شهروندان دهکده جهانی میتوانند شخصاً یک رسانه باشند. هر کدام از صفحات شبکههای اجتماعی به یک رسانه تبدیل شده و مانند شمشیری دو لبه هم کار انتشار خبر را تسهیل و هم نظارت بر انتشار اخبار و تمایز بین شایعه و خبر را سخت کردهاند.
جایگاه خبرنگار در زمانی که هر کس میتواند خود منبع خبر، منتشرکننده خبر و مخاطب خبر باشد، جایگاه حساسی است، خبرنگاران وظیفه دارند در این شرایط نامتعادل، اطلاعات صحیح را به دست مخاطبان برسانند و فضای ذهنی جامعه را از دروغ و شایعه پاک کنند. در این شرایط سخت کاری، اما هنوز هم مسائل پیش پا افتادهای که بسیاری از صنوف آن را پیش پا افتاده میپندارند برای خبرنگارها به معضلی تبدیل شده که با وجود آمد و رفت دولتها هنوز راهی برای حل و فصل آنها پیدا نشده است. مسئله سختی کار خبرنگارها، پوشش بیمه و خدمات درمانی و بحث امنیت شغلی، نداشتن مرجع واحد برای پیگیری خواستههای صنفی و البته درآمد پایین و استرس بالای کار که جزء لاینفصل کار خبر به شمار میرود./1323/د101/ف
منبع : روزنامه جوان