خام فروشی نفت مصداق بارز وابستگی است/ اقتصاد مقاومتی به معنای قطع وابستگی های تهدید زا است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، محمد خوش چهره در همایشی با عنوان «طلاب انقلابی، اقتصاد مقاومتی، اقدام و عمل» در سالن همایش مدرسه علمیه معصومیه قم به سخنان رهبر معظم انقلاب در سال 1389 درباره اقتصاد مقاومتی اشاره کرد و گفت: رهبر معظم انقلاب در صحبت های مختلف وارد جزئیات اقتصاد مقاومتی شده اند و دو دولت و دو مجلس را در بر گرفته است.
عضو هیأت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران اظهار داشت: دراین برهه زمانی که بیکاری و تورم رو به افزایش است، نباید فرصت را از دست بدهیم؛ در صحبت هایی که تا به امروز درباره اقتصاد داشته ام، به یک جمع بندی رسیده ام و به نظر می رسد که افراد از طرح برخی موضوعات و چالش ها هراس دارند در حالی که باید فضا را برای آگاه سازی عمومی باز کنیم.
وی خاطرنشان کرد: در اوایل انقلاب احزاب چپ و مارکسیسم به شدت فعالیت می کردند؛ ظرفیت بحث و گفتمان بعد از انقلاب به حدی رسید که این احزاب نظراتشان را اظهار کردند و همگان متوجه نقاط ضعف این احزاب شدند و خود به خود باعث شد که جمهوری اسلامی ایران را ترک کنند.
کارشناس مسائل اقتصادی ادامه داد: نخستین اشکالی که به اقتصاد مقاومتی می گیرند این است که چرا این واژه در علم اقتصاد وجود ندارد؛ زمانی که امام خمینی(ره) بحث انقلاب را مطرح کرد و رژیم پهلوی ساقط شد، شعار کشور، «نه شرقی نه غربی» بود؛ نظام جمهوری اسلامی نیز با این شعار، شرق و غرب را نفی کرد و جمهوری اسلامی را جایگزین کرد.
وی افزود: این ظرفیت اسلام و انقلاب مردمی، قدرت های جهانی و مستکبران را نگران کرده بود؛ شرق و غربی که در دوران جنگ سرد با هم در تضاد بودند، برای سرنگونی نظام نوپای جمهوری اسلامی ایران، متحد شدند و هواپیماهای جنگی روسی و فرانسوی به عراق داده شد تا علیه جمهوری اسلامی ایران بجنگند.
خوش چهره تأکید کرد: جمهوری اسلامی ایران با عقائد و ایدئولوژی های سلطنتی و استکبار در تضاد است؛ این مباحث فراتر از محیط اقتصادی بوده و به نوعی محیط استراتژیک است؛ نگاه استراتژیک از بالا بر محیط است و ضعف، قدرت، تهدید و فرصت را با هم تحلیل می کند؛ اقتصاد مقاومتی یک بحث استراتژیک فراملی است؛ اگر کسی صرفا اقتصاد خوانده باشد، این مطلب را درک نمی کند.
وی ابراز کرد: ایران معادن و منابع گسترده و مرزهای جغرافیایی و ژئوپولیتیکی مهمی دارد که کشورهای مستکبر نگاهی استعمارگرانه و طمع ورزانه به ایران دارند؛ متأسفانه برخی مسؤولان تصور می کنند که این مشکلات میان غرب و ایران، نوعی مشکلات دیپلماتیک است.
استاد اقتصاد دانشگاه تهران گفت: از اول انقلاب بسیاری نگران دنیای سلطه در حوزه فرهنگی هستند؛ تقابل ایران با سلطه فقط در فرهنگ نیست بلکه جنگ سردی تمام عیار علیه این نظام مقدس در حال انجام است؛ بنده سال ها پیش گفته بودم که به طور قطع، در بحث اقتصادی نیز مورد هجوم قرار خواهیم گرفت و متأسفانه این اتفاق افتاد.
وی خاطرنشان کرد: متأسفانه بعد از جنگ تحمیلی، از نخستین دولت، شاهد به کارگیری سیاست های غلطی مثل سیاست پولی که تورم زا است بودیم؛ گروه های هدف ما در اوایل انقلاب، مستضعفان و قشر آسیب پذیر بودند؛ در حالی که پس از جنگ به تدریج این گروه های هدف تغییر کردند؛ برخی دولت مردان دچار غفلت و جهالت شده اند.
خوش چهره ادامه داد: دنیای سلطه اقتصاد و معاش مردم را مورد هدف قرار داده است تا پیشرفت نکنیم؛ ما نیز باید به دنبال راه برون رفت باشیم و برخی تصور می کنند که با مراودات به این هدف خواهیم رسید؛ البته بنده قائل به منزوی بودن نیستم اما در مذاکرات اخیر شاهد بودیم که غربی ها گفته بودند که ایران الگوی استقلال و استقامت است، اما نتوانسته در اقتصاد الگو باشد.
وی افزود: ما در فضای تقابل و تخاصم هستیم و شرکت های چند ملیتی به روش های مختلف مثل کاهش موقت قیمت، رقیبان خود را از میدان به در می کنند؛ امروزه نیز شرکت های بزرگ چند ملیتی از ادغام چند شرکت به وجود آمده اند.
عضو هیأت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران تأکید کرد: این اقتصاد رقابتی نیز که خیلی از آن تعریف می کنند، در کنار خودش تقابل را نیز به همراه دارد؛ اقتصاد تقابلی وقتی که غلیظ شود منجر به اقتصاد تهاجمی و تحریم می شود که الان با دنیای سلطه در این تقابل هستیم.
استاد اقتصاد دانشگاه تهران تصریح کرد: بنده حدود یک ماه پیش به عنوان سخنران ویژه به مجلس خبرگان رهبری دعوت شده بودم و در بحثی که پیش آمد، متأسفانه مشاهده کردم که در خبرگان رهبری هم برخی تصور می کنند که اقتصاد رقابتی مطلوب است؛ رهبر معظم انقلاب تصریح کرده بودند که ما در فضای اقتصاد جنگی با غرب قرار داریم.
وی اظهار داشت: ما پس از انقلاب باید نظام اقتصادی خاصی برای نظام جمهوی اسلامی تعریف می کردیم؛ آلمان در اوج شکوفایی های کلاسیک، کتابی با عنوان اقتصاد ملی تدوین کرده بود که بیسمارک از آن کتاب پیروی کرد؛ یکی از اصول اقتصادی در این کتاب، حمایت از تولیدات داخلی بود و تأکید داشت که ابتدا باید تولیدات داخلی به بلوغ برسد و بعد به واردات کالاهای خارجی بپردازیم.
کارشناس مسائل اقتصادی افزود: اقتصاد مقاومتی یک بینش و رویکرد است که ظرفیت یک مکتب اقتصادی را دارد؛ اگر این مکتب تبیین شود، به یک نظام اقتصادی تبدیل می شود و این ظرفیت وجود دارد؛ از زمانی که جنگ تحمیلی تمام شد، در این حوزه غفلت شده است و ضرورت پرداختن به اقتصاد مقاومتی بسیار مهم است.
وی ادامه داد: اقتصاد مقاومتی در حقیقت ظرفی است که حوزه و دانشگاه ها باید روی آن کار کنند و میزگرد و مناظره هایی در این راستا تشکیل شود تا تمام مشکلات و نواقص آن برطرف شود؛ ما باید در بحث اقتصادی خود کفا و خود اتکا شویم و متأسفانه اقتصاد امروز ما التقاطی است.
خوش چهره تأکید کرد: اقتصاد مقاومتی چالشی جدی دارد که در سه حوزه قابل تفکیک است؛ نخستین چالش آن عدم درک صحیح مفهومی آن است؛ دومین چالش رو به روی اقتصاد مقاومتی عدم اعتقاد و باور است؛ من شاهد بوده ام که متأسفانه برخی شخصیت های اجرایی باور و اعتقاد ندارند و در جایگاه حساس کشوری هم قرار گرفته اند.
عضو هیأت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران اظهار داشت: سومین چالش پیش روی اقتصاد مقاومتی این است که برخی افراد که در مقام اجرا و تعهد هستند، توان اجرای این کار را ندارند و در تحقق پیوستن اقتصاد مقاومتی اختلال ایجاد می کند.
وی خاطرنشان کرد: آلمان شرقی و غربی در سال 1989 میلادی قصد پیوستن به هم داشتند، چند نفر از اعضای کابینه آلمان غربی اعتراض کردند که آلمان شرقی عقب افتاده است و باعث می شود که ما نیز عقب بمانیم و در اعتراض به این سیاست، از کابینه بیرون رفتند؛ در کشور ما نیز باید به این گونه باشد که اگر کسی به اقتصاد مقاومتی اعتقاد ندارد، باید سکان را رها کند نه این که در جای خود باقی بماند و در تحقق این هدف هیچ کاری انجام ندهد.
خوش چهره تصریح کرد: خام فروشی نفت مصداق بارز وابستگی و در تضاد با اقتصاد مقاومتی است؛ اقتصاد ما به شدت بی ثبات است و با نخستین وزش مثل تحریم دچار رکود می شود؛ اقتصاد ایران باید خودش را در مقابل هجوم فشارهای اقتصادی جهانی مقاوم کند.
وی ادمه داد: تبلور اصلی اقتصاد مقاومتی در تولید ملی قوی و پویا است؛ اقتصاد مقاومتی ناشی از این است که ما کشوری هستیم که ذخایری دارد که همه جهان به آن نیاز دارد و ما نسبت به جمعیت کشورمان، چندین برابر دنیا سرانه داریم و در عین حال کشوری هستیم که به دنیا احتیاج داریم، اما احتیاج دنیا به ما بسیار بیشتر است.
استاد اقتصاد دانشگاه تهران افزود: اقتصاد مقاومتی در واقع به معنی کاهش و در مرحله بالاتر، قطع وابستگی های تهدید زا است؛ اقتصاد ما به شدت به نفت وابسته است و این وابستگی به گونه ای است که هر دولتی با تابلوهای سیاسی متفاوت باعث تشدید این وابستگی شده است.
وی خاطرنشان کرد: رهبر معظم انقلاب در نامه ای به رییس دولت سازندگی به تبیین سیاست های بلند مدت بدون اتکا به نفت پرداختند و قرار شد که این سیاست پیگیری شود؛ منظور از سیاست های بلند مدت بدون اتکا به نفت این است که اقتصاد ما متکی به درآمد نفتی نباشد، نه این که نفت نفروشیم.
عضو هیأت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران اظهار داشت: با صراحت اعلام می کنم که این چهار دولت، در کارکردهای اقتصادی به شدت به هم شبیه هستند و مهمترین آن ها وابستگی به نفت است؛ هر دولت رکورد دولت قبلی در وابستگی به نفت را شکانده است؛ لایحه بودجه 93 و 94 بیش از 70 درصد به نفت وابسته است.
کارشناس مسائل اقتصادی ابراز کرد: دومین تشابه دولت ها در واردات کالاهای مصرفی است و همه این کالاها امکان تولید آن در داخل وجود دارد؛ بیش از 97 درصد چای و روغن و بسیاری از کالاهای مصرفی دیگر ایران وارداتی است.
وی به تشابه دیگر دولت ها اشاره کرد و گفت: فساد مالی نیز در همه این دولت ها وجود داشته است؛ در مجلس ششم یک فقره فساد مالی پیش آمده بود که برخی از مجلسی ها و حتی برخی می گفتند که رییس مجلس هم نمک گیر شده است؛ بابک زنجانی با صراحت گفته بود که 22میلیارد یورو دارایی دارد؛ با این دارایی تا 3 سال می توان حقوق کارمندان در کشور را پرداخت کرد؛ تمام این مفاسد ریشه در نفت دارد.
خوش چهره تأکید کرد: خام فروشی نفت باید کاهش پیدا کند؛ نان بیشترین استفاده را در سبد غذایی مردم ایران و خاورمیانه دارد که نان هم از گندم تشکیل می شود؛ گندم کالایی است که اگر دشمن بر روی ان فشار بیاورد، باعث تنش های اجتماعی می شود و این خودکفایی در بخش گندم تا 70 درصد باید افزایش یابد.
عضو هیأت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران در پایان اظهار کرد: باید با مدیریت آبیاری زمین های کشاورزی، از هدر رفتن آب جلوگیری کنیم؛ این در حالی است که دولت هر ساله اقدام به واردات مقدار بیشتری از این دست کالاها می کند./840/پ200/ج1