آثار اجتماعی و فردی روزه/ ماه رمضان زمینهساز فهم نوین
حجت الاسلام والمسلمین سید هاشم بطحایی، نماینده مجلس خبرگان رهبری، در گفتوگو با خبرنگار خبرگزاری رسا خاطرنشان کرد: ماه مبارک رمضان، یکی از الطاف الهی بر بندگان است و در میان ماههای سال از ویژه ای خاصی برخوردار است؛ در حقیقت ماه رمضان، ماه ضیافت الهی است و انسان ها در طول سال گرفتار نفس اماره و شیطان که دشمن دیرینه انسان است، می شوند و همان گونه که خود شکست خورد و مردود دستگاه حضرت حق شد، قسم خورده که انسان ها را به از طریق گناه، و نافرمانی حضرت احدیت به شکست بکشاند.
نماینده مجلس خبرگان رهبری ماه رمضان راهی برای برون رفت از منجلاب گناهان عنوان کرد و اظهار داشت: ماه رمضان در حکم اقیانوسی است که هر بدن چرکینی که وارد این اقیانوس عظیم شود و پاک بیرون نیاید، معلوم می شود که آلودگی او قابل تطهیر نیست؛ موقعیت ماه رمضان است که پیامبر گرامی اسلام(ص) در جمعه آخر ماه شعبان فرمودند بندگان خدا شما در این ماه به میهمانی خدا فراخوانده شده اید.
استاد حوزه و دانشگاه با اشاره به اثرات ماه مبارک رمضان تصریح کرد: ماه رمضان دارای اثرات روحی، جسمی، اجتماعی و اقتصادی است؛ باید روزه به خاطر اطاعت امر پروردگار انجام شود، اما به صورت طبیعی پیامدهایی را دارد: معده در طول یازده ماه پذیرایی می شود و در یک ماه این معده سرویس و برای زمان های بعد تقویت می شود و در حقیقت استراحت می کند که اثر جسمی آن است.
برخورداری از اراده قوی، ثمره روحی ماه رمضان
وی تقویت اراده را از اثرات روحی ماه رمضان دانست و گفت: اثر روحی روزه ماه مبارک رمضان این است که انسان از یک اراده خوبی برخوردار می شود؛ برخی افراد که در روزهای دیگر لحظه به لحظه به دنبال آب و غذا می رود، در اختیار نفس اماره هستند، اما در این ماه دارای اختیاری می شود که حاکم به بدن است و اراده او تقویت می شود و سحرگاه تا افطار با ترمز قوی حرکت می کند که احساس می کند در این ماه از اراده خوبی برخوردار است و این اراده در زندگی نقش زیادی دارد؛ انسان های با اراده به اندازه اراده خود پیشروی می کنند.
حجت الاسلام والمسلمین بطحایی افزود: روح انسان در طول سال بر اثر گناه از حجاب برخوردار می شود، اما در ماه رمضان حجاب گناه کنار رفته و بینش فرد افزایش پیدا می کند و در آخر این ماه احساس می کند که فهم نوینی برخوردار است.
لازمه خروج از ناپاکی و ورود به بهشت
نماینده مجلس خبرگان رهبری درباره کمک به نیازمندان به عنوان یکی از آثار ماه رمضان خاطرنشان کرد: در جامعه مستمندان و تهیدستانی هستند که روزهدار ناخودآگاه یاد آنان میکند و دست به تعاون می زند؛ این تغییر رفتار را می توان اثر اجتماعی ماه رمضان دانست.
استاد حوزه و دانشگاه اظهار داشت: این که انسان یازده ماه در اختیار نفس اماره به صورت خودآگاه و ناخودآگاه اسیر می شود در این ماه سعی می کند تا اختیار را از دست عوامل زندگی مادی که شیطان و نفس اماره است، بگیرد و اعضا و جوارح فرد در کنترل او قرار خواهد گرفت و بندگی خدا را در نظر می گیرد.
وی درباره ضرورت توجه به روزه داری واقعی تصریح کرد: کسی که این ماه را درک نکند و به بی توجهی بگذارند، اعمال او بی فایده است؛ همانطور که دستگاه گوارش انسان روزه دارد، باید اعضای و جوارحش نیز روزه دار باشد و خروج از ماه رمضان باید خروج از ناپاکی و معصیت باشد و ورود به بهشت برین باشد./822/ت302/س