نقد مقاله «مفهوم پژوهی واژه خلیفه» در قم
به گزارش خبرنگار خبر گزاری رسا، چهل و سومین نشست نقد مقاله «مفهوم پژوهی واژه خلیفه» شب گذشته در پژوهشکده حدیث حوزه برگزار شد، یکی از برنامه های که در پژوهشکده حدیث حوزه وجود دارد نقد مقاله هاست، مقاله های افرادی که در این پژوهشگاه فعاایت دارند هر چند وقت یک بار توسط پنج نفر از نقادان این پژوهشکده مورد بررسی قرار می گیرد، نقادانی که به بررسی مقاله ها میپردازند نسبت به موضوع مقاله متخصص هستند.
این سلسله نشست ها با نام پیوست نشست های سید مرتضی برگزار می شود، که تا امروز 155 مورد از این نشست ها برگزار شد که 43 نشست آن مربوط به نقد مقاله بود.
در چهل و سومین نشست های سیر معرفتی مقاله ای تحت عنوان مفهوم پژوهشی واژه «خلیفه » از سوی محمد حسین فیض اخلاقی ارائه شد.
فیض اخلاقی در ابتدا به معرفی مقاله خود پرداخت و واژه خلیفه را از لحاظ لغوی معنا کرد و همچنین به بررسی آیات و روایاتی که در آنها کلمه خلیفه به کار برده شد یا آشاره ای به این واژه شد پرداخت.
خلیفه یعنی امام و امیر
یکی از مواردی که این پژوهشگر جوان به آن پرداخت «خلیفه النبی » بود که در این زمینه اظهار داشت: خلیفه النبی یعنی جانشین پیامبر(ص) و به جهت اینکه افراد زیادی مدعی جانشین پیامبر(ص) بودند زیاد از این واژه استفاده شد.
وی ادامه داد: در معنای خلیفه، خلیفه کسی است که باید دارای صفات شخصی باشد که می خواهد جانشین آن شود، بعضی از واژگان مشابه امیر، ولی و امام به این جهت استعمال شدند که جانشینان پیامبر(ص) دارای این صفات اوهستند.
فیض اخلاقی با بیان اینکه پیامبر اکرم(ص) دارای صفات ولایت، امارت و امامت است، ابراز کرد: جانشینان پیامبر نیز باید دارای این ویژگی ها باشند، به همین جهت به خلیفه امیر و امام هم گفته شد.
وی اضافه کرد: بیان مقام پیامبر(ص) که در ضمن این بررسی واژگان متشابه صورت گرفته فایده مقاله حاضر است.
گفتنی است، در ادامه این نشست نقادان به نقد این اثر پرداختند که مهمترین نقدی که به این مقاله داشتند در راستای نحوه نگارش و استفاده از منابع جدید و نادیده گرفتن منابع قدیمی تر بود و همچنین بیان نکردن یافته های این پژوهش بود./875/پ202/س