معنویت یک مسأله تمدنی است/ نگاه اسلام و غرب به معنویت متفاوت است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، حجت الاسلام والمسلمین حمید پارسانیا، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی، در سخنرانی با موضوع فلسفه زیست شناسی و سلامت معنوی در چهارمین همایش ملی سلامت معنوی اظهار داشت: بحث سلامت معنوی بسیار وسیع تر از مسأله پزشکی است.
وی با بیان این که مسأله سلامت هم با حوزه مطالعات عرفانی و دینی، هم با حوزه مسائل روان شناسی و روان کاوی و هم با حوزه مسائل اجتماعی ارتباط دارد، افزود: از نیم دوم قرن بیستم توجه به این مسأله بیشتر شده است و برای معنا سطوح بیشتری در زندگی قائل هستند.
حجت الاسلام والمسلمین پارسانیا با بیان این که در نیمه اول قرن بیستم غفلت از معنویت بسیار زیاد بود، خاطرنشان کرد: به تدریج غربی ها به این نتیجه رسیدند که با حذف معنویت انسان نمی تواند زندگی کند و برخی اندیشمندان این بازگشت معنویت را به دجال تعبیر کرده اند و معنویت های کاذب را به زندگی باز می گردانند.
وی با بیان این که نبود معنویت در زندگی بشر امروزی تبدیل به یک مسأله شده است، گفت: با توجه به همه جانبه بودن این امر پرداختن جامعه پزشکی به این مسأله قابل تأمل و تقدیر است و شاید یکی از عواملش این باشد که نگاه جسمانی به انسان هنوز هم اولویت دارد و معنویت برای بهبود زندگی جسمانی مطرح است.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به ارتباط سلامت معنوی با پزشکی، ابراز داشت: پرداختن به مسأله معنویت یک مسأله تمدنی است و اگر امروز در جهان مدرن مشکل معنویت به وجود آمده است با دانش فلسفی که برای تفسیر جهان و انسان آمده است مرتبط است و نمی شود که معنویت را به عنوان مشکل ببینیم و معنویت شناس را داخل در این چرخه نبینیم و به فرهنگ جامه توجه نکنیم.
وی با اشاره به نقش معنویت در دانش پزشکی ابراز داشت: ما متأسفانه در نظام علمی در مواجهه با علوم مدرن فقط به فنآوری توجه کردیم و نگاه فنآورانه به علم در بسیاری از علوم از جمله پزشکی رسوخ کرده است ولی یک لایه عقب تر از آن باید به فلسفه و علوم پایه توجه شود.
حجت الاسلام والمسلمین پارسانیا با اشاره به روح حاکم بر علوم ابراز داشت: اگر ما با نگاه معنا گرایانه و دینی به موضوعات نگاه کنیم حتی ممکن است نگاه ما به علم هم عوض شود و حتی ممکن است برخی علوم را علم ندانیم؛ در فلسفه انسان گرایی غربی انسان محور همه چیز است و نگاهی متفاوت از نگاه اسلامی به علم و معنویت در علم می دهد.
وی با بیان این که رویکرد نظری ونظریه های پزشکی باید مورد توجه قرار گیرد، گفت: باید مباحث زیست شناسی که از علوم پایه پزشکی است مورد بازنگری قرار گیرد؛ زیرا عقبه معرفتی حوزه زیست در دانشگاه تهارن به ادبیات و فلسفه باز می گردد و اگر این رویه را بخواهیم پی بگیریم سر از فلسفه پست مدرن در خوهیم آورد.
عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی اظهار داشت: کیفیت ارتباط میان نفس و بدن و ارتباط میان ماده و معنا می تواند دیدگاه جدیدی به ما بدهد و این نه تنها در علم پزشکی بلکه در علوم اجتماعی هم به ما رویکرد جدیدی می دهد و اگر ما به این جهان به عنوان آیه و نشانه خداوند نگاه کنیم مفاهیم عوض می شود.
وی اظهارداشت: سطحی ترین کاری که می شود کرد این است که به معنویت بدون توجه به علوم پایه غربی توجه کنیم و به تدریج مبانی اسلامی معنویت را بازشناسی کنیم و در پزشکی رواج دهیم./843/202/ب3