عملکرد اقتصادی دولت یازدهم را چگونه میبینید؟
عملکرد اقتصادی دولت یازدهم منفی است. ادعایی که اینها میکنند و همه کاسه و کوزهها را سر دولت قبل میشکنند، برای فرار از پاسخ گویی است. دولت قبل اشتباهاتی در سالهای آخر داشت ولی اقتصاد به رکود نرفته بود. اتفاقی هم که افتاد این بود که تورم دچار به اصطلاح حباب شد، آن هم به دلیل تخلیه بازار ارز با میانجیگری دلالان بازار بود. ما در 50 سال گذشته مدیریت کاملی روی بازار پول نداشتیم.
دولت به اصطلاح سازندگی به ناحق بخش بانکی را شدیداً متورم کرد. تا توانست بانک ایجاد کرد به اسم رقابت؛ یعنی حرفهای منسوخ شده غربی را پیاده و بخش مجازی اقتصاد را خیلی بزرگ کردند. این میراثی است که تا به الان برای آن چارهای هم نکردند. این دولت نرخ تورم حبابی دلالان در 4 سال پیش را مانند پتک بر سر منتقدان میکوبد تا خودش بتواند از پاسخگویی فرار کند.
دولت یازدهم حجم نقدینگی را 5/2 برابر کرده است؛ یعنی یک حجم عظیمی از تورم بالقوه را انباشته کرده است تا سر دولت بعدی خراب کند. این رکودی که حاکم کرده بر اقتصاد، آن را به منجلاب کشانده است. نرخ بیکاری در این دولت به 5/12 درصد رسیده است که بیسابقهترین نرخ بیکاری در تاریخ اقتصاد ایران است. شاخص فلاکت حقیقی عبارت است از سرجمع نرخ بیکاری و نرخ تورم و افت قدرت خرید مردم به دلیل کاهش درآمدی که یکی از راه درآمدی است که آن هم ناشی از اثر قیمتی و کاهش ارزش پول ملی است، در این دولت یازدهم به بیسابقهترین وضعیت رسیده است.
ما نیازی به استدلال نداریم کافی است که یک سری بزنیم به این کارگاههای تولیدی که ببینیم به دلیل عدم حمایت تعطیل شدهاند و یا زیر ظرفیت کار میکنند. این کارخانه بزرگی که سابقه برند آن به پیش از انقلاب میرسد، امروز تعطیل شدهاند. دروازههای واردات را دولت یازدهم به سوی بازار خارجی باز کرد و درواقع آن ظرفی که برای جادهی عرضه کالای داخلی بود، اشباع کرد و این خود به خود تولید داخلی را سرکوب کرد. در واقع بیکاری را تشدید کرده و همچنین نظام پولی بانکی را به شدت متورم و حبابی گرداند و در عین حال نرخ سود را به شدت افزایش داده و این عملاً باعث شد که نرخ سود تسهیلات دهی بانکها هم در بازار متقابل بین مصرفکنندگان تسهیلات و بانکها، به شدت بالا رود و این تنها به دلیل بیعرضگی بانک مرکزی است.
دولت یازدهم چه كارهايي بايد ميكرد كه نكرد و چه كارهاي اشتباهي را انجام داد؟
در اقتصاد اسلامی، نرخ سود تعیینی است؛ چطور بانک مرکزی نمیفهمد و کل فعالیتهای بانکی شبههناک شده است و اکثر فعالیتهای بانکی شبهه ربا دارند در حالی که نرخ سود تعیینی شدهاست. چرا آقای جهانگیری در سال 92 تعرفههای بیش از هزار قلم کالا را برای خوش رقصی و عضویت در سازمان تجارت جهانی، به صفر نزدیک کرد که این زمینهساز این رکود در جامعه شد.
آن زمان، تعرفههای ورود کالاهای خارجی را به حداقل خودش رساندند. یک قرارداد ترکمنچایی که با ترکیه بستند که 200 قلم کالا را متقابلاً به تنزل بیاورند و ما انجام دادیم؛ ولی آن کالاهایی که ترکیه قرار بود وارد کند و ما در واقع توان صدور آن را نداشتیم، این هم یک گاف دیگر دولت یازدهم است و باید گفت در حوزه بازار کالا هیچ برنامه تنظیمی ندارد. اینها ادعای خودکفایی گندم میکنند که این دروغ است. 5/15 میلیون تن در طول این 4 سال گندم وارد کردهاند در صورتی که دولت دهم 12 میلیون و دولت نهم 5/7 میلیون تن وارد کرد.
ادامه کار دولت یازدهم تا سال 1400 اقتصاد کشور را به کجا خواهد کشاند؟
اقتصاد را به مهلکه خواهد کشاند؛ برای اینکه اینها هیچ برنامهای برای مدیریت اقتصاد نداشتهاند و این را هم راحت میشود با علائم بازار نشان داد. دقت کنید هیچ برنامهای برای تنظیم بازار پولی و مالی، کار، کالا و خدمات هیچ برنامه تنظیمی وجود ندارد. اگر دیدید بورس نوسان نکرده است، این یعنی فقدان برنامه. وقتی میبینم بازار پولی به این وضع فاجعه بار افتاده است که منابع مالی رفتند در جیب عده قلیلی و تولیدکننده له له میزند برای دو ریال تأمین تسهیلات برای راهاندازی خط تولیدش؛ این یعنی سوء مدیریت در بازار پولی. الان میبینم گوشت مردم از چهارسال پیش، الان به 50 هزار تومان رسیده است؛ این یعنی فقدان برنامه تنظیم بازار. امروز وقتی نرخ بیکاری به 5/12 درصد میرسد، این تنها نشان دهنده فقدان برنامه برای ایجاد اشتغال و تنظیم بازار است.
نظر شما در مورد اظهار نظرهای آقای روحانی و کاندیدای پوششی او در مناظره سوم چه بود؟
اینها پاسخ عملکرد خود را در این مناظره ندادند و مرتباً به دنبال نقطه ضعف طرف مقابل هستند که اصلاً در اجرا نقشی نداشتهاند و این مساله که آقای رئیسی و آقای قالیباف که میگویند من این کار را میکنم، ولی وقتی از دولت میپرسند چرا این کارهای غلط را کردهای؛ آنها میگردند دنبال نقطه ضعف اشخاص سؤال کننده به جای اینکه پاسخ درستی به سؤال آن طرف بدهند. فرافکنی میکنند؛ پاسخگوی عملکرد چهار ساله خود نیستند. در اصل، راهبرد این دولت افشای عملکرد خودش نیست و نبوده.
همه چیز را مهر محرمانه زده است. مثل IPC یعنی قراردادهای نفتی که مثل قراردادهای تحمیل شده آمریکا بر دولت عراق است و این تجربه در کشور ما نیز تکرار میشود.
سند میدهم که بروید کتاب دکترین شوک، آن بخشی را که درباره عراق است، بخوانید که دقیقاً همین بلا سر دولت یازدهم خواهد آمد و کشور را به دوران قبل از مصدق بر میگرداند./۱۳۲۵//۱۰۲/خ