سبک زندگی کودکان در سیطره بازی های رایانه ای
به گزارش خبرگزاری رسا به نقل از شبستان، مهناز قدیری، کارشناس علوم تربیتی گفت: بازی های رایانه ای امروز خود به یک سبک زندگی برای کودکان و نوجوانان تبدیل شده اند.
وی با بیان اینکه بازی های رایانه ای به کاربران کمک می کند تا با شخصیت های حاضر در بازی هم ذات پنداری کنند، خاطرنشان کرد: جذابیت، هیجان، تنوع و دسترسی آسان و بازی تک نفره در بازی های رایانه ای از عواملی است که به ویژه مورد استقبال کودکان و نوجوانان قرار گرفته است.
قدیری با بیان اینکه بازی های رایانه ای یک نوع از سبک زندگی را به تصویر می کشند، تصریح کرد: نوع زندگی شهری، زندگی آپارتمان نشینی، گسترش تکنولوژی در زندگی فردی و اجتماعی افراد، شاغل بودن والدین، محدودیت فضای فیزیکی خانه ها بر میزان محبوبیت بازی های رایانه ای در میان کودکان و نوجوانان افزوده است.
وی با بیان اینکه خانواده ها ترجیح می دهند که فرزندانشان به دور از خطر و درون خانه به تفریح بپردازند و سرگرم باشند، اظهارداشت: متاسفانه این تصور که بازی های رایانه ای آسیبی به فرزندانشان نمی زند، باعث شده است تا خانواده ها به محتوا و نوع بازی های رایانه ای که فرزندانشان انجام می دهند، کمتر توجه داشته باشند.
قدیری با تاکید بر نقش نظارتی خانواده ها در انتخاب بازی های رایانه ای گفت: کشورهای تولید کننده بازی های رایانه ای می کوشند تا در قالب این بازی ها، سبک زندگی، رفتار و ارزش های جامعه هدف را تغییر دهند و یا تحت کنترل خود درآورند.
کارشناس علوم تربیتی تصریح کرد: ترویج خشونت، مصرف گرایی، مدگرایی، تغییر ارزش های اخلاقی و فرهنگی، تبدیل ارزش ها به ضد ارزش ها و بلعکس، زندگی در رویا همه از پیامدهای منفی بازی های رایانه ای است.
وی با اشاره به آثار روحی، روانی و جسمی بازی های رایانه ای گفت: کم تحرکی، تنبلی، بیماری های جسمی و حرکتی، انزواطلبی، پرخاشگری و اضطراب از جمله پیامدهای بازی های رایانه ای است که بدون کنترل و نظارت خانواده ها و به صورت نامحدود و بدون برنامه انجام شود.
قدیری با بیان اینکه استفاده از تکنولوژی ارتباطی اجتناب ناپذیر است، خاطرنشان کرد: خانواده ها نقش مهمی در مدیریت، کنترل و نظارت بر انتخاب نوع و محتوای بازی های رایانه ای، میزان زمان اختصاص یافته در هفته به انجام بازی های رایانه ای دارند. غفلت از این موضوع می تواند بر تحصیل، سلامت و زندگی آینده فرزندانشان تاثیرات منفی داشته باشد.
وی افزود: اختصاص زمان مشخص به بازی های رایانه ای با محتوا و رویکرد متناسب با سن فرزندانشان و ارزش های فرهنگی و اخلاقی جامعه، مدیریت زمان بازی، همراهی والدین با فرزندانشان در حین انجام بازی های رایانه ای می تواند در کنترل و مدیریت بازی های رایانه ای تاثیر مثبتی داشته باشد.
کارشناس علوم تربیتی ادامه داد: اختصاص زمانی برای حضور در طبیعت، مسافرت های خانوادگی یک روزه به حاشیه شهر، برنامه های دورهمی خانوادگی، اختصاص زمان بیشتر برای حضور در کنار فرزندان، فراهم آوردن شرایطی برای انجام بازی های دسته جمعی با همسالان از دیگر اقداماتی است که می تواند در کاهش میزان وابستگی نسل جوان به بازی های رایانه ای موثر باشد.
قدیری با بیان اینکه مدیریت شهری و مسئولان باید در طراحی فضای شهری به موضوع بازیگاه کودکان و سالن های ورزشی و فضای سبز توجه داشته باشند و جزء اولویت های شهرسازی قرار گیرد، تاکید کرد: گسترش آپارتمان نشینی و نبود فضای کافی برای بازی و تحرک کودکان و نوجوانان خود باعث تغییر سبک زندگی خانواده ها شده است و شرایطی فراهم شده است که خانواده ها ترجیح دهند فرزندانشان در خانه بمانند و با تکنولوژی های ارتباطی گذران وقت کنند. این موضوع به ویژه در کلانشهرها بسیار مشهود است./۱۳۲۵//۱۰۲/خ