راههای جلوگیری از تسلط شیطان
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، رهبر معظم انقلاب در شرح حدیثی از امام صادق(ع) در یکی از درس های خارج فقه راههای جلوگیری از تسلط شیطان را مورد بررسی قرار می دهند.
آنچه که می خوانید بخشی از سخنان رهبر فرزانه انقلاب است:
فی الفقیه، عن الصّادق (علیهالسّلام) حضرت امام جعفر صادق علیهالسّلام فرمودند: «من لم یکن له واعظ من قلبه و زاجر من نفسه و لم یکن له قرین مرشد استمکن عدوّه من عنقه». اولین چیزی که موجب می شود که انسان بتواند در مقابل دشمنش که مراد، شیطان است ایستادگی کند و مانع بشود از تصرف دشمن و تسلط دشمن، این است که «واعظ من قلبه»؛ از قلب خود واعظی برای خود داشته باشد.
قلب متذکر بیدار، انسان را نصیحت می کند، موعظه می کند یکی از بهترین وسائلِ اینکه انسان قلب را وادار کند به موعظهی خود و فعال کند در موعظهی خود، همین دعاهاست، دعاهای مأثور صحیفهی سجادیه و سایر دعاها و سحرخیزی؛ اینها دل انسان را به عنوان یک ناصح برای انسان قرار می دهد. اول این است: «واعظ من قلبه».
دوم اینکه «و زاجر من نفسه»؛ از درونِ خود یک زجرکنندهای، منعکنندهای، هشداردهندهای داشته باشد اگر این دو تا نبود، «و لم یکن له قرین مرشد»، یک دوستی، همراهی که او را ارشاد کند، به او کمک کند، راهنمائی کند، این را هم نداشته باشد که این، سومی است که اگر چنانچه از درون، انسان نتوانست خودش را هدایت کند و مهار نفسِ خودش را در دست بگیرد، باید دوستی داشته باشد، همراهی داشته باشد، همینی که فرمودند «من یذکّرکم اللَّه رؤیته»، که دیدار او شما را به یاد خدا بیندازد؛ اگر این هم نبود، «استمکن عدوّه من عنقه»؛ خود را در مقابل دشمنِ خود مطیع کرده است؛ دشمنِ خود را مسلط کرده است بر خود و بر گردن خود، که سوار بشود.
منظور از دشمن، همان شیطان است. اینها لازم است از درون خود، انسان، خود را نصیحت کند بهترین نصحیت کنندهی انسان، خود انسان است؛ چون از خودش انسان گلهمند نمی شود. هر کسی انسان را نصیحت کند، اگر قدری لحن او تند باشد، انسان از او گلهمند می شود؛ اما خود انسان، خودش را نصیحت کند؛ دشنام بدهد به خودش، ملامت کند، سرزنش کند خودش را؛ اینها خیلی مؤثر است. موعظه کند، زجر کند در کنار اینها، یا به جای اینها اگر نبود، آن وقت دوست، رفیق، که دستگیری کند انسان را./1324/ت۳۰۳/ج