فضای مجازی مانند تیغ دو لبه است
به گزارش خبرنگار خبرگزاری رسا، نشست خبری اثر برگزیده پنجمین جشنواره بین المللی امام علی(ع) پژوهی با عنوان «اخلاق شهروندان دنیای مجازی با محوریت قرآن و نهج البلاغه» و به تألیف مریم صانع پور پیش از ظهر امروز در پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی با حضور آیت الله سید جمال الدین دینپرور رییس بنیاد بین المللی نهج البلاغه و محمود جنیدی جعفری رییس پژوهشگاه علوم انسانی و دبیر علمی جشنواره برگزار شد.
آیت الله سید جمال الدین دینپرور در این نشست با اشاره به کتاب ارزنده «اخلاق شهروندان دنیای مجازی با محوریت قرآن و نهج البلاغه»، گفت: این اثر برگزیده که در راستای نیازهای روز جامعه و اولویتهای آن به مرحله گزینش و تقریر رسیده و نتیجه آن در اختیار جامعه قرار گرفته است، مسأله روز اخلاق در دنیای مجازی را مورد مطالعه قرار داده است.
وی با اظهار نگرانی از اینکه فضای مجازی از جمله فضاهایی است که مانند تیغ دو لبه است، تصریح کرد: اگر نسل حاضر نحوه استفاده صحیح و درست از این فضا را نداند قطعاً به سراشیبی سقوط کشیده خواهد شد.
رییس بنیاد بین المللی نهج البلاغه در ادامه بیان داشت: در صورتی که افراد جامعه نسبت به فضای نوظهور مجازی آگاهی کافی داشته باشند طبیعتاً میتوانند با هدایت در جهت درست، استفاده از آن را مدیریت کنند و بهره به جا و صحیح در زندگی داشته باشند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: کتاب«اخلاق شهروندان دنیای مجازی با محوریت قرآن و نهج البلاغه» و سایر تحقیقات در زمینه ارتباطات در فضای مجازی میتواند کمکی باشد تا از فضای گسترده مجازی به شیوه صحیح استفاده شود و به نوعی مکمل کارهای علمی پیشین در این حوزه باشند.
در ادامه این نشست مریم صانع پور نویسنده کتاب «اخلاق شهروندان دنیای مجازی با محوریت قرآن و نهج البلاغه» درباره این اثر گفت: مقدمه این کتاب، تقریر آیت الله سید مصطفی محقق داماد و پیش گفتار آن تقریر آیت الله سید جمال الدین دینپرور است.
وی افزود: با توجه به اینکه فناوریهای جدید در ارتباطات سبب شده تا مرزهای جغرافیایی و فرهنگی از بین برود و شهروندان جهانی در یک دنیای واحد یعنی فضای مجازی با هم در ارتباط باشند، همینطور با به وجود آمدن هوش مصنوعی، میراث تاریخی و فرهنگی ملتها و تمدنها، در مجموعه واحدی قابل عرضه هستند.
نویسنده کتاب اخلاق شهروندان دنیای مجازی در ادامه ابراز داشت: دنیای مجازی جوامع انسانی را وارد شرایط تازهای کرده که نظریهها و راههای جدیدی میطلبد، بنابراین در دنیای واحد سرشار از تکثرات فرهنگی لازم است متفکران در اندیشه ارائه نظریات جهان شمول باشند که تضادی با نظریات متعدد ملیتها نداشته باشد.
وی با بیان اینکه امروزه باید ارزشهای متعدد بومی به رسمیت شناخته شوند، تصریح کرد: شهروندان دنیای مجازی به عنوان شهروندان یک دنیای واحد باید از ارزشهای انسانی واحد تبعیت کنند؛ ارزشهای واحدی که حقوق انسانی مساوی برای همه نژادها، جنسیتها، قومیتها و ادیان رقم بزند و همه انسانها را مقید به رعایت اصول انسانی در قبال سایر شهروندان دنیای مجازی کند.
صانع پور با اشاره به اینکه اگر در دنیای واحد مجازی قرار است اسلام به عنوان دین آخرالزمانی باشد، لازم است چند نکته در آن مراعات شود، عنوان کرد: با توجه به اقتضائات عصر گفتوگو لازم است ارزشهای فرهنگی و اخلاقی دیگران را به رسمیت بشناسیم و تمامی انسانها را مورد احترام قرار دهیم زیرا خداوند با آیه «نفخت فیه من روحی» همه انسانها را الهی قلمداد کرده بنابراین نباید انسانها را به الهی و شیطانی تقسیم کنیم.
وی در پایان خاطرنشان کرد: خداوند با رحمانیتِ خود برای همه فرهنگها بهرهای از حقایق قرار داده، پس باید از شعار شیطانی «انا خیر منه» دوری کرده و از آموزههای اسلام که انسانیت مشترکِ همه انسانها را مخاطب قرار داده بهره ببریم. در گفتوگوهای میان فرهنگها به جای تأکید بر شعائر آیینی و احکام عبادی، بر اشتراکات فرهنگهای متنوع مانند عقلانیت، عدالتگستری و اخلاق ورزی در آموزههای اسلامی تأکید بیشتری داشته باشیم.
گفتنی است؛ مراسم پنجمین جشنواره بین المللی امام علی(ع) پژوهی و رونمایی از جایزه جهانی امام علی(ع) و میزگرد اندیشمندان برجسته مسلمان و مسیحی در حوزه امام علی(ع) پژوهی با حضور صاحب آثار از کشورهای آمریکا، هند، پاکستان، افغانستان، عراق و صاحب اثرانی از کشور های دیگر در روز چهارشنبه ۱۵ شهریور ماه ۹۶ از ساعت ۸ الی ۱۳ برگزار خواهد شد. /966/پ۲۰۱/ب۱