چارچوب اصلی لایحه بودجه ۹۷ درست تنظیم نشده است

محمدمهدی مفتح، سخنگوی کمیسیون برنامه و بودجه مجلس در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری رسا، در تبیین منطق رأی منفی مجلس به کلیات بودجه گفت: در رأی به کلیات هر طرح و لایحه از مجلس سؤال میشود که آیا در این موضوع ضرورتی وجود دارد که وارد شویم یا خیر.
عضو کمیسیون تلفیق بودجه ادامه داد: طبیعتاً پاسخ این بود که لازم است که به این بحث وارد شویم چون کشور نمیتواند بدون بودجه باشد.
وی با اشاره به اینکه طبق آیین نامه داخلی مجلس نمایندگان امکان اعمال همه گونه تغییرات را در شور دوم دارند، ابراز داشت: اگر مجلس تشخیص دهد که در موضوعی لازم است برای قانونگذاری وارد شود، در این صورت در وهله اول باید رأی مثبت دهد و در شور دوم در توضیحات قضایا اضافه، کم یا حذف کند.
مفتح رد شدن کلیات لایحه بودجه با منطق ذکر شده را قابل تأمل ارزیابی کرد و اظهار داشت: ما برای سال آینده حتماً به تصویب بودجه نیاز داریم پس چرا لایحه بودجه رد شد؟
عضو کمیسیون تلفیق افزود: با توجه به تغییراتی که اخیراً در آییننامه داخلی مجلس به وجود آوردهایم و البته به شورای نگهبان نرفته تا تأیید شود، در این آییننامه اختیارات نمایندگان در اعمال تغییرات محدود شده است؛ هر چند طبق قانون اساسی نمایندگان همه گونه اختیاری در اعمال و بیان نظر خود دارند؛ اما آیین نامه داخلی مجلس با تغییری که چند سال قبل داشت تأثیر نمایندگان را در شور دوم طرحها و لوایح عملاً محدود کرده است.
وی از سخنان خود نتیجه گرفت: شاید با توجه به اینکه نمایندگان اشکالاتی را در گزارش کمیسیون میدیدند و احساس میکردند که عملاً امکان اعمال دیدگاه و اصلاحات اساسی را ندارند از رأی دادن به آن نگران بودند و این میتواند جزئی از دلایل باشد.
مفتح در اشاره به اشکالات لایحه بودجه ارائه شده از سوی دولت گفت: چارچوب اصلی این لایحه درست تنظیم نشده بود و حتی بعضی فکر میکردند که اگر از لحاظ آییننامهای هم اجازه داده شود که بحث را مطرح کنند لایحه به گونه ای آمده است که نمیتوانند نظرشان را اعمال کنند.
عضو کمیسیون تلفیق ادامه داد: بحث یارانهها، افزایش حقوقها، مالیاتها، قیمت حاملهای انرژی و مسائل مختلف دیگر بسیار اساسی و مهمی بودند؛ همچنین مطالبات مردم نسبت به مسائل اقتصادی و بحث بیکاری نیز از دغدغه های نمایندگان بود، هر چند ظرفیت قانون بودجه یکساله است و نمیتوان از بودجه انتظار داشت که همه این مسائل را حل کند.
وی تصریح کرد: در حد یک سال هم باید گامی به سمت تحقق برنامه پنج ساله و نهایتاً سند چشم انداز که رهبر معظم انقلاب تعیین فرمودند برداشته شود، با توجه به بحث صندوق توسعه ملی و موضوعات دیگر در مجموع نمایندگان احساس کردند که این اصلاحات را نمیتوانند در تغییراتی که در صحن علنی مجلس میدهند تأمین کنند./836/ت۳۰۲/ق