دستاوردهای مقاومت در «درعا» و پایان قصّه پُر غصه شیعیان در «ادلب»
به گزارش خبرگزاری رسا، مدتی است که نظامیان ارتش سوریه عملیات گسترده و فراگیری را علیه گروه های تروریستی ـ تکفیری مستقر در محور جنوبی به ویژه در شهر درعا و حومه آن، کلید زده اند. نیروهای ارتش سوریه طی روزها و هفته های گذشته و در جریان نبرد خود با گروه های تروریستی ـ تکفیری در «درعا» دستاوردهای زیادی به دست آورده اند. حدود 10 روز پیش بود که ارتش سوریه ضمن نفوذ به مرکز شهر درعا، کنترل کامل آن را برعهده گرفت تا ضربه سنگینی را بر پیکره تکفیریها وارد آورده باشد.
اکنون نیز بسیاری از مناطق، شهرک ها و روستاهایِ «درعا» که از لحاظ جغرافیایی از اهمیت استراتژیک برخوردار هستند، یکی پس از دیگری به کنترل کامل نیروهای مقاومت سوری در می آیند. مناطق و شهرک های استراتژیک «کفرناسوج»، «محروسه» و «السوسه» ازجمله مواردی هستند که طی روزهای اخیر به کارنامه دستاوردهای درخشان نیروهای مقاومت اضافه شده اند.
پیشروی های نیروهای سوری در نبرد با تروریست های تکفیری تا جایی ادامه پیدا کرده است که طبق آخرین آمار و گزارش ها، تاکنون بیش از 90 درصد از مساحت درعا به کنترل کامل مقاومت درآمده است. این درحالی است که تکفیریها و متحدان منطقه ای و فرامنطقه ای آنها ازجمله ایالات متحده آمریکا پیش بینی تحقق چنین پیروزی ارزشمندی را برای مقاومت سوریه نمی کردند.
نیروهای مقاومت سوری با این دستاورد میدانی بزرگ خود، در عمل ثابت کردند که تهدیدات ایالات متحده مبنی بر لزوم پرهیز دولت دمشق از ورود به نبرد ضد تروریسم در محور جنوبی، پوچ و واهی بوده است. دولت دمشق از این دستاورد ارزشمند و برگ برنده بسیار تأثیرگذار برای رهایی شیعیان مظلومِ ساکن شهرک های «فوعه» و «کفریا» در حومه استان ادلب بهره برداری کرد؛ بدین صورت که با تحت فشار قرار دادن تکفیریهای جبهه النصره در درعا، مقدمات آزادی اسرای شیعی در ادلب را فراهم آورد.
اهمیت استراتژیک درعا
شهر درعا همانطور که پیشتر اشاره شد در محور جنوبی سوریه واقع شده و از اهمیت استراتژیک بالایی برخوردار است. این شهر در مرزهای مشترک با اردن واقع شده و از این حیث بسیار حائز اهمیت محسوب می شود. تسلط ارتش سوریه بر شهر درعا موجب خواهد شد تا تمامی تحرکات تکفیریها در مرزهای مشترک سوریه و اردن خنثی شده و دیگر تهدیدی از سوی این مرزها متوجه سوریه نباشد. باید به این نکته توجه داشت که در سایه عدم همکاری دولت اردن با دولتمردان دمشق، مرزهای اردن طی سالهای گذشته شاهد بیشترین تردّد از سوی گروه های تروریستی ـ تکفیری بوده است. اهمیت دیگر درعا نزدیکی آن به دمشق است. فاصله کوتاه میان درعا و دمشق به عنوان پایتخت سوریه موجب شده تا برقراری آرامش و ثبات در «درعا» به مثابه آرامش و ثبات در دمشق تلقی گردد. لذا درعا از این نظر نیز از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
اهمیت دیگر درعا به وجود یک گذرگاه بسیار راهبردی و استراتژیک در آن باز می گردد؛ گذرگاهی که از آن تحت عنوان «نصیب» یاد می شود و بسیار نیز مشهور است. موقعیت استراتژیک این گذرگاه به حدی است که از آن به عنوان یکی از دروازه های محور جنوبی سوریه یاد می شود. موقعیت این گذرگاه به گونه ای است که بخش اعظمی از مراودات و مبادلات تجاری میان سوریه، اردن، لبنان و بسیاری از کشورهای حاشیه خلیج فارس از طریق این گذرگاه صورت می پذیرد. لذا از این حیث، تسلط نیروهای مقاومت سوری بر گذرگاه راهبردی نصیب موجب تقویت بیش از پیش وضعیت اقتصادی و مراودات تجاری دمشق با همسایگان خود یعنی بیروت و امان خواهد شد.
در همین راستا، پس از تسلط ارتش سوریه بر این گذرگاه استراتژیک بود که «صلاح اللوزی» رئیس شورای سازمان دهی بخش حمل و نقل زمینی اردن اعلام کرد که کشورش برای ازسرگیری روابط تجاری با دمشق آمادگی دارد. این مقام اردنی گفت: «به محض باز شدن مرزهای میان سوریه و اردن، امان برای ازسرگیری مبادلات تجاری با دمشق آمادگی داد». اللوزی تصریح کرد: «گذرگاه مرزی نصیب که به تازگی توسط ارتش سوریه از تروریست ها بازپس گیری شده است، در واقع رگ حیاتی برای اقتصاد اردن محسوب می شود». [1] برهمین اساس، پر واضح است که محور جنوبی سوریه و به ویژه درعا از امتیازات بسیار گسترده میدانی و اقتصادی برخوردار است که ارتش سوریه و نیروهای مقاومت این کشور بخش عمده ای از این امتیازات را به انحصار خود درآورده اند.
فروپاشی «مهد انقلاب»!
استان درعا در مقایسه با دیگر استان ها و شهرهای سوریه چه برای دولتمردان دمشق و چه برای تروریست های تکفیری و حامیان آنها از اهمیت بسیار بیشتری برخوردار است. علت اصلی این مسأله هم آن است که این استان، جایی است که اولین تحرکاتِ منتج به ظهور و بروز تنش و به تبع آن درگیری های نظامی در سوریه، در آنجا کلید خورد. لذا گروه های تروریستی و اربابان آنها از زمان آغاز بحران سوریه در سال 2011 تاکنون از درعا به عنوان «مهد انقلاب سوریه»! یاد می کردند. اکنون که نیروهای مقاومت سوری تیر خلاص را به تروریست ها در درعا شلیک کرده اند، اهمیت نمادینِ بالای درعا برای تکفیریها موجب وارد شدن ضربه روحی مهلکی به آنها شده است؛ مسأله ای که تداوم ایستادگی عناصر تکفیری در دیگر جبهه های نبرد در مقابل نیروهای سوری را در هاله ای از ابهام قرار داده و موجی از نگرانی را در میان فرماندهان و سران ارشد دستگاه های اطلاعاتی آمریکایی ـ صهیونیستی ایجاد کرده است.
نزدیکی به خط تماس جولان اشغالی
نیروهای ارتش سوریه با پیشروی در محور جنوبی و به ویژه در شهر درعا که هممرز با جولان اشغالی است، در واقع به خط تماس بلندی های اشغالی جولان نزدیک شدند و زنگ خطر را برای دشمن صهیونیستی به صدا درآوردند. این همان مسأله ای است که بیش از هرچیز دیگری موجبات نگرانی و هراس مقامات ارشد صهیونیستی را فراهم آورده است. نزدیک شدن نیروهای مقاومت سوری به خط تماس جولان اشغالی تمامی تلاش های رژیم صهیونیستی برای ایجاد منطقه حائل میان بلندی های اشغالی جولان و اراضی سوری را با شکست مواجه ساخته است.
در واقع، رژیم صهیونیستی به شهر درعا به عنوان یک «کمربند امنیتی» می نگریست که می توانست از نزدیک شدن ارتش سوریه و نیروهای مقاومت این کشور به بلندی های اشغالی جولان ممانعت به عمل آورد. این درحالی است که این کمربند ایمنی، اکنون فروریخته و جولان اشغالی بیش از هر زمان دیگری به آزادی از لوث صهیونیسم نزدیک شده است.
بهره برداریِ انسانی از دستاورد نظامی
واقعیت این است که دولتمردان سوری در اقدامی هوشمندانه از دستاوردهای نظامیِ چشمگیر و فوق تصور خود در درعا برای جامه عمل پوشاندن به اهداف انسانی و حقوق بشری در ادلب بهره برداری کردند. ماجرا از این قرار است که دولت سوریه پس از تنگ تر کردن عرصه بر تروریست های تکفیری در حومه درعا، از فرصتِ ایجادشده برای نجات شهروندان سوریِ ساکن شهرک های شیعه نشین «فوعه» و «کفریا» در ادلب استفاده کرد؛ شیعیانی که از سال 2015 تاکنون یعنی قریب به سه سال تحت شدیدترین نوع محاصره از سوی تروریست های جبهه النصره قرار داشتند.
دولت سوریه در ازای امان دادن به شماری از اعضای گروه تروریستی جبهه النصره در حومه درعا و صدور مجوز خروج آنها از این شهر، تکفیریها را وادار کرد تا حدود 10 هزار شهروند شیعی محاصره شده در فوعه و کفریا را آزاد کنند. بدین ترتیب، دولت سوریه دو دستاورد بزرگ نظامی و انسانی را به صورت همزمان محقق ساخت تا ضمن سیطره نسبتا کامل بر کمربند امنیتی رژیم صهیونیستی یعنی درعا، به قِصه پُر غُصه شیعیان محاصره شده در فوعه و کفریا پایان دهد؛ شیعیانی که ایستادگی سه ساله آنها و عدم تسلیمشان در برابر تکفیریها با وجود تلفات زیادی که دادند و رنج های فراوانی که به جان خریدند، در تاریخ به ثبت خواهد رسید و آیندگان درس مقاومت از آنها خواهند آموخت.
_________________________
پی نوشت:
1ـ https://www.mehrnews.com/news/4352450/
/۹۶۹/د۱۰۲/ب۱
منبع: فارس