دفاع مقدس صندوق ذخیره هویت ملی و کارگاه معماری ایران فردا
به گزارش خبرگزاری رسا، بسیج اساتید کشور، به مناسبت هفته دفاع مقدس، بیانیهای را صادر کرده است که متن آن را در ادامه میخوانید.
بسم الله الرحمن الرحیم
هفته دفاع مقدس و بزرگداشت یاد و خاطره هشت سال حماسه عاشورایی جوانان و ملت غیور ایران در برابر متجاوزان بعثی که پشت سر گذاشتیم، فرصت کالبدشکافی و بازاندیشی علل و عوامل کامیابی ملت سلحشور ایران در دفاع از آرمانهای انقلاب اسلامی و خاک پاک میهن است. هفتهای که گذشت، ما را در لزوم بازخوانی مؤلفههای قدرت ملّت ایران در دفاع مقدس و نسبت آن با فرهنگ عاشورا مصمّمتر کرد؛ برخی، تفکر دینی و ملّی مقاومت عاشورایی را چه انکار کنند ویا آن را با قرائتهای جعلی مخدوش کنند یا نکنند به خوبی میدانند که درخشانتر و ملّیتر از این قطعه تاریخی در تاریخِ ایران زمین پیدا نخواهند کرد.
هفتهای را که یادآور سلحشوری و فداکاری ملّت سرافراز ایران اسلامی است، در حالی سپری کردیم که نظام پربرکت اسلامی تجربهای چهل ساله در دفاع از استقلال کشور در عرصههای سیاسی، فرهنگی، نظامی و... را پشتوانه خود داشته و تودة ایرانیان، پاسداشت و ارج نهادن به این فداکاریها را امری ملّی و ارزشمند میشمارند.
در تحلیل دفاع مردمی ملت حماسه ساز ایران تحت زعامت ولی امر زمان؛ حضرت امام خمینی(ره)، امّا باید به ریشهها و زمینههای مردمیسازی دفاع اشاره نمود؛
1. مردمی کردن دفاع و مقاومت
انقلاب اسلامی با مردمی کردن جریان دفاع و مقاومت، به نیروهای رسمی مسلح در ایران عزت و کرامت بخشید؛ پس از 200 سال، نیروهای دفاعی کشور را از تابعیت ارتشهای بیگانه خارج ساخت و به آنها استقلال بخشید. وابستگی نیروهای مسلّح به اجانب در دوره پهلوی به وضعیتی ضد ایرانی بدل شده بود تا جائیکه هر دو طرفِ قراردادهای تسلیحاتی در ایران، خود آمریکاییها بودند. آنها بهعبارت دیگر سفارش دهنده (خریدار)، فروشنده و ناظر بر قراردادهای تسلیحاتی ایران بودند.
بیاختیاریِ حکومت دستنشاندة پهلوی نسبت به نیروهای مسلح کشور به حدّی بود که گاهی محمدرضا پهلوی نزد مادر و همسر خود از آمریکاییها گله میکرد که چرا یگانهایی از ارتش ایران را بدون اطلاع و در کشورهای دیگر بکار گرفتهاند؟ این واقعیتی است که در کتاب خاطرات شاه و خاندانش نیز درج شده است. ظلم و بیتدبیری سلسله پادشاهان در طول تاریخ نظامهای شاهنشاهی، موجب شده بود در بسیاری از موارد که ایران مورد هجوم گستردهای واقع شده بود، نیروهای مسلح با وجود تسلیحات و ساز و برگ وسیعی که در اختیار داشتند، تن به شکست دهند.
شکست ارتشهای شاهنشاهی در مقابل سپاه اسکندر، سپاه مغول، خلفای عرب و آخرین مورد آن اشغال کل خاک ایران توسط متفقین در زمان رضا شاه بدون شلیک حتی یک گلوله، از جمله دردناکترین صحنه هایی بود که وطنخواهان نتوانستند هیچ فرصتی در دفاع از سرزمین خود پیدا کنند.
مدیریت نظامهای ظالمانه شاهنشاهی بهگونهای بود که در 200 سال گذشته، این سرزمین بارها مورد تهاجم دولتهای بیگانه قرار گرفت، بخشی از وطن تجزیه شده و به تاراج رفت؛ به گونهایکه ظرف چند قرن اخیر مساحت ایران از7/3 میلیون کیلومتر مربع به 7/1 کاهش یافت؛ ایالتهای مختلفی از ایران جدا و به کشورهای همسایه واگذار یا به کشور مستقلی تبدیل شد که آخرین صفحه غمبار آن، جدا شدن استان چهاردهم ایران و تبدیل آن به کشور بحرین در دورة محمدرضا پهلوی بود.
از این رو تردید نمیتوان داشت که انقلاب اسلامی با استراتژی دفاع مردمی، ضمن روحیه دادن به نیروهای مسلح پشتوانۀ مستحکمی برای آنها ساخت و پیوندی محکم بین مردم و نیروهای مسلح برقرار نمود.
2. آثار جابهجایی مدیریت نیروهای مسلّح ایران از نظام سلطنتی به مدیریت ولایی
امّا رهایی نیروهای مسلح از سلطه شاهان و بیگانگان و پیوند آنها با ولایت و مردم در دوره تحولی انقلاب اسلامی، چنان عزت و اقتداری به نیروهای مسلح ایران بخشید که آنها را به نیرویی شکست ناپذیر بدل کرد و برای اولین بار در قرون اخیر، تهاجم دشمنان با پشتیبانی همه قدرتهای جهانی بدون جدا شدن حتی یک وجب از خاک ایران به شکستِ طرف مقابل انجامید. پس از پیروزی انقلاب اسلامی، در حادثه ای کاملاً استثنایی، صدام با حمایت همه کشورهای سلطهگر جهان به ایران حمله کرد و استکبار غرب و شرق در حالیکه درگیریهای زیادی با هم داشتند، امّا بر سر نابودی ایران از طریق تجاوز نظامی متحد شدند. نیروهای مسلح مردمی ایران، امّا در پرتو انقلاب اسلامی و در اتصال به نیروی لایزال الهی و مستظهر به حمایت بی پایان مردمی، همه ابر قدرتها را یکجا شکست داده و حتی در مقابله با ناوگان دریایی آمریکا به قدرت بازدارندگی رسیدند.
پشتوانه الهی، مدیریت و فرماندهی ولایت فقیه، تنیدگی نیروهای مسلح و مردم، تفکر شهادت طلبانه، ابداع و ابتکارات ایرانیان و نیز تسلیم ناپذیری تفکر حسینی در نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران، این کشور را بدون داشتن تسلیحات اتمی به قدرتی بازدارنده در برابر قدرتهای استکباری و نظام سلطة جهانی تبدیل کرده است؛ گو اینکه پیروزیهای درخشان نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران در دفاع مقدس و رویارویی با ناوگانهای متجاوز آمریکا و انگلیس و توانمندی آنها در برقراری امنیت داخلی، نیروهای مسلح ایران را به قوایی الهام بخش برای آزادیخواهان جهان مبدل نموده است.
3. جهانی شدن الگوی ایرانی مقاومت در جهان
امروز حزبالله لبنان، نیروهای جهادی فلسطین، ارتش مردمی سوریه، حشدالشعبی عراق، انصارالله یمن و قدرت معنویت در نیجریه و... با الهام از تفکر، راهبردها، سازماندهی و تاکتیکهای نیروهای مقاومت بسیج، افسانه شکست ناپذیری آمریکا و رژیم صهیونیستی را باطل کرده و بزرگترین حماسههای افتخارآمیز را برای کشورهایشان آفریدهاند.
از آن سو در زمانة طاغوت، نیروهای مسلح ایران در خدمت ارتشهای متجاوز آمریکا، انگلیس و رژیم صهیونیستی و دولتهای استبدادی منطقه بوده و حتی برای سرکوب ملتهای مظلوم و آزادیخواه مانند ویتنام، عمان، فلسطین و اتیوپی بکار گرفته میشدند؛ پدیدهای که لکۀ ننگی در تاریخ ملّت ایران محسوب، میشود امّا هماکنون ایرانیان مفتخرند که از توانمندی نظامی و تفکر راهبردی مقاومت در دفاع از مظلومان و ایستادگی در برابر مستکبران استفاده میکنند.
از این رو میتوان گفت که مکتبی بودن و مردمی شدن نیروهای مسلح جمهوری اسلامی آنها را به نیرویی شکستناپذیر تبدیل کرده که بخش مهم آن مشارکت مسؤولانه مردم در دفاع از کیان ایران و اسلام در کنار نیروهای رسمی مسلح کشور است؛ زیرا پس از پیروزی انقلاب اسلامی، مشارکت داوطلبانۀ مردمی در قالب بسیج، یک الگوی بینظیر دفاعی را در ایران شکل داد؛ الگویی که مشارکت داوطلبانۀ مردم از خط مقدم نبرد تا عمق پشتیبانیها در شهرها و روستاها را تضمین کرده و عالیترین شکل دفاع مردمی را -که نه تنها افتخارآمیزترین نیروهای خط شکن در قدرت دفاعی هستند، بلکه در تمام شئون دفاع از وطن حضور دارند- به نمایش درمیآورد؛ امری که در گسترۀ جغرافیای کشور امکان هرگونه نفوذ یگانهای جاسوسی و رزمی دشمن را نزدیک به صفر رسانده است.
4. رشد علم، فنآوری و صنعت در اندیشه خودکفایی مقاومت ملّی
همچنین نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران در برابر گستردهترین توطئههای استکباری برای ناامنسازی ایران در سالهای اولیۀ انقلاب اسلامی، الگوی جدیدی از عملیات دفاع مردمی را به نمایش گذاشتند که در جهان بینظیر است؛ الگویی که در آن بدون درهم کوبیدن شهرها و روستاها و بدون وارد شدن تلفات به غیرنظامیان که ضدانقلاب ایشان را سنگر خود کرده بود، آن دستنشاندههای استکبار را با شیوههای انسانی و با ساختارهای مردمی و متکی به قدرت مردم درهم کوبید و امنیت مردمی پایدار را در دور دستترین مناطق مرزی کشور برقرار کرد.
استقلال دفاعی ایران در دکترین، استراتژی، آموزشها، ساختارها و عدم وابستگی به پیمانهای نظامی استکباری را هیچ کشوری بجز ابرقدرتهای جهان در اختیار ندارند، در حالیکه سایر کشورهای جهان در کلیۀ این شئون یا در بخشهایی از آن وابستهاند. اندیشۀ خودکفایی نیروهای مسلح در سال 1358 با الهام از هدایتهای حکیمانۀ امام خمینی(ره) و با دستور مستقیم حضرت آیت الله خامنهای(مدظلّه) که نمایندۀ وقت امام خمینی(ره) در ارتش بودند، شکل گرفت و شجرۀ طیبهای از دانش، فنّاوری و صنعت را شکل داد؛ فرآیندی که امروز به درختی تناور و پر از ثمرات افتخارآمیز تبدیل شده است؛ تنوع تسلیحات بومی در ساختار قدرت جمهوری اسلامی ایران بجز چند ابرقدرت در جهان نظیری نداشته و ایرانیان به برخورداری از پیچیدهترین تسلیحات از زیر دریا تا مافوق جو نایل شدهاند.
در پرتو انقلاب اسلامی، صنعت تسلیحاتی ایران نیز که جز ساخت چند نوع مهمات و مونتاژ یک مدل اسلحه سبک قابلیتی نداشت، امروز انواع سلاحهای سبک، خمپارهاندازها، توپها، موشکهای ضدزره، موشکهای کروز و بالستیک زمین به زمین، سامانههای پدافند هوایی، سامانههای موشکی ساحل به دریا و دریا به دریا، شناورهای فوق مدرن، قایقهای تندرو فوق مدرن تا ناوهای جنگی بزرگ، هواناوها و زیردریاییها، انواع تانک و نفربر، وسایل مخابراتی و بیسیم و تجهیزات جنگ الکترونیک را از طراحی اولیه تا ساخت و تحویل و بهرهبرداری در داخل ایران به ثمر رسانده است، پیچیدهترین و دقیقترین
سامانههای تسلیحات؛ یعنی سامانههای پدافند هوایی شامل رادارهای اخطار اولیه، رادارهای تعقیب و هدایتِ موشکها، سامانههای فرماندهی و کنترل، سیکرها، توپها و.... در تمام سطوح متضمن بردهای کوتاه، متوسط و بلند در داخل کشور ساخته میشود؛ سامانههایی که کوچکترین هواپیماهای جنگی در فاصله 200 کیلومتری را با عملیات آشکارسازی در بُردِ سلاح، تحت تعقیب قرار داده و جنگندهای را که در محیط سه بعدی با سرعت مافوق صوت در حال جابجایی است، منهدم میکند.
5. مؤلفههای منحصر به فرد قدرت نرم در قوای دفاعی ایران
برخلاف تبلیغات دشمن، پیشرفتهای شگرف ایرانیان در منابع تسلیحاتی، نه متکی به هزینههای گزاف، بلکه مرهون عشق و ایثار نیروهای مؤمن و انقلابی و توانایی مدیریت نیروهای مسلح در بهرهگیری از ظرفیت دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی کشور و بیش از همه هدایتهای هوشمندانه و تأکیدات رهبر فرزانۀ انقلاب اسلامی در بومی سازی تسلیحات دفاعی است.
از سویی خصوصیات معنوی و فرهنگ دفاعی منحصربفرد جمهوری اسلامی ایران، نیروهای مسلح ما را از سایر ارتشهای جهان متمایز کرده است؛ تکلیفگرایی، شهادتطلبی، توکّل بر خدا، انس با دعا در سنگرهای رزم و پایبندی به احکام عبادی در سختترین شرایط جنگی، اقتداری توصیف نشدنی را برای نیروهای مسلح فراهم آورده است؛ فرهنگ غنیای که موجب شده با وجود تهاجم فرهنگی سنگین، جوانان فراوانی برای اعزام به جبهه مقاومت لحظهشماری کنند.
تکیه بر قدرت خدا و فرماندهی ولایی از یکسو و اعتماد به مردم و جوانان و قرار دادن آنها در حساسترین مسئولیتهای نظامی از سوی دیگر، با نشاطترین و منعطفترین نیروی نظامی جهان را به ملت ایران بخشیده است. ابتکارات و اتّخاذ اصول غافلگیر کننده و توجه به نبرد نامتقارن نیز محصول عناصر پایانناپذیر یاد شده است.
6. الگوی تبدیل تحریم دشمن به فرصت در مقاومت ایرانی
در بعدی دیگر، تبدیل کردن تحریمها به فرصت از نقاط عطف اعتلای قوای نظامی و دفاعی ایران بوده است. این خصوصیت موجب شد نیروهای دفاعی کشور که از 22 بهمن 57 تحت شدیدترین تحریمهای بینالمللی قرار گرفته، بخاطر شدت تحریمها، به پیشروترین نهاد کشور در تولید علم، فناوری و کالاهای صنعتی تبدیل شده و موتور محرک پیشرفت علمی کشور به شمار آیند؛ زیرا پس از انقلاب اسلامی، کشورهای سازندۀ تسلیحات، ابتدا فروش سلاح به ایران را تحریم کردند، سپس فروش قطعات و زیر سامانههایی که در تولید تسلیحات استفاده میشد نیز تحریم گردید، امّا تبدیل کردن تحریمها به فرصت موجب شد که امروز پیشرفتهترین مواد و انواع کامپوزیتها و سوپر آلیاژها در داخل کشور تولید شده، دقیقترین حسگرها و سامانههای ناوبری، سریعترین پردازشگرها و رایانههای پرواز موشک ها، پهپادها و جنگندهها در درون ایران طراحی و ساخته شود.
7. کرامت رزمندگان در فرهنگ ایرانیان و دوری از رقابت های میلیتاریستی
ارزش دادن به مجاهدان اسلام در مواضع و منش رهبر فرزانۀ انقلاب اسلامی از آغاز تاکنون و تأسی مردم به این مرام در تکریم خانوادههای شهدا و جانبازان و متعاقباً نهادسازیهای انقلابی که ابتکار منحصر بفرد جمهوری اسلامی ایران است، منزلت جهاد را در فرهنگ عمومی به بالاترین سطح خود رسانده و موجب قوام و استحکام نیروهای دفاعی کشور شده است.
با این وصف، اتکاء به نیروی ایمان رزمندگان، پشتیبانیهای مردمی از جبهههای حق علیه باطل و فرهنگ اسلامی صرفهجویی و قناعت نیروهای دفاعی، جمهوری اسلامی ایران را به یکی از کمهزینهترین کشورها در بخش دفاعی تبدیل کرده است؛ این در حالی است که بودجۀ دفاعی کشوری مانند عربستان سعودی 7/63 میلیارد دلار است، حتی بودجه دفاعی کشورهای بسیار کمتر تهدید شونده مانند آلمان 45، ژاپن 59 و کانادا 14 میلیارد دلار است، کشورهای بسیار کوچکی که در حد یک استان ایران هم محسوب نمیشوند؛ مانند کره جنوبی که 18 برابر کوچکتر از ایران است، 43 میلیارد دلار، امارات 19، رژیم صهیونیستی 18، حتی عمان 1/9 میلیارد دلار است، این در حالی است که بودجه دفاعی ایران با داشتن 16 کشور همسایه و قرار گرفتن در حساسترین نقطه جغرافیایی جهان و با وجود دشمنان زورگو که دائماً ایران را تهدید کرده و میکنند، کمتر از 7 میلیارد دلار بوده که تنها 3 درصد از تولید ناخالص ملّی را به خود اختصاص میدهد.
8. دفاع مقدس، صندوق ذخیرة هویت ملّی و کارگاه معماری ایرانِ فردا است
بیتردید الگوی بیبدیل دفاع مردمی، راهگشاترین مسیر عبور از مشکلات کشور است و با وجود این همه امکانات و ظرفیتها نباید راهحلهای منفعلانه، جعلی و دور از کرامت ملّت بزرگ ایران را به مدیران کشور پیشنهاد نمود.
علیرغم وجود چنین الگویی، امّا برخی از مدیران سطح عالی کشور در سخنانی عجیب، آموزههای قدرت مقاومت ملّی ایرانیان؛ یعنی پند و اندرزهای کربلا و عاشورا را مادۀ مذاکره و صلح معرفی میکنند.
در پاسخ به این ادعای حیرتآور، استنادات قرآنی و روایی فراوانی وجود دارد. اما شوربختانه باید تصریح کرد آن کسانی که از حادثه کربلا درس «مذاکره» میگیرند، لابد در مواجهه موسی(ع) با فرعون نیز درس «انفعال» خواهند گرفت؛ زیرا خداوند در قرآن کریم خطاب به حضرت موسی و هارون (علیهم السلام) میفرماید: «اذْهَبا إِلى فِرْعَوْنَ إِنَّهُ طَغى * فَقُولا لَهُ قَوْلًا لَیِّناً لَعَلَّهُ یَتَذَکَّرُ أَوْ یَخْشى؛ بسوى فرعون بروید؛ که طغیان کرده است! * اما بهنرمى با او سخن بگویید؛ شاید متذکّر شود، یا (از خدا) بترسد!» (طه: 44-43)»
برخی افراد نیز با برداشتی غلط از آیه شریفه گفتهاند: «در مذاکرات لبخند زدیم، کار خوبی کردیم؛ قرآن به ما میگوید با قدرتهای بزرگ نرم صحبت کنید.» (27/1/96) در پاس
خ به هر برداشت انحرافی از آیات قرآن کریم، باید گفت: «کَلِمَه حَقٍ یُرَادُ بِهَا الباطِلٌ؛ سخن حقی است که از آن اراده باطلی شده است.»
(نهج البلاغه؛ خطبۀ 40)
به هر روی اکنون که مهارتهای ملّی ایرانیان در دفاع مقدس، در هفتهای که پشت سر گذاشته شد را مرور کردیم، جا دارد برای برون رفت از بدعملیها و بیعملیها، با توجه به ابعاد گوناگون جنگ تحمیلی هشت ساله علیه انقلاب اسلامی و نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران، به اکتشاف و بازخوانی سندهای ملّی منبعث از مقاومت اسلامی و ملیّ در جنگ هشت ساله مبادرت شود؛ زیرا دفاع مقدس، سرمایۀ اجتماعی ایرانیان و صندوق ذخیرۀ هویت ملّی و کارگاه سراسری ابتکارات وطن است؛ پس بجاست با مقاومت پویا، خودکفایی درونزایِ بروننگر، شبکهسازیهای ملّی در سرمایۀ انسانی، ابداعات علمی و تکنولوژیک و همبستگی ملّی، وحدت اقوام و اعتلای خرده فرهنگها را از این قطعۀ عظیم تاریخی کشف و به راهنمای عمل اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و فرهنگی کشور تبدیل کنیم./۸۱۳/د۱۰۳/ب۱
نهم مهرماه 1397
بسیج اساتید دانشگاهها
مراکز آموزش عالی و پژوهشی کشور